• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
princebg - напреднал
MrMurdjo написа:
А кликна ли върху червения бутон?
Кликнах ,ефект няма,тествах с една програмка за стъпкови мотори и се движи само мотора вързан с драйвера за контролера на Z оста,така пробвах 3-те и си работят, дали не е нещо от този контролер?Иначе с LPT пробата се задействат всички мотори.

P.S.Инсталирах Mach2 (demo)и след като кликнах на RESET индикатора на програмата светна в зелено и всичко се изпълняваше от драйверите(съдя по индикациите им),но моторите пак не тръгват.Нуждая се от конкретен съвет.Аз упътването (Mach3)съм го изчел цялото,но има явно технически подробности които трябва да въведа, а аз не ги знам.
MrMurdjo - майстор
Да си говорим честно, не виждам как си го изчел цялото, а да търсиш съвет от друго място. Всички сме почнали от ръководството и разучаване на менютата, след това настройките.
Зависи какъв ти е контролера към принтерския порт. Има глобален сигнал enable, който разрешава работата на драйверите и моторите и който трябва да се конфигурира в настройките на изходящите пинове на порта. Ако контролерът го поддържа (логично е да го прави) и не е конфигуриран, драйверите са в забранено състояние за работа.
Някои контролери могат да имат джъмпер или ключе, с което този сигнал да се зададе хардуерно постоянно разрешен, но аз не бих го препоръчал това, защото програмата няма да може да изключи драйверите при авариен стоп.
Когато сигналът се ползва и е конфигуриран, при натискане на мигащия Ресет бутон (влизане в работен режим), моторите трябва поне да трепнат, а в повечето случаи и да започнат леко да шумят от протичащия през тях ток.
STEPER - специалист
princebg,
Честно да си кажа не разбрах много къде ти е проблема,но останах с впечатлението от твойте постове,че не можеш да
управляваш двигателите от MACH3.
Ще приема,че контролерите са ти изправни и работоспособни /което силно ме съмнява тъй като са от Sirius PCB/.
Mach3 е програма която допуска свободно конфигуриране на пиновете на LPT порта. Това значи, че в менюто за конфигурация на
пиновете на LPT порта в Mach3, трябва да отговарят точно по назнзчение както са дадени в табличката която ти е дал в инструкцията завода производител
на драйверите.Ако това е изпълнено /eнабле сигнала да е изключен/ и адреса на порта да е правилно зададен трябва всичко да работи.
Ако проблема остава търси причината в самите драйвери или в свъзването на интерфейсната платка с драйверите и моторите.
Поздрави
princebg - напреднал
Както казах само с MACH2 се задействаха драйверите,освободих джъмпера на контролера и моторите вече работят(интересно,защо с програми за тест работеха моторите с поставен джъмпер).В софтуера когато показва работа X,действа драйвер и мотор който есвързан на Z в контролера a Y щрака ,но рядко прави стъпки,това всичко е без да правя каквито и да е настройки на MACH2.Вече съжалявам че инвестирах 340лв.в тази електроника,нищо в описанието им не отговаря на истината,писах им за четвъртия драйвер че не работи,да видим какво ще отговорят.Жената на телефона мисля че не може да се справи с въпросите ми.Благодаря за напътствията Ви.Ако имам проблеми пак ще търся помощ.
STEPER - специалист
Потърси и инсталирай само Mach3 Version3.042.020
Ако имаш проблеми с намирането и,мога да ти изпратя работно копие на същата.
STEPER - специалист
princebg написа:
Вече съжалявам че инвестирах 340лв.в тази електроника,нищо в описанието им не отговаря на истината,писах им за четвъртия драйвер че не работи,да видим какво ще отговорят.Жената на телефона мисля че не може да се справи с въпросите ми.Благодаря за напътствията Ви.Ако имам проблеми пак ще търся помощ.
Ако беше си направил труда да прочетеш старите постове,щеше да видиш колко негативи са натрупали те и едва ли би се свързал с тях.
Но нищо не е загубено.Неволята няма да ти помогне.Сядаш и проверяваш изпълнението на платката по приложената схема,качеството на спойките,
целостта на пистите,наличието на къси съединения и т.н.Още сега ти казвам че разбиране и съдействие от тях няма да получиш.
Всичко е в твоете ръце.
Поздрави
PS: Ето едно кратко описание за Инсталиране и конфигуриране на MACH3

Прикачен файл

Инсталиране и конфигуриране на MACH3.part2.rar
(526.29 KиБ) Свален 277 пъти

Прикачен файл

Инсталиране и конфигуриране на MACH3.part1.rar
(800 KиБ) Свален 277 пъти
Последна промяна от STEPER на пон окт 29, 2012 7:40 pm, променено общо 1 път.
princebg - напреднал
Благодаря,ще я намеря и ще я пробвам.Мисля,че проблема ми е в някои технически параметри(за въвеждане) при новите версии и затова не мога да ги запусна.Аз знам английски и спазвам инструкцията ,но там няма конкретни напътствия.Колкото съм пробвал все има проблем със стоп бутон дори и да го изключа минавайки в друго меню пак се включва.Само в MACH2 с RESET влиза в работен режим.

P.S.'CNC машина гравьор' съм го изчел поне 4 пъти,лошите отзиви за SIRIUS са само от хора които са си лепили сами платките.Аз поръчах сглобени и тествани(уви ,все тая)Един човек има дето е поръчал готови и не отговаряли на ампеража,доколкото разбрах не е могъл да ги настрои за ампеража на моторите си,просто упътването им не е вярно и ужас...за да спестя 200-300лева на 4000 и аз се прекарах.
PhD - специалист
Колега princebg, ще се опитам да ти помогна със следните съвети - първо да дадеш на L297 сигнал за разрешение апаратно - да сложиш джъмпера не към входните клеми, а към резистора който е към захранване. Второ - да видиш дали двата светодиода реагират на подаване на сигнали - при липса на управляващ сигнал трябва да светва единия, а при подаване на управляващи сигнали да светва другия. Много внимавай с тези потенциометри, как ги въртиш и какво напрежение подаваш към pin 15 на L297. Като подадеш над 2,7 волта и този вход гръмва и вече нямаш регулиране по ток. Може да сложиш два светодиода през два резистора на двата сигнала STEP и DIR на входа на платката(имам предвид входните клеми)и да видиш дали дали светодиодите реагират като даваш команди от MACH3. За друго в момента не се сещам.
dobrev - специалист
princebg написа:
P.S.'CNC машина гравьор' съм го изчел поне 4 пъти,лошите отзиви за SIRIUS са само от хора които са си лепили сами платките.Аз поръчах сглобени и тествани(уви ,все тая)Един човек има дето е поръчал готови и не отговаряли на ампеража,доколкото разбрах не е могъл да ги настрои за ампеража на моторите си,просто упътването им не е вярно и ужас...за да спестя 200-300лева на 4000 и аз се прекарах.
Точно при "сглобени и тествани" са най големите проблеми. Оприличавам ги на ребус "открий грешките" при монтажа. Единственото нещо, което върви без проблем, е контролера за управление на три оси, който налепих сам. Наистина е нужен опит при запояването на интегрални схеми и съответното оборудване: подходящ поялник с подходяща температура.
dobrev - специалист
Към princebg
Вземи си от тези драйвери от exoror да ти е мирна главата. Позволяват и работа в микростъпков режим, за предимствата на който трябва да си чел по напред във форума.

Прикачен файл

CW5045.jpg
CW5045.jpg (15.36 KиБ) Видяна 4421 пъти
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: