Напишете въпрос свързан със санирането.
kolega - специалист
Здравейте,

Имам малък килер с две външни стени, в долната част на които се образува мухъл. Стените са тухлени, с външна декоративна тухла и нямат никаква топлоизолация, като за сега няма да се слага външна изолация. Има ли възможно решение на мухъла посредством интервенция от вътрешната страна - изолация, мазилка?

Понеже е килер няма как да бъде отопляван или проветряван, затова единствения вариант според мен остава да се направи изолация отвътре и евентуално да се сложи някаква мазилка (като минерална?) върху която да не може да се образува мухъл?

Какво решение бихте препоръчали вие?

Благодаря предварително!
mladkal - майстор
Здравей колега!

Държа да отбележа, че моето мнение не е меродавно. Вътрешна изолация - колкото по-дебела толкова по-добре. десетина санта стиропор мисля е е кстра. От там нататък един отдушник за да изравни външна-вътрешна температура. килара има врата можеш да я отваряш от време на време, за да ти изравни температурната амплитуда...
и разни други.
kolega - специалист
Много благодаря за отговора mladkal!

Ако има и други мнения ще съм много благодарен и на тях!

Относно стиропора - бихте ли ме упътили как става поставянето и дали има нужда от измазване след това? Досега не съм поставял вътрешна изолация, а пък не ми се занимава с майстор за толкова малка работа. Вероятно има теми из форума описващи как става - просто нямам представа какво да търся за моя случай.

Още веднъж благодаря!
8180 - майстор
kolega написа:
Вероятно има теми из форума описващи как става - просто нямам представа какво да търся за моя случай.
Това черното обяснява ниската активност в отговорите. Точно за килер сигурно няма, ама каква е разликата.
Ако можеш, сложи 5см., налепи с пяна. Ако останат фуги запълни с пяна или подходяш силикон, според какво ще решиш за отгоре - може латекс, тапет и т.н.
За минералната мазилка сигурно ще трябва да шпакловаш предварително - не знам.
Предложението на Младен за отдушник е много добро - някъде по-високо, вероятно към коридор.
Допълнително трябва да има отвор и долу - скъсяваш малко вратата или монтираш вентилационна решетка, примерно на 10см. от пода.
Ако в студени периоди, температурата в килера пада под 12-15оС (зависи и от др. неща) можеш да оставяш лампата да свети или отворена вратата.
Ако в близост има влажни помещения, премисли тяхната вентилация.

П.П. Пропуснах - препоръчително е да ползваш ХПС (Фибран).
jakuzi - специалист
mladkal написа:
От там нататък един отдушник за да изравни външна-вътрешна температура. килара има врата можеш да я отваряш от време на време, за да ти изравни температурната амплитуда...
Едно лесно приложение:направи отвор в долната част на вратата Ф50 ,можеш да вкараш там PVC тръба,ето ти вентилация.На първо време пробвай това.
kolega - специалист
Благодаря за отговорите. От това, което прочетох допълнително из форума оставам с впечатление, че вариантите са или Фибран или вата с гипсокартон (ако не греша). Фибрана изглежда по-лесно като изпълнение, въпреки че не намерих тема където да е конкретно описано как става работата - дали просто мажа стената с пяна (каква точно?) и лепя стиропора или има нещо по-така в цялата работа?
ttt - специалист
Може да пробваш с Термомакс или термошилд. Моя колежка така си реши проблема с мухъла на външна стена.

Тема "Моля за съвет за справяне с мухъл" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: