• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
x1pokrat - специалист
Принципно си много прав. Все още фотоволтаиците са доста скъпички за лична употреба. Може малко да свалиш парите за първоначалната инвестиция като си направиш сам панелите. Продават се и не толкова скъпи клетки - само да ти се занимава. За хладилника е точна сметката 25-30лв. на месец. Избиване- набиване по-скоро.
Andri01 - майстор
x1pokrat написа:
Именно и аз такава търся"готова и изпитана"
Влизам малко късно,но просто отсъствие от града,нета и...темата :). Извинявам се ако се повторя с някого ,писал нещо подобно, но прегледах темата на бързо.Преди време направих нещо подобно-два бойлера,помпа,датчици -в обща система като обеми. Оказа се обаче неудачна-за да се ползва водата от кой да е бойлер, трябва да имаме налягане на студената вода и тя де факто охлажда стоплената от СК вода за да я изтласка от втория обем. За това реших въпроса по друг начин/ е тука вече е "играта" с парички/ - понеже и втория бойлер е със серпентина,вързах двете чрез МВ. сега през деня загрява примерно Б1,вечер/през зимата/ се подгрява до към 60гр. На сутринта автоматиката включва Б2 към СК и слънчо си върши работата,колкото даде оня отгоре :). Така затоплената през деня вода,се използва или дозагрява през ноща. Електрически се превключват бойлерите,2-та датчика за управлението и изходита на топлата вода. Мисля,че е удачна система,само капиталовложението е малко повече.А лятото-могат да работят в паралел и става общо към 200л. обема.
x1pokrat - специалист
То хубаво ако имаш две серпентини. Аз си купих само 1 бойлер със серпентина за солара, защото другия бойлер си го имах.
trace74 - специалист
Аз също като теб използвам 2 бойлера вързани последвателно. Солярният е 150 литров с една долна серпентина, а след него още 1 обикновен 80 литров електрически. Първият си работи като чисто соларен и нагревателя му е изключен. Вторият доподгрява ако има нужда въпреки, че досега не му се е налагало. Схемата е най-обикновенно последователно свързване и работи перфектно, имаме редовна консумация така , че електрическят бойлер непрекъснато се пълни с нова топла вода от соларния.

Прикачен файл

2boilera.jpg
2boilera.jpg (51.11 KиБ) Видяна 3209 пъти
x1pokrat - специалист
Така е, системата работи и без цирколационна помпа. При мен разстоянието между двата бойлера е 15 метра в едната посока. Кога да я чакам топлата вода от горният соларния (бойлер)...просто нямам място да ги сложа един до друг... Не се оплаквам. Просто някой KW повече, заради цирк.помпа...около 250W/ден-при яко слънце.
trace74 - специалист
x1pokrat написа:
Така е, системата работи и без цирколационна помпа. При мен разстоянието между двата бойлера е 15 метра в едната посока. Кога да я чакам топлата вода от горният соларния (бойлер)...просто нямам място да ги сложа един до друг... Не се оплаквам. Просто някой KW повече, заради цирк.помпа...около 250W/ден-при яко слънце.
Разбирам те,при мен бойлерите са вързани с меки връзки от по 1.40 м., буквално един до друг са.
barborino - специалист
trace74 написа:
x1pokrat написа:
Разбирам те,при мен бойлерите са вързани с меки връзки от по 1.40 м., буквално един до друг са.
Смени меките връзки ,защото "гърмът" и.... :axe: Сега в облаците,колко градуса ти вкарва в бойлера за деня? Мойта система(20бр.-вакуумнотръбен колектор) вдига 7-9гр.
syncho - майстор
barborino прегледай си колектора... не е нормално 7-9 градуса да ти прави. Трябва да са поне 30-тина.
barborino - специалист
syncho написа:
barborino прегледай си колектора... не е нормално 7-9 градуса да ти прави. Трябва да са поне 30-тина.
Бойлерите са два свързани последователно.Точи се постоянно. Може и молко повече градуси да вкарва,но 30тина НЕ.Какво да прегледам на системата? :?
syncho - майстор
Предполагам, че ти е Heat Pipe система. Ако съм прав трябва да се прегледат връзките м/у тръбите на колектора и самия колектор. Трябва да се извадят всички една по една, да се почистят добре и да се намажат на ново с термопроводима паста преди да се вкарат отново.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Как да свържем два бойлера ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: