• 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 103
Всичко за този вид строителство.
idunno - специалист
Горните разсъждения доведоха до заключението, че пасивната къща не е евтина и че отоплението не е от съществено значение.
Такаа, абсорбаторът на кухнята едва ли е препъникамък при изграждането на пасивната къща.Все пак механичната вентилация затова я има, за да доставя въздух, дори и този който се отнема от абсорбатора и е само част от обема, който е необходим.Замръзването на рекуператора... е има веротност да се случи, но повечето пасивни къщи са с земен топлообменнник, така че може и да не се случи. :-D .За всички останали има нагреватели :-D .
Аз все пак смятатам пасивната къща, като антипод на неизолираната и неизмазана къща за простоената от двете крайности.Уважавам усилията на хората, да промотират пасивността, но понякога и прекаления светец...
Pasko - специалист
idunno написа:
Аз все пак смятатам пасивната къща, като антипод на неизолираната и неизмазана къща за простоената от двете крайности.Уважавам усилията на хората, да промотират пасивността, но понякога и прекаления светец...
Само за сравнение , миналата година през зимата един приятел плащаше 700лв ток на месец с "пипан" на 30% електромер +камина на неизолираната си нова къща 250кв.м.
Иначе аз вече действам по ПУП и проектиране. Само дето сега се учат нашите архитекти и се налага много да обяснявам какво ще правя ,за да предложат план.
Tsilkov - майстор
Pasko написа:
Само за сравнение , миналата година през зимата ......
Още един такъв сезон и ще му се наложи да си санира новата къща :lol:
VLADO66 - майстор
Интересно ми е как се решава въпроса с обеззаразяването на въздуха в рекуператора-йонизиране или по някакъв друг начин?Все пак става дума за подходяща среда за развитие на микроорганизми.
idunno - специалист
Ами някои използват филтри, а други закрепват сребърни пръчки... :-D
Всъщност рекуператорите за пасивни къщи са малко по - различни от останалите, по-лесно е човек да си купи готов отколкото да експериментира.
Лошото на пасивната къща е, че е скъпо удоволствие(това доста хора го откриват напоследък :-D ).Другото лошо нещо е ,че много хора бъркат добре изолирана къща с пасивна.
А, най- лошото е ,че много хора си мислят, че могат да построят такава.
Да, могат и тя ще е една хубава българска пасивна къща, която ще се различава от нейния немски еквивалент...доста.Освен, ако немците(от Пасивхаусинститут или от другаде) не дойдат и кажат - сакън, пасивна е отвсякъде. :-D
valio2007 - специалист
И кое и е скъпото? Всяка направена с 10см изолация на стени + 30 см на покрива + рекуператор + дограма 1.2W/m2 + термопомпа(климатици) отговаря на стандарта и е поне 2 пъти по-добра. В България климата е благосклонен и се прави по-лесно. Вложените пари в подобно нещо се избиват за 10 години, което го прави и изгодно. Има само един проблем, че когато се строи никога началните сметки не са последни и парите свършват предварително и накрая комромисите засягат довършителните работи, а без климатици и рекуператор всичко се обезмисля.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
И кое и е скъпото? Всяка направена с 10см изолация на стени + 30 см на покрива + рекуператор + дограма 1.2W/m2 + термопомпа(климатици) отговаря на стандарта и е поне 2 пъти по-добра.
Тука си в голяма грешка относно кое е "пасивна къща"(за всичко друго си абсолютно прав)!Това което споменаваш може да стане от него "нискоенергийна" ,но "псивна сграда" е един доста сериозен стандарт с доста изисквания!
idunno написа:
Лошото на пасивната къща е, че е скъпо удоволствие(това доста хора го откриват напоследък :-D ).
Ем то нали знаеш на лисицата що гроздето и е кисело :lol: .Мненията по тази тема го потвърждават.Ама да е скъпо да е скъпо - колко да е скъпо :-D
idunno написа:
Да, могат и тя ще е една хубава българска пасивна къща, която ще се различава от нейния немски еквивалент...доста.Освен, ако немците(от Пасивхаусинститут или от другаде) не дойдат и кажат - сакън, пасивна е отвсякъде. :-D
Е те вече са идвали и са сертифицирали.Не мога да те разбера какво имаш в предвид :?. Или е пасивна ,или не е. Тва ,че много хора в строителния бранш са "измамници" и си ползват думичката "пасивна" за щяло и не щяло няма връзка със стандарта. Те затова немците предлагат сертификация.
VLADO66 написа:
Интересно ми е как се решава въпроса с обеззаразяването на въздуха в рекуператора-йонизиране или по някакъв друг начин?Все пак става дума за подходяща среда за развитие на микроорганизми.
По принцип средата не е "подходяща" защото температурните разлики и дебити са много малки ,а всички тръби са изолирани.Тази ситема като параметри на работа няма нищо общо с вентилационните системи познати ни от офисите и заведенията!Тук не съм много вещ (може би АнтонБМ може да допълни) ,но си правя изводи от това ,че рекуператоа няма дренажен канал и профилактика/преглед се прави на 2 години.
Последна промяна от Tsilkov на нед окт 28, 2012 8:12 pm, променено общо 1 път.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
valio2007 написа:
И кое и е скъпото? Всяка направена с 10см изолация на стени + 30 см на покрива + рекуператор + дограма 1.2W/m2 + термопомпа(климатици) отговаря на стандарта и е поне 2 пъти по-добра.
Тука си в голяма грешка относно кое е "пасивна къща"(за всичко друго си абсолютно прав)!Това което споменаваш може да стане от него "нискоенергийна" ,но "псивна сграда" е един доста сериозен стандарт с доста изисквания!

Стана ми интересно. Дай да чуя, че аз знам само 2 основни изисквания 15кW/m2 за година за отопление и вентилация през зимния период + още толкова за охлаждане и вентилация през летния период. И второто 120 кW/m2 за цялото годишно потребление.

Това което написах по-горе обикновенно излиза от 7 до 10 кW/m2 за отопление и охлаждане сумарно и от 30 до 60 кW/m2 за всичко сумарно.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Стана ми интересно. Дай да чуя,
Ето :)

Първо изобщо за да стигнеш до критерийте проекта трябва да е много детайлен (за да се изпълни после по тези детайли) и да е сметнат и разработен на PHPP (Passive House Planing Package) и то с данни за дадената климатична зона.Софтуерът (поне на версия 2007 която имам) е един екселски документ с 33 листа съсъдржащ всякаква информация за сградата.
Ето извадка от Сертификационния лист (Verification sheet) където са критериите:
Изображение
Пиша накратко както се виждат по последователност:
-Специфична енергия за отопление-kWh/(m2a)
-Резултат от теста с налягане
-Обща специфична енергия-kWh/(m2a)
-Специфична първична енергия (топла вода,електричство за отопление и осветление)-kWh/(m2a)
-Отоплителна мощност W/m2
-Спестена енергия от соларни панели
-Честота на прегряване (над 25 гардуса) - %
-Специфична енергия за охлаждане-kWh/(m2a)
-Охладителна мощност W/m2
Всяко от тези неща си има гранична стойност - тук примерно не излиза отоплителната мощност да е под 10W/m2.Важна забележка е и ,че параметъра m2 е на база "полезна площ"-TFA (Treated floor area) по DIN - тук влизат само светлите площи и то без стълбището и техническото помещение.
valio2007 написа:
Това което написах по-горе обикновенно излиза от 7 до 10 кW/m2 за отопление и охлаждане сумарно и от 30 до 60 кW/m2 за всичко сумарно.
Това как го сметна :shock:
Последна промяна от Tsilkov на нед окт 28, 2012 8:49 pm, променено общо 1 път.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Това как го сметна :shock:

Включително и с таблиците на Антон.
  • 1
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 35
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията: