• 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 103
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
STEPER - специалист
Едно кратко описание за настройка на драйвера.
На платката има един тример като близо до него може да има и надпис V ref.
Тримера се ползва за да се регулира напрежението на компаратора на L297 ,чрез който схемата регулира тока през двигателя.
За да се регулира тока през намотката трябва мултицет като той се свързва между маса и точката V ref.
Трябва да се вземат под внимание и стойността на еталоните съпротивления.
И така с промяна на стойността на V ref директно се регулирате тока през намотката на двигателя
като за целта ни е необходим само закона на Ом.
Формулата е следната V/R=I
Където V е стойноста на напрежението ,което измерваме с мултицета в точката V ref.Може да се променя въртейки тримера.
R е съпротивлението на резисторите монтирани в схемата.
I е тока ,който ще се регулира в зависимост от ползваният двигател.

Пример:
Имаме двигател с максаимален ток през намотките 2 ампера. Каква трябва да е стойността на V ref?
R x I=V
R=0,33ом
I=2 ампера
V ref=0,33х2=0,66 волта.
PS: Вместо тези сметки може да се ползва това

Прикачен файл

L297_L298_Uref_Rs.rar
(211.59 KиБ) Свален 308 пъти
princebg - напреднал
Всички драйвери съм ги настроил още в началото,дори неработещият също си държи тока както съм го нагласил.При работа 0,66V и при покой 0,30V което при работа е 2А.Незнам дали е правилно токът при покой да е 1/2 от този при работа.При теста всички драйвери си вадят тези стойности.Днес ще сложа версията на MAXH3 която ми предложи колегата STEPER
STEPER - специалист
princebg написа:
Всички драйвери съм ги настроил още в началото,дори неработещият също си държи тока както съм го нагласил.При работа 0,66V и при покой 0,30V което при работа е 2А.Незнам дали е правилно токът при покой да е 1/2 от този при работа.При теста всички драйвери си вадят тези стойности.Днес ще сложа версията на MAXH3 която ми предложи колегата STEPER
Това е нормално тока на покой да е 1/2 от работния за да може двигателя да държи позиция.
princebg - напреднал
С тази версия на колегата STEPER всичко си тръгна нормално.Само единия мотор не се върти според мен както трябва,на който и да е изход на контролера да го преместя с драйвера, бучи и прави стъпки когато си иска.Не е от захранването щото и сам да е пак не се развърта добре.Има ли формула как да изчисля какви стойности да сложа в настройките за моторите ,те са 1,8- изчислих че 360*/1,8=200 стъпки за един оборот,винта ми е 25мм а стъпката му е 5мм,как да сметна колко стъпки за един милиметър прави.Въобще в графите 'скорост','ускорение','стъпка' и 'посока' какви трябва да са стойностите?
Малко в повече са ми въпросите,обаче с помоща ви се справям.
PhD - специалист
Има ли формула как да изчисля какви стойности да сложа в настройките за моторите ,те са 1,8- изчислих че 360*/1,8=200 стъпки за един оборот,винта ми е 25мм а стъпката му е 5мм,как да сметна колко стъпки за един милиметър прави.Въобще в графите 'скорост','ускорение','стъпка' и 'посока' какви трябва да са стойностите?
Малко в повече са ми въпросите,обаче с помоща ви се справям.[/quote]

При стъпка 5мм на винта се получава следното: 200 стъпки за един оборот при което се изминават 5 мм, следователно трябва 200 стъпки да се разделят на стъпката на резбата, в твоя случай 40 стъпки за мм.
Има едно съотношение на скорост и ускорение с което аз работя и съм доволен - това е 6:1 - примерно 1000мм/мин скорост и 160 стойност за ускорението. Колегите които са по-напреднали, може да кажат и те с какви съотношения работят. Не сматам моето за най-оптимално, просто ми се струва най-добре.
Настройките за сигнали STEP и DIR са следните: по 4микро секунди продължителност и за двата сигнала.
princebg - напреднал
Аз също го бях сметнал 40,но като го въведох нямаше живот по системите,върнах го на 2000 както си беше в софтуера и пак всичко оживя,затова питах да не би да има друг начин за изчисляване.

Между другото този шлайф http://www.makita.com/en-us/Assets/Outp ... D0800C.pdf може ли да ми свърши някаква работа докато събера стотинки за хубав мотор шпиндел?
alien - специалист
PhD написа:
Има ли формула как да изчисля какви стойности да сложа в настройките за моторите ,те са 1,8- изчислих че 360*/1,8=200 стъпки за един оборот,винта ми е 25мм а стъпката му е 5мм,как да сметна колко стъпки за един милиметър прави.Въобще в графите 'скорост','ускорение','стъпка' и 'посока' какви трябва да са стойностите?

При стъпка 5мм на винта се получава следното: 200 стъпки за един оборот при което се изминават 5 мм, следователно трябва 200 стъпки да се разделят на стъпката на резбата, в твоя случай 40 стъпки за мм.
Има едно съотношение на скорост и ускорение с което аз работя и съм доволен - това е 6:1 - примерно 1000мм/мин скорост и 160 стойност за ускорението. Колегите които са по-напреднали, може да кажат и те с какви съотношения работят. Не сматам моето за най-оптимално, просто ми се струва най-добре.
Настройките за сигнали STEP и DIR са следните: по 4микро секунди продължителност и за двата сигнала.
разсъжденията ти са верни ако говорим за управление с цели стъпки
аз си ги смятам така, примерно: мотор с 200 цели стъпки * брой микро стъпки , да кажем получаваме 400 импулса за оборот
ако има предавка към винта 1:2 означава че винта прави оборот при 800 импулса
при 5мм стъпка на винта, имаш 160 импулса на мм и това въвеждат в полето steps per unit

за съжаление останалите неща не могат да бъдат изчислени точно, максимални обороти и ускорение се тестват според машината, зависи управлението на мотора какво е, механиката, качество на изпълнението на всичко и т.н.
за това намаляш ускорението и тестваш първо до каква скорост издържа да работи стабилно и намаляш с 20%
после тестваш и ускорението до къде работи стабилно и пак слагаш 20% запас

за продължителността на степ и дир импулсите - цифрите са малко относителни на всеки комп малко се отклоняват, а после и зависи от контролера, на единия контролер който сам си правих за серво работи с всякаква продължителност на степ и дир, на купения контролер с TB6560 работи само с 5us
lasers - помощник
princebg написа:
С тази версия на колегата STEPER всичко си тръгна нормално.Само единия мотор не се върти според мен както трябва,на който и да е изход на контролера да го преместя с драйвера, бучи и прави стъпки когато си иска.Не е от захранването щото и сам да е пак не се развърта добре.Има ли формула как да изчисля какви стойности да сложа в настройките за моторите ,те са 1,8- изчислих че 360*/1,8=200 стъпки за един оборот,винта ми е 25мм а стъпката му е 5мм,как да сметна колко стъпки за един милиметър прави.Въобще в графите 'скорост','ускорение','стъпка' и 'посока' какви трябва да са стойностите?
Здравей,
по отношение на стъпките за единица дължина, моя съвет е да използваш вградения начин за "калибриране" във меню "settings" има клавиш "set step per units", задаваш размер за преместване, после мериш преместването и Mach си смята стъпките.
Скоростта и ускорението се определят винаги експериментално, моя съвет е да решиш с каква скорост искаш да се движи "масата" и после да променяш ускорението - трябва да намериш такъв режим в който двигателите да са тихи /трудно е да се обясни, защото всеки го разбира по различен начин/.
Ако не се получи със желаната скорост - намали скоростта и пробвай пак.
С повече опити ще намериш оптималното съотношение.
STEPER - специалист
princebg написа:
Аз също го бях сметнал 40,но като го въведох нямаше живот по системите,върнах го на 2000 както си беше в софтуера и пак всичко оживя,затова питах да не би да има друг начин за изчисляване.

Между другото този шлайф http://www.makita.com/en-us/Assets/Outp ... D0800C.pdf може ли да ми свърши някаква работа докато събера стотинки за хубав мотор шпиндел?
Остави Mach3 сам да си направи сметката.
Ползвай този Screen

Прикачен файл

MACH3.png
MrMurdjo - майстор
Настройките с мерене на отместването ще дадат представа къде е вярната стойност, но не са абсолютни, освен ако не се мери с нещо гарантиращо точност до стотна.
При наличие на винт с известна стъпка, известен брой стъпки за оборот, евентуално и преводни съотношения, не виждам какво толко трудно има да се сметне броят на импулсите за 1 мм. Това е най-точното. Следващата степен е да се прави карта на винта и се въведат евентуални нелинейности, но това вече е висш пилотаж.
А и ми се струва, че познаването на тези основни закономерности, тяхната взаимна връзка и изчисляване, са от полза за разбиране как точно работят нещата.
  • 1
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 49
  • 103

Тема "CNC електроника, управление на стъпкови и серво мотори" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: