• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
profesionalist_wood - майстор
Ще трябва машина на времето да си сглобя и хоп през соца или в Индустриалната революция в Англия :-D

http://www.youtube.com/watch?v=sF_Va69GeNU Американски струг на Смит

http://www.youtube.com/watch?v=R_1WYWza ... re=related
http://www.youtube.com/watch?v=j079Zes9 ... re=related
има подобни на симулации на компютъорни игри които да се учим на работа с стругове,струва 500 долара и е правен в Австралия

http://www.youtube.com/watch?v=AmeZxnDA ... re=related Евала на момчето! :-D
iavor - специалист
profesionalist_wood
Щом имаш желание не се колебай а почвай този курс.Все ще научиш нещо и ще сложиш началото.
Това което ще споделя от личен опит е,че стругарството не се учи за един ден или курс и колегите по-горе го казаха.
Аз навремето го учих 7 г.....4 г в интернат и 3 г в техникум.И продължих да понаучавам по нещо от практиката си.И така доооо преди една година когато се пенсионирах.
Дано в този курс ви покажат как се заточват ножове,свредла и т.н. тъй като това е от решаващо значение при дадена операция !
Успех :thumbs:
Благодаря за отзивите,ще вид какво ще направя :prayer:
Забравих да добавя,че на дърводелския ми струг имам монтирани цилиндрични прес форми за изработка на джезвета,канички и ибрици.Само чат пат съм правил панички за кучето и няколко саксии.
Същия начин на изработка има и в този клип http://www.youtube.com/watch?v=ITVWnrIS6aw
torbalan - Дървен философ
Ще бъде интересно да споделиш после какви са ти впечатленията от този курс, ако се запишеш...
Ако пък се откажеш - защо си се отказал :)
sek.1 - специалист
torbalan написа:

Май не си наясно какво е стругар....

Я се опитай да ми обясниш за чии ... са му на стругаря познания по съпромат, термообработка (каквото и да означава това), металознание и още доста (кои по-точно) неща?
.
Аз съм наясно с почти всички професии в машиностроенето защото това ми е задължение като машинен инженер и някои от тях ги владея на едно много високо ниво защото с тях съм си изкарвал и сега пак си изкарвам хляба. Щом не си наясно какво означава съпромат и термо обработка на металите едва ли ще ме разбереш . Познаването на характеристиките на металите които се обработват на металорежеща машина е началото с което се почва защото на базата на тези знания се избира режещ инструмент и се подбира режима на обработка .
angelfilev - специалист
Аз също съм преминал всички етапи в машиностроенето. Нито едно мнение по темата не оспорвам, но и се въздържам от категорични мнения. Съобразявам се, че отговорите на въпросите поставени в темата са много относителни.
Изключително зависи от личните качества, мотивация, природни дадености. Зависи също къде и на каква работа ще попадне начинаещия. Някой може да усвои за къс срок, друг бавно.
Разбира се, че всеки курс е полезен и при намиране на работа и при започване, но ако е много скъп и не е по някаква програма, и ако финансово човека е затруднен не бих го препоръчал. Може да опита да постъпи в някоя от малкото фирми и на место да се учи. В този случай трябва да има стабилни нерви, защото майсторите често са ревниви и фукльовци (особено заварчици) и трудно допускат.
Вярно е,че всеки курс е полезен за намиране на работа,все пак никой не се е родил научен :) Наистина имам леки финансови затруднения,но се справям криво-ляво.Аз като дърворезбар показвам с удоволствие на всеки,защото така или иначе няма да живея 200 години я :lol: Друг след мен може да продължи занаята ми,стига да е научил някои правила и тънкости.
Стефко - специалист
Май някои наистина не са наясно каква е професията на стругаря. Според мен, стругаря трябва да знае много дисциплини.
1. Техническо и конструктивно чертане - необходимо, за да разчита чертежите.
2. Допуски и сглобки - за да може да ги реализира.
3. Металознание - за да знае какъв материал, и с какви характеристики обработва.
4. Съпромат - за да знае свойствата на различните материали.
5. Да може да си настрои режимите на работа.
6. Да знае всички ъгли на стругарските ножове и свредлата, и да може да ги заточва.
7. Да познава, и може да измерва детайлите с всякакви мерителни инструменти.
8. Да познава термообработките на металите.
9. и т.н.

За голямо съжаление много от инженерите, като Торбаланчо, са за присмех при стругарите. Защото стругарите знаят повече от тях. Жалко.
sek.1 - специалист
Стефко написа:
Май някои наистина не са наясно каква е професията на стругаря. Според мен, стругаря трябва да знае много дисциплини.
1. Техническо и конструктивно чертане - необходимо, за да разчита чертежите.
2. Допуски и сглобки - за да може да ги реализира.
3. Металознание - за да знае какъв материал, и с какви характеристики обработва.
4. Съпромат - за да знае свойствата на различните материали.
5. Да може да си настрои режимите на работа.
6. Да знае всички ъгли на стругарските ножове и свредлата, и да може да ги заточва.
7. Да познава, и може да измерва детайлите с всякакви мерителни инструменти.
8. Да познава термообработките на металите.
9. и т.н.

За голямо съжаление много от инженерите, като Торбаланчо, са за присмех при стругарите. Защото стругарите знаят повече от тях. Жалко.
Няма смисъл заради такива колеги "инженери" вече ме е срам да каже че съм машинен инженер . Инженер който не е бил в производството реално да участва в превръщането на суровия метал в готова машина или изделие няма как да знае за какво става въпрос . Когато имаш отдел от 30 човека стругари ; фрезисти ; шлайфисти ; шлосери ; машинни монтьри ; заварчици и тнт които поддържат цял завод и произвеждат резервни части за още два не можеш да си позволиш лукса те да са мърлячи в своите професии . Ще полудееш не може на всеки да стоиш на главата и да го контролираш какво прави . Когато над главата ти виси 10 тона машина на въжетата на крана се налага да вярваш и разчиташ на тези хора техните знанията и опит повече от колкото на себе си . За съжаление завода замина на скрап не по технически причини . Преди 6 - 7 години бяхме в Германия в една от най големите фирми за производство на повдигателни съоръжения в Европа та там за да отидеш да работиш в конструктивното им бюро трябва поне 5 години да си бил инженер в производството . Както се изрази тогава главния им конструктор не можеш успешно да решаваш теоретични проблеми без да си решавал първо практични .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Курс за стругарство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: