• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,мога ли да комбинирам ВОДНО ПОДОВО на втория етаж с радиатори на първия?Какво ми е необходимо?
Вече имам изградена и работеща с-ма с радиатори на първия етаж и подадени тръби ф16 със замаска на две от стаите на втория етаж които мисля да ползвам тази зима.
rumeniak - специалист
Всичко може да стане, стига да имаш необходимите мощности и материали. Водното подово е най доброто отопление до момента :)
Знам че всичко може да стане! Но ме интересуват какви необходимите мощности и материали са ми нужни ако може и схема за да си свържа инсталацията и да е ползвам ?!? :)
Благодаря предварително!!! :) :) :)
Последна промяна от Презареждане на ср окт 31, 2012 3:15 am, променено общо 1 път.
rumeniak - специалист
Човек, въпроса ти е адски неясен и непълен. кажи с какво разполагаш например, колко квадрата искаш да топлиш? санирана ли е сградата? и много много други въпроси които трябва да уточниш.
Чаро - Акълия
Презареждане написа:
Но ме интересуват какви необходимите мощности и материали са ми нужни ако може и схема за да си свържа инсталацията и да е ползвам ?!? :)
Благодаря предварително!!! :) :) :)
Мен ми трябва бърза печалба. Ако може и с обяснения - да и се радвам.
Благодаря предварително, даже ще почерпя!
:wink:

Но предупреждавам, че ме мързи да чета!
Това е втори етаж от нова къща.Обща площ около 120 квадрата. Състои се от две големи стаи,четири средни и голяма и малка бани с тоалетни както и един дълъг коридор.Две големи тераси които не сам включил в квадратурата и два входа.Тавана е на гредоред.Понеже етажа е голям и нямам достатъчно средства да го стегна целия го правя частично.Миналата година направих една малка стая която отоплявам с радиатор захранван от отоплителната с-ма на първия етаж,котле 25 kw.Хареса ми топлото от тръбете които минават в замазката към радиаторите и тази година реших да импровизирам със серпентини в голямата стая 23 квадрата,част от коридора и малката баня 5-6 квадрата.След като реших със закъснение да прочета за водно подово отопление,видях че сам допуснал груби грешки които не мога да поправя понеже вече съм положил замазката.Та какво сам измайсторил в голямата стая навих три серпентини,двете които са покрай външните стени и прозорци намотах на разстояние между тръбите 7-8см. и дължина на тръбите 63 и 70 метра.Останалата част в средата и покрай вътрешните стени третата серпентина е между 10-12 см. и дължина 80 метра.Понеже сам много умен,не сложих цялостна изолация на пода а само частична фибран с дебилина 2 см. само на 50 см. от външните стени,останалата част е без изолация и найлон.В коридора и в банята отделни серпентини 34 и 36 метра на разстояние между тръбите 12-15 см.в банята 8-10 .и двата кръга също без изолация на пода.Когато дойде по сложната част и реших да почета малко за подовото отопление видях каква груба грешка сам направил и то не е една.Добре че сам си пуснал и тръби за радиатори та това малко ме успокоява.Тръбата е немска алуминиева вложка ф16. Външна изолация имам само на голямата стая,фибран 5 см.,а в бъдеще мисля да изолирам цялата къща с 5 и 10 см. студиопор плътност 15. Таваните са ми на гипсокартон с вата за изилация.
Та въпроса ми е? трябва да свържа всичките траби плюс бойлер 400-500 л. които те парва ще купувам,сигурно с две серпентини.Какви материали са ми нужни може и някаква схемичка на свързване? Мощност ще взема от котлето на първия етаж зная че 25кw. не са достатъчни но по нататък ще го сменя за по-мощен. Ще се радвам на съвети или нови идеи.
rumeniak - специалист
1. Достатъчен е бойлер от 200 литра с две српентини.
2. 25KW котел може да топли 250 кв.м. площ.(мощност имаш)

Необходими са ти колектор, тръби и фитинги. За препоръчване е тръбите за подово да не са с алуминиева вложка а обикновени. По добре отдават температура. Схема точна нямам в налиност, а и в твоя случай трябва да се направи за теб индивидуална. Желая ти успех.
Благодаря за съветите :) Днес след училище ще отскоча до магазина за да избера бойлер, видях един в които има голям избор след това мина и през магазина за отопление .ще купя два колектора със шест изхода и фитинги. Имам още неяснота по свързването но се надявам в магазина да ми обяснят ще взема и едно приятелче да ми помага за да става по бързо. След по малко от два месеца имам РД и ми се иска да го празнуваме самостоятелно от майка ми :partyman:
rumeniak - специалист
От все сърце ти желая за рождения ден да си в новата къща. Ако трябва НЕ БЪРЗАЙ но го направи както трябва. С бързане губиш повече време нерви и пари.
bulhomes2 - майстор
Водното подово не е проста работа. първо попрочети поне темите от форума за него. Има специфики при подреждането на тръбите, при изолирането, замазките, дължината на тръбите, отделна помпа за подовото, термостатичен вентил и т.н. Всичко е написано и едва ли някой ще седне да ти го пише пак.
  • 1
  • 2

Тема "Водно подово комбинирано с радиатори?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: