• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Ако приемем, че не ме е страха да се отровя с автомобилен антифрийз под душа при спукване на серпентина. То има ли друга причина да не не напълня системата с автомобилен антифрийз?
А не ме е страха защото при евентуално спукване на серпентината ще влезе вода в серпентината, а не наобратно. Налягането в бойлера е около 5 атм., в серпентината 2,5 атм.
А причината да питам е цената, доста по - евтин е, и е по студоустойчив....
LazarGanev - "Велик майстор"
Колко по-евтин и колко по-студоустойчив? Имам клиентка, на която и се видя скъп пропиленгликола и си купи наливен концентрат етиленгликол от бензиностанция на по-висока цена :)
bigdragon - майстор
Gek написа:
Ако приемем, че не ме е страха да се отровя с автомобилен антифрийз под душа при спукване на серпентина. То има ли друга причина да не не напълня системата с автомобилен антифрийз?.....
Не, Друга причина няма.
Gek написа:
.....А не ме е страха защото при евентуално спукване на серпентината ще влезе вода в серпентината, а не наобратно. Налягането в бойлера е около 5 атм., в серпентината 2,5 атм.....
Ако приемем, че никога няма да ти спре водата от ВиК или ако си на хидрофор, тока от Енергото...
Gek - специалист
LazarGanev написа:
Колко по-евтин и колко по-студоустойчив? Имам клиентка, на която и се видя скъп пропиленгликола и си купи наливен концентрат етиленгликол от бензиностанция на по-висока цена :)
Ами някъде четох, че при еднакво разбавяне с вода, етилен глюкола има по-ниска темп. на замръзване.
Иначе най-вече ме притеснява да няма по-агресивно въздействие в/у тръбната арматура (кранчета, клапани и др. вкл. помпата) спрямо пропилен глюкола.
Исках да разбера на каква цена ще вземеш етиленгликол готов за ползване (-30*С)?
Gek - специалист
LazarGanev написа:
Исках да разбера на каква цена ще вземеш етиленгликол готов за ползване (-30*С)?
Е защо пък готов за ползване? Има концентрат до -60 градуса за 5 лв. литъра. Има го на всяка бензиностанция, взимам разреждам, пълня. А пропилен глюкола първо че е по-скъп, второ идея си нямам от къде мога да го купя (освен интернет), а като е от интернет то силно ме съмнява колко концентриран ще е.

Но пак повтарям, притеснява ме използването на автомобилен антифриз защото е автомобилен, защото освен етилен глюкол има и други съставки, които може би ще навредят на слънчевата система. С химията съм страшно скаран, ето например най-голяма далавера е да използвам това:

Изображение
Зимна течност за чистачки - 60°C / МЕТАНОЛ / Концентрат

Произход: България

Приложение : Препаратът е почистващо средство и спомага за отстараняването на полепнали по стъклата насекоми, силикон, масло и др. VIVAECO предпазва дюзите на чистачките от замърсяване при необичайно ниски температури на въздуха и гарантира тяхната функционалност.

Особености: 1L , Концентрат

Ароматизиран препарат против замърсяване на автостъкла.

Цена: 2.99 лв. с ДДС

Само 2,99 лв. с ДДС!!!! Дали ще е проблем за системата?

Разберете ме хора питам за мнение защото мразя принципа на стадото: пропилен глюкол, значи пропилен глюкол и точка!
lov - майстор
Моя си е с антифриз от години и темата е дъвкана доста. Разликата че е отворена система. И при евентуален пробив просто ще протече през преливника и ще замине по покрива. А при зятворена система ще изравни наляганията и при евентуално спиране на водата ще се получи вкарване на антифриза в бойлера.
Само дано не си слагал кълчища щото антифриза ги разяжда след определено време и ще текне от връзките. А иначе за другите опасения то ако беше така нямаше да се ползва в автомобилите.
За останалите течности забрави, не стават! Само етиленгликол и пропиленгликол. Пропиленгликола е 8лв/л концентрат, трябват ти 5л туба - т.е. - ще спестиш 15лв. Ти си преценяваш рисковете и дали си си струва. Купува се от фирма/магазин за отоплителни инсталации (части за парно :wink: )
fox_vt - майстор
Както казаха вече антифриз може но само при отворена система иначе не.Аз съм с антифриз който ми е без пари и отворена система е само от няколко месеца но пък и аз вода от бойлера за консумация не ползвам освен миенето на чинии ама едва ли ще станат по отровни :lol:
  • 1
  • 2

Тема "Антифризов въпрос за слънчева инсталация." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: