• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
LazarGanev - "Велик майстор"
MamaMy написа:
По-добре паднал пред бара, отколкото прав пред струга!
:-D :-D :-D :thumbs:
dragozow - майстор
Няма млади защото няма толкова работа. За серийни детайли много отдавна излиза по-евтино да ги поръчаш някъде от Азия. За единични бройки пък повечето ги мързи да си настроят машината, защото е за малко пари. Ако цял живот си стругар и си на 50 няма какъв да си друг и сега, това можеш и това работиш. Имам колега с едно хале с машини, включително и с компютърно програмиране и го мързи да работи.
angelfilev - специалист
dragozow написа:
Няма млади защото няма толкова работа. За серийни детайли много отдавна излиза по-евтино да ги поръчаш някъде от Азия. За единични бройки пък повечето ги мързи да си настроят машината, защото е за малко пари. Ако цял живот си стругар и си на 50 няма какъв да си друг и сега, това можеш и това работиш. Имам колега с едно хале с машини, включително и с компютърно програмиране и го мързи да работи.
Няма работа защото някой трябва да я създаде, а тези които могат сега у нас са в края на обществената стълбица. Това е за друга тема.
Мнението ми от последните години е, че не бъдещето, а още настоящето е на машините с ЦПУ. За универсалните машини се иска висока квалификация, постигана за години и все по-ограничено ще се използват.
dragozow - майстор
Точно в това е въпроса. Пазара е един и оцелява този който си е намалил разходите. Който има много бройки съм сигурен че не ги прави в България. Жалко е че кадърни хора седят без работа.
torbalan - Дървен философ
sek.1 написа:
torbalan написа:
Изобщо не са чак толкова малко часовете и ако преподаващите са свесни - ще се научат доста неща за това време.

Разбира се, след такъв курс е необходима работа, за да каже човек че е стругар :)

Не е нито сложна, нито страшна, нито тежка стругарската работа... Не се плаши :)
Е за това сме в това положение . Тези професии се учеха съответно 3 и 4 години в механо техникумите . Дипломната работа през шейсетте години е била двама човека да сглобят от отливки за 10 работни дни напречно стъргателна машина (шепинг) като за успешна сглобка се е признавало когато машината сама си застърже масата . През деведестте беше изработка на триходов винт . Освен работа на машините тези професии изискват и доста добра теоретична подготовка по много други инженерни дисциплини като техническа механика ; съпромат ; техническо чертане ; термо обработка ; металознание и още доста неща . По старата разрядна система нещата бяха ясни за всеки разряд беше конкретно записано какво трябва да знаеш и можеш . Аз имам защитен навремето 7 разряд като стругар и 5 като фрезист като в стария завод ме учеха на тези професии майстори с над 30 години стаж и за над 25 години мой стаж не смея да се нарека майстор . Междувременно съм и машинен инженер главен механик на производствена база с много металорежещи машини които поддържам и пак не мога да кажа знам всичко за тези машини .

Май не си наясно какво е стругар....

Я се опитай да ми обясниш за чии ... са му на стругаря познания по съпромат, термообработка (каквото и да означава това), металознание и още доста (кои по-точно) неща?

Точно за това сме на тоя хал - защото по време на соц-а всеки трябваше да знае всичко... и стругаря се правеше на по-умен от инженерите, строителите знаеха повече от архитектите и т.н.

Иначе спор няма, че за да станеш опитен стругар - първо трябва да си начинаещ... Да поработиш, да натрупаш опит и т.н....
Но за да станеш начинаещ стругар - някой трябва да ти даде занаята в ръцете... И в случая точно за това става дума. Никой няма претенции, че след бодобен курс, курсистите ще са богове в стругарството...

Между другото обърнете внимание на това:
- да спазва изискванията за безопасна работа с металорежещи машини

Освен да работиш със струга, много важно е да се научиш да работиш така, че в края на смяната да имаш две ръце и здрави очи... Защото за съжаление - имам съученик с откъсната от струг ръка...
kuger - майстор
Аз навремето този занаят го учих в производствен цех, при майстор цели 6 месеца. После изпит, и ми дадоха 2-ри разряд /когато бяха до 8-ми/. Опъвах още 6 месеца на норма /шпилки, болтове, гайки, фланци/, та вземах и 3-ти разряд.
После срязоха разрядите до 6-ти и омалях на първи. И, до тук. Но, научих достатъчно за доста фини детайли, та при другата професия, доста се налагаше и струга да въртя.
Мисълта ми е, този занаят не се учи за ден, иска си теорията, иска си и много практика.
MrMurdjo - майстор
Торбалане, защо е нужно да ос...аш всяка тема с повъхрностните си приказки?

Вярно е, че и една маймуна можеш да обучиш да върши серия от последователни действия, но дори и за машини с ЦПУ, изпълняващи програма, която някой друг е направил, се изисква и наличие на знания (не по-малко, ако не и повече) и биологично мислещо устройство към нея.
profesionalist_wood - майстор
Е,на 27 години съм пък съм работил професионално на почти всички дърводелски машини и дърворезбарство,и искам да започна да се занимавам с металорежещи машини особено на струг :buch: ,доколкото знам че най-младия стругар е на не по малко от 50 годишен.... :partyman:
dragozow - майстор
profesionalist_wood написа:
Е,на 27 години съм пък съм работил професионално на почти всички дърводелски машини и дърворезбарство,и искам да започна да се занимавам с металорежещи машини особено на струг :buch: ,доколкото знам че най-младия стругар е на не по малко от 50 годишен.... :partyman:
То и млади дърводелци няма много много...ако не броим някой който реже и слага паркет за такъв.
profesionalist_wood - майстор
Явно е трябвало да съм се родил през 40-та за да има работа за мен през 60-те,70-те и 80-те !Тогава в България тежката индустрия е била развита с помощта на СССР :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Курс за стругарство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: