От мобилни телефони до цифрови камери
petkomz - специалист
Вчера от детската градина на щерката ме помолиха да им свържа DVD-то, но се оказа че то въобще не тръгва и го взех да проверя да не е нещо дребно- я кабел, я копчето за включване. След като го отворих установих че един предпазител е изгорял, на него пише salipt s-901 ,видими щети на платката за захранването по елементите и пистите няма. Въпросът ми и е може ли да пробвам с някое тънко кабелче или с предпазител от тия със стъклените тръбички (понеже имам такива), дали ще тръгне. На платката пише FUSE F2AL250V, може ли да запоя един 2 амперов на мястото на оригиналния, да видя дали ще тръгне и евентуално да търся същия след това. На снимката е това ограденото.
Помагайте че децата си чакат филмчетата! Благодаря!

Прикачен файл

PA310624.JPG
PA310624.JPG (77.18 KиБ) Видяна 2972 пъти

Прикачен файл

PA310623.JPG
petkomz - специалист
Ето снимки и на пистите:

Прикачен файл

PA310626.JPG

Прикачен файл

PA310625.JPG
todortv - майстор
Измери диодите в греца, да не би някой да е пробил.
Провери/измери жълтия кондензатор за пробив. Обикновено, като го разпоиш отдолу личи.
Сложи 2А предпазител и най добре да захраниш през лампа.
Чипа TOP... ли е?
stiv1961 - майстор
А бе не съм специалист по електроника, но реших да се поровя в Гугъл и установявам, че salipt s-901 е марката на термошлауха. Ако знаеш стойността на съпротивлението защо не го смениш със подходящо.
hidrazin - майстор
Запоявай един 2А бушон и го пусни през лампа, както каза todortv.
Обикновено бушона гори последен.
:partyman:
petkomz - специалист
todortv написа:
Измери диодите в греца, да не би някой да е пробил.
Провери/измери жълтия кондензатор за пробив. Обикновено, като го разпоиш отдолу личи.
Сложи 2А предпазител и най добре да захраниш през лампа.
Чипа TOP... ли е?
Диодите да ги разпоя или така да меря, сега в едната посока, примерно като меря първия, на уреда изписва 755 , а като разменя кабелите дава 782, на другите стойностите са приблизително същите но в момента меря както са на платката! Уреда е на позицията за диоди, дето писка.
Кондензатора като го меря, за момент показва някакви числа и веднага се връща на 1, уреда е на 200 ома, същото го прави и на 2000 ома, също меря от платката! Да свалям ли елементите или мога да пробвам с един предпазител?
Как да свържа лампата, би трябвало да е последователно нали и колко вата е добре да бъде?
hidrazin - майстор
Що се занимаваш с неприсъщи работи? Занеси го при някой друг татко, дето поне малко вдява или евентуално сервиз.
И защо въобще си захванал с тая работа?
Един диод не мое измери, импулсно ще оправя. :evil:
:partyman:
petkomz - специалист
Ами нали това е целта на форума, когато някой иска да направи нещо, другите да помогнат (който има желание разбира се)! Със силните токове се оправям, но с електрониката съм зле, затова и пиша тук то е ясно. Ако знаех как да стане нямаше да питам! На мен ми е интересно и искам да се пробвам-това лошо ли е?
п.с. горното да се чете с абсолютно приятелски тон, не искам да се заяждам, а ти ако искаш кажи как да измеря диодите, ако ли не жив и здрав! :) :partyman:
todortv - майстор
Лампата последователно 100W.
Въпроса с измерването на диодите е дали някой от тях не е пробил(окъсил).
Светне ли лампата - на сервиз.
petkomz - специалист
Прикачен файл:
PB010631.JPG
Прикачен файл:
PB010630.JPG
След по-внимателно оглеждане забелязах че едното краче на интегралната схема е по-жълто от останалите и под нея по платката имаше следи от нагоряло, явно си е заминала интегралата. До нея има един кондензатор С104 по който също има черно, ще го взема и него, сега въпросът е какво още да проверя, че в петък или събота ще ходя до Враца за части.Възможно ли е само инт.схема да е изгоряла или задължително има и нещо друго?
Лампа повече от 60W не намерих и пробвах с нея, уви взе че светна!

Тема "Замяна на предпазител в NEO DVD-S60?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: