• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 43
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
8180 - майстор
valecs написа:
Туй нарисувах набързо. 0-А е графиката на консуматора. B-C е графиката на максумума който може да се изкара от панела. Т1,Т2,Т3,Т4 са режимите на работа на консуматора при съответна осветеност.
Благодаря за старанието - очаквах нещо подобно, но гадаех за дясната част.
Предполагам въпросните "режими - Тn" са във Вт/м2 (W/m2).
Какво следва от картинката?
- Наличните при Автора 16 Ом са доста далеч от оптималното.
- Вероятно, с прости средства не може да се постигне оптималност в широк диапазон на осветеност (27-120 Ом).
- Полезната мощност се генерира от "лявата част на картинкта" спрямо съответната товарна права. Останалата "в дясно" се разсейва в самия елемент, върху неговото вътрешно съпротивление - вероятно основно като топлина.
Т. напр. при оптималната за 1000Вт/м2 товарна права (съпротивление на товара 27Ом) за осветеност 400Вт/м2 генерира полезна мощност ок. 3А*75V= 225W. Останалите, приблизително толкова се разсейват във панела, с евентуални последици.

Това имах предвид като отбелязах по-горе, че имаме генератор на ток, а не на напрежение.
Първият се характеризира с относ. високо вътрешно съпротивление, позволяващо в работен режим постоянство на тока при изменение на товара. Вторият обратното - постоянство на напрежението (и промяна на тока), благодарение на ниското си вътрешно съпротивление.
Двата се държат доста различно по отношение на полезната мощност при изменение на товара.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
8180 написа:
Изводите, че в конкретния случай трябва да се търси по-маломощен нагревател ги приемам.
Може и да греша - за пръв път се заглеждам в характ. на панел.

П.П. Авторът междувремено внесе уточнение за нагревателя - 16ома.
130/16 = 8,1А :?
А сега де, шах с пешката?
Наско нещо ни бъзика, че не можем да смятаме :?:
След като видяхме графиката как се държат панелите - като генератор на ток, как стана тоя номер?
Или показателите на панелите не са 18V / 5,5А или измереното напрежение не е 120-130V или нагревателя не е 3kW(16ома).
При 2kW (24ома) е друго нещо - 130/24=5,41666 А . - таман си е.
Наско, би ли проверил (измерил) съпротивлението на нагревателя все пак или тока през нагревателя ?
valecs - напреднал
Аз смятах да правя такива инвертори ама нещо пазара поумря малко и за сега този проект ми остава на по-задно място. :)
Не съм търсил, но със сигурност има и втора ръка или китайски по-евтини.
valecs - напреднал
Имайте в предвид че графиките са теоретични. Просто поставям принципно въпроса. Но винаги може да се свалят от някой панел :):) (ако има такъв)
nasko_a - специалист
бойлера не съм го мерил, но на етикетчето му ясно си пише 3 kW. А пък за китайските незнам. на нашия пазар не намерих. Ако ги поръчам от Китай, сумата пак няма да е малка и ще ми сложат ДДС и малко мито. Пък и гаранция няма да има.
nasko_a - специалист
имам 4 такива на терасата си сложени за ток с инвертор, ако кажеш как, като ми остане време може да смъкна някоя характеристика
valecs - напреднал
nasko_a ще споделиш ли как се държи системата при слабо осветяване?
levskarski - помощник
Похвално на колегата за самостоятелната работа, евала на такива хора. Видях и коментара на колегата profy, който сравнява технико-икономически това изпълнение (фотоволтаични панели за БГВ) с вакумно тръбни и дава разни изводи...
Грубата сметка показва срок на откупуване при фотосоларното решение от порядъка на 5-6 години,
а при соларна батерия със същите показатели (сигурност, защитеност) същият е над 20 години.
Ще споделя и малко опит от моята вакумно-тръбна система (китайче на 4г) термосифон с 20 тръби и 150литра бойлер - с 70мм изолация, вътре има и 1,5KW ел.нагревател при нужда. Монтиран е на тавана.

Стойност на инвестицията - 1400лв с монтажа минус 20% енергийна ефективност (кредита го платих предсрочно, така че да съм платил 40лв лихви) = 1 166лв

Да започнем със следната хипотеза:
Според мен стандартния ел.бойлер прави поне 35лв месечна сметка на едно домакинство от 2-3 човека.

Въпросния бойлер ми прави водата :
9 месеца - вряла -> над 80 градуса, направо може да те изгори и мирише на преварена вода -> би трябвало да няма как да се развие легионела, освен това има постояна циркулация.
1 месец ->топло/хладка вода, която с пускане на ел.нагревателя за 1 час става вряла
2 месеца-> студена/хладка вода -> тогава използвам бойлера като ел.бойлер -> макар, че тези два месеца са доста консервативни ( има дни в тях когато имам и топла слънчева вода, освен това ел.нагревателя не започва да загрява водата от 5 градуса примерно)

Следователно дори при минимум спестявам 9м * 35лв = 315лв

или ще се избие за около 3г и 8 месеца...нека да са 4.
Отделен въпрос е, че в тези 9 месеца може да се къпеш по 1 час и водата пак не свършва...освен това е голям кеф да покажеш среден пръст на ЕВН/ЧЕЗ и другите грабители-преносници

За допълнителна ЕЕ, през зимата съм му сложил управление примерно да се пуска от 5 до 7 (на нощния ток) или 1 час преди да се приберем в къщи.

Направената от колегата система, ще стане доста по-ефективна при използване на произведения ток и за други нужди..но за БГВ с тази цена мисля, че горния вариант е по-удачен.
А направо ще избиете рибата ако имате познат, който внася стока от китай и ви докара директно едно такова, защото там са по 200-240$ комплекта - нашите тука го умножават по >2 и ни го продават.

Иначе евала за усилията и мисленето...аз по тази линия се запалих и освен със солара, от 2-3г съм с изцяло LED осветление в апартамента и общата мощ на всички източници ако ги пусна на макс е 250 вата :rock: Разбира се не съм ги купувал от бгмагазините и сайтове с тройно завишени цени.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 43

Тема "Соларна система за ток 1 kW захранваща бойлер с топла вода" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: