• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Да се похваля, че и при мен се получи спойката. Пробвах с пистолет за горещ въздух (2000W) и газова горелка. С горещия въздух ми станаха много по-чисти спойките. След пробата с налягане от водопровода - всичко е ОК. Някъде срещах обаче, че твърдите тръби (тия на пръчките, не на рула) се запояват с твърд припой, а аз го направих с мек. Опитах се да разтопя няколко различни пръчки твърд припой с човка от оксижен, но само с пропан-бутан, но естествено без кислород не се получава. Та въпроса ми е - сигурен ли е мекия припой за отоплителни инсталации?

ПП. Върти ми се една шантава идея за производство на озон в домашни условия, за който казват, че е силен окислител и ще опитам дали би помогнал за "оксиженчето". Накратко - бактерицидна лапма (правела озон) затворена в тръба и от тръбата си смуче компресора...
saraneron - специалист
Къде го пише това чудо?
bulhomes2 - майстор
LazarGanev го беше писал някъде, но сега не мога да го открия. Намерих друго, но пак става:
LazarGanev написа:
А бе да кажа два лафа, пък макар и малко късно, защото тръбите вече са заварени, но пък тази тема ще я четат и други. Нямам големия опит на filmatoplo в изграждането на слънчеви инсталации, нито на 2v6 :gott:, затова и не оспорих използването на мек припой при изграждане на слънчеви колекторни системи, макар да знам, че е НЕДОПУСТИМО. Наистина тук е форум "Направи сам" и всеки е господар на парите си. Но пък пари се дават, макар и само за материали и нека човек като си дава парите за нещо да има възможност за информиран избор. Поводът за тези редове е един мейл със заслужен укор от колега, инженер, сервизен специалист от Газкомфорт, вносителят на Вайлант за България. Колегата е официален консултант в друг форум, а тук само чете - не съм засякъл негови публикации засега. Първо да кажа, че Вайлант предлага напълно автоматизирана слънчева инсталация, скъпичка разбира се, но интересното и важното при нея е, че тя автоматично изпомпва и прибира течността от системата при температури доближаващи нулата, както и при температура 196°С на повърхността на колектора! Причината е, че над 200°С етиленгликоловата течност започва да се разгражда, а пък достигането на такива температури е напълно възможно и нормално, ако не се ползва топла вода от бойлера няколко дни - да речем в най-горещите летни дни се изнасяте в планината или на море. Германците не биха усложнили системата без повод. Разбира се, виждал съм калпаво изградена система на хотел, която не може да вдигне повече от 50°С в бойлера, но това е друга тема. Така че използването на мек припой професионално е недопустимо, а в "Направи сам" е нежелателно. Монтирайки слънчева инсталация на Вайлант, аз я издавам за гаранционно обслужване на Газкомфорт, а тя няма да бъде приета, ако съм ползвал мек припой. Вярно, че при други марки няма такъв фирмен контрол, но това не означава, че е допустимо.
saraneron - специалист
Въобще не се плаши от мекия припой, ако си направил нещата както трябва е безпроблемно/да няма напрежения на усукване ,огъване... тръбите да са фиксирани на мястото на монтаж и тогава запоени, по време на запояването преди да истине спойката се почукват с чукче за гарантирано разливане на припоя в спойката / ,топла вода, ,,парно", ,студена вода, канализация в УСА всичко е с мек припой ,като замръзнат, фитингите просто се изхлузват без да се пукат ,инсталациите за натурален газ само черни тръби и резби ,противопожарна инсталация -черни тръби резби и специални сглобки,хладилни инсталации и инсталации с високо налягане резби,твърд припой, тези не са глупаци и никога не рискуват и нещата винаги са им по правилата.
LazarGanev - "Велик майстор"
bulhomes2, ти отоплението ли изграждаш или соларна система? За отоплителната инсталация няма да имаш проблеми, ще вземеш мерки да не прегрява котела. За солара наистина е добре да е с твърд припой, ама айде, за направи сам може и с мек :) .
ПП Няма дата, ама бая на дълбоко в архивите си ровил за цитирания пост :-D
bulhomes2 - майстор
Абе то друго бях намерил няколко дена преди това, ама като писах поста не го открих :lol: Иначе и отоплението и соларната ще са едновременно.
Mapek - специалист
А дали всъщност не искаш да провериш произвежда ли тая лампа проклетя озон ... :lol:
Не те бъзикам. Защо не го питаш в прав текст как ще се прояви добавянето на озон при заваряването за да го ползваш като индикатор :thumbs:
То ти си го казал де, ама не го забележават:
bulhomes2 написа:
... ПП. Върти ми се една шантава идея за производство на озон в домашни условия, за който казват, че е силен окислител и ще опитам дали би помогнал за "оксиженчето". Накратко - бактерицидна лапма (правела озон) затворена в тръба и от тръбата си смуче компресора...
bulhomes2 - майстор
Марек, експеримента го направих и го споделих вчера в темата за бактерицидните лампи - viewtopic.php?p=456440#p456440 Тук темата е за запояване на медни тръби.
Генчев - напреднал
Dikovec написа:
Не става дума за икономия... а мислех, че ще бъде по-качествено и елегантно изпълнение... така или иначе си направих инсталацията с готови фитинги...:)

Прикачен файл

Снимка0072.jpg
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Метод за запояване на медни тръби и фитинги?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: