• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
nv952 - майстор
колeги блaгодaря зa отговоритe!
a отноcно трaнcформaторa зa лaптоп иcкaх дa рaзбeрa зaщо кaто токa кaто e 3'5aмпeрa и зaщо нe cвeтeхa
sstefanov - майстор
Това беше част от първото ми съобщение, на което никой не отговори.
Нека да приемем, че 6 крушки черпят 2.5А когато са свързани на 12 волта.
Да приемем за по-просто, че съпротивлението им не зависи от напрежението и че няма да изгорят на по-високото напрежение.

Тогава токът, който ще протече, когато ги включим към 18.5V ще е:

(18.5/12)*2.5=3,85А

На практика, когато са студени ще им трябва доста повече ток, за да загреят. Затова се включва защитата.
Junak - майстор
galin56 написа:
Разбрахме, че има защита по ток, всички зарядни за компютри имат, още щом каза, че ще го пробва с лаптопно зарядно му казах, че то не е за тая работа защото е на около 20 волта и му казах да си купи захранване на 12 волта 3А. Човека въпреки това искаше да си го пробва с това захранване и се чудехме защо не става, тъй като лампите не бяха чак толкова мощни. Както и да е всичко се изясни, човека разбра какво трябва да направи и да си купи, помогнах му. Стефанов като прочете всичко отначало се извини човека, но това почва да ми идва в повече и се нервирам. Още малко и за тоя специалист в кавички щеше да си изкараш едно "пожелание". Но в крайна сметка не сме тука да се обиждаме един друг(поне така аз го мисля де, явно има и с други мнения).
Ето това се мъча да ти обясня - за да не се чудиш. При 19V тока става къде 4 ампера. А защитата е на 3,5А. Това е по един закон - на колегата Ом. И "пожеланията" си ги запази за себе си. И аз, като ти чета глупостите, се нервирам.
galin56 - специалист
Junak написа:
galin56 написа:
Разбрахме, че има защита по ток, всички зарядни за компютри имат, още щом каза, че ще го пробва с лаптопно зарядно му казах, че то не е за тая работа защото е на около 20 волта и му казах да си купи захранване на 12 волта 3А. Човека въпреки това искаше да си го пробва с това захранване и се чудехме защо не става, тъй като лампите не бяха чак толкова мощни. Както и да е всичко се изясни, човека разбра какво трябва да направи и да си купи, помогнах му. Стефанов като прочете всичко отначало се извини човека, но това почва да ми идва в повече и се нервирам. Още малко и за тоя специалист в кавички щеше да си изкараш едно "пожелание". Но в крайна сметка не сме тука да се обиждаме един друг(поне така аз го мисля де, явно има и с други мнения).
Ето това се мъча да ти обясня - за да не се чудиш. При 19V тока става къде 4 ампера. А защитата е на 3,5А. Това е по един закон - на колегата Ом. И "пожеланията" си ги запази за себе си. И аз, като ти чета глупостите, се нервирам.
Първо никъде не съм писал глупости, че да се нервираш. Второ виж човека как го е обяснил и не се прави на интересен.Ти не виждам някъде да го обясняваш.Но е логично де. I=u/r. При условие, r да речем е константа а u си го увеличил с 1,5 пъти - следва и тока да се дигне с 1,5 пъти. Чуденето не е глупост. Човек не може да съобрази всичко на мига. Който се сети(като Стефанов) нека го сподели нормално, културно и така за това са форумите. Не с рогите напред. Както имаше една приказка - питай нещо в български форум и 50 човека ще почнат да ти обясняват колко си прост. Но както и да е аз не съм конфликтен човек и не мисля да се карам с някой за глупости. :partyman:
nv952 - майстор
колeги извинявaм ce aко cъм ви объркaл в мaгaзинa ми прeдложихa трaнcформaтор 12в 2'5 aмпeрa но aз ce cъмнявъх чe щe тръгнe порaди товa чe c този трaнcф който имaм нe тръгнaхa
galin56 - специалист
Няма какво да се извиняваш, а и добре, че не си го взел защото е на ръба(2,5А). Сега поне знаеш, че трябва да е равен или над 3А. :wink:
Junak - майстор
И аз нямах намерение да се карам с никого.
Но ти ми идваш малко в повече.

1. "И виж дали е DC или AC на изхода(output). Ако е АС може и за това да премигват."

2. "Погледни само и на изхода какво пише. 18,5V AC или 18,5V DC. Мисля си че ако е АС за това премигва."

3. "Пробва ли да обърнеш поляритета на кабелите тогава"

4. "Човека въпреки това искаше да си го пробва с това захранване и се чудехме защо не става, тъй като лампите не бяха чак толкова мощни."
hidrazin - майстор
galin56 написа:
Е то питам защото и аз не съм пробвал. Може да стане, може пък и да не стане. За това питах, защото можеше да си пробвал. Явно и ти не си. Както и да е. Хайде със здраве.
Да не кажа че всички, ама почти всички LED автомобилни крушки имат грец на входа или поне диод. Това е така, тъй като при автомобилните
ламби не винаги плюса е на пъпката на крушката. Да не говоря че голяма част от тях нямат пъпка - сулфидните и тези за табло. Тогава ако няма
грец на входа, половината клиенти ще се изредят в магазина да се оплакват че новите им LED ламби не работят. :cool:
А щом има грец на входа не виждам причина да не работят на АС. И за да не съм голословен ето една снимка на автомобилна ламба,
където ясно се вижда изправителя:

Изображение

И още нещо - до сега си траях, ама вече не се устисквам. :evil:
Защо да е направил добре като не го е взел? Ако са му предложили ТРАНСФОРМАТОР а не импулсно захранване няма никаква причина да не светят
нормално! И относно глупостите :
galin56 написа:
... И виж дали е DC или AC на изхода(output). Ако е АС може и за това да премигват.
Крушка с нажежаема жичка няма как да премигва ако е захранена на АС. Освен това за пръв път чувам за лаптопско захранване с променливо
напрежение на изхода.
galin56 написа:
... Пробва ли да обърнеш поляритета на кабелите тогава. ... Като разменяй и поляритета на захранването.
И като разменя поляритета какво ще се промени при една обикновена крушка ?
:partyman:
Опааа... изпреварили са ме. :-D
hidrazin - майстор
Разгеле. Пак се върнахме в началото на темата. :)
Взимай и слагай, че да приключваме темата.
Успех!
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "градинско осветление на 12 волта" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: