Напишете въпрос свързан със санирането.
yancho_lud - специалист
Здравейте, почвам изграждане на топлоизолация на една изцяло северна пристройка към къщата която се ползва като всекидневна. Стените на стаята са 25 см. тухла, с пласмасови дограми и стъклопакети. След обикаляне по борсите и магазините се спрях два продукта, а именно каменна вата 120кг/м3 - 6см. или някакъв нов стиропор баумит опен плюс 10 см. http://baumitbulgaria.blogspot.com/p/blog-page_3.html. За цокъла мисля да сложа фибран 10 см. Моля разбиращите(че аз много много не ги разбирам) да помагат кое да избера ватата или новия стиропор. И двете са тавана на сумата която мога да си позволя за м2 ТИ, ватата я намерих на 13 лв/м2 за 6 см, а стиропора 12 лв/м2 за 10 см.
Тани - модератор
Зависи каква мазилка ще положиш накрая! Ако тя не е достатъчно "дишаща" се обезсмисля ползването на толкова "дишащи" изолационни материали.А добрата мазилка е почти на цената на всички материали под нея!Иначе топлоизолацията на 10см. "стиропор" ще е по-голяма от 6см. вата без дори да поглеждам данните им!
torbalan - Дървен философ
yancho_lud не съм в час с цените, но ако има по-евтин стиропор - вземай смело. На баумит продуктите не са вълшебни :)
yancho_lud - специалист
има обикновен стиропор 10 см и 18 плътност за 7.50 лв.м2, само не знам тази плътност 18 дали е достатъчна
Гледай коефициенти на топлопроводност...

От 7,5 лв. до 12 разликата е мнооооооого голяма :)

По-добре да сложиш 13 или 15 см. отколкото по-скъп стиропор :)
yancho_lud - специалист
Благодаря за бързите отговори, а този коефицент на топло продводност колко трябва да е? Как е по добре да бъде по голям или по малък? Според мен с по малък коефицент на топло проводност ще има по малки топлинни загуби, но колко горе долу да е?
Така е :)

Ако е дадено топлинно съпротивление - тогава е обратното - по-добре е да е по-голямо :)
Топлотехнически характеристики на най-често използваните строителни материали
Материал Коефициент на топлопроводност (&#955 Дебелина на пласта за постигане на к=0,5
Пенополиуретан 0,020–0,035 4–6 cm
Екструдиран полистирол 0,028–0,030 5–6 cm
Експандиран полистирол (стиропор) 0,035–0,040 6–7 cm
Корк 0,040–0,050 7–9 cm
Мергелна вата (дюшеци) 0,044–0,052 8–10 cm
Плочи от мергелна вата 0,049–0,067 9–12 cm
Перлит 0,045–0,058 8–11 cm
Плочи от дървесни влакна – леки 0,047–0,081 9–15 cm
Клетъчен бетон 0,16–0,19 30–34 cm
Тухли четворки 0,33–0,43 60–78 cm
Решетъчни тухли 0,34–0,49 62–89 cm
Плътни тухли 0,56–0,7 102–127 cm
Стоманобетон 1,6–2,1 291–382 cm
Естествен камък 2,3–3,5 420–640 cm
Изисквания за коефициента на топлопреминаване (к) за отделни елементи на строителната конструкция (немски норми)
Строителен елемент Ново строителство Стари сгради
Външни стени 0,5 0,5
Покрив 0,22 0,3
Подове 0,35 0,5
Стени 0,35 0,5
Прозорци 0,7 1,8
Това ми попадна търсейки напосоки из интернет :)
изглежда ми правдоподобно.
naix - специалист
yancho_lud написа:
има обикновен стиропор 10 см и 18 плътност за 7.50 лв.м2, само не знам тази плътност 18 дали е достатъчна
Ползвал съм 20кг/м3 стиропор и смея да твърдя, че резултата е повече от задоволителен. 12лв/м2 за 10-ка ми се вижда високо и вероятно надуват цените само, заради бранда.
Тани - модератор
Резултата не се гледа веднага след като си направил нещо, а след да речем 10-15 години или поне няколко зими! А и критериите за "доволен" са точно толкова различни , колкото и дискутиращите! Понякога е добре да се заложи на бранда именно заради някаква сигурност в константното качество на партидите в следствие на завишения контрол на параметрите! "Гаражните" материали в общия случай не са и стъпвали в лаборатория , но пък като им напишат едни параметри.... Разбира се материалите на Баумит са адски скъпи , защото те не произвеждат "стиропор". Произвежда им го Austroterm само с надпис Bumit , така че ако решиш да заложиш на марка, това е разумния компромис. Може и на някаква друга марка , за която си сигурен каква изходна суровина ползват за крайния продукт! Тук в региона имаме един производител с марка Stirozaur , които дава 30 години гаранция за продукта си , но в началото имаше видима разлика между партидите - един по-трошлив, другия с нормална еластичност и т.н. , та избора е твой!

Тема "Въпрос за ТИ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: