• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
PCL82 - майстор
Всички дадени до момента схеми съдържат грешки в зануляването! Зануляването не се прави от къде то ти падне към корпус, а още в началото на влизането на комбинирания PEN проводник се прави разделяне на защитен проводник и работна нула. Първият е с по-висок приоритет от работната нула и се свързва първи. Така рискът от нягряване и разхлабване на връзката е по-малък. По възможност входящият нулев проводник не се прекъсва, а се заголва на междинно място и от там се прави връзка за защитният проводник.

Винтчетата, които изпълняват крепежни функции, например закрепване на термичната защита и терморегулатора, не трябва да се ползват за свързване на защитния проводник. За него трябва да се обособи едното от двете винтчета на планката, а другото да закрепва терморегулатора и термичната защита.

ВНИМАНИЕ!!!
Освен това си монтирал термичната защита неправилно! В момента тя има лош топлинен контакт с фланеца и все едно нямаш защита. Пластинката й се подпъхва под планката с винтчетата, така че едно от винтчетата да я притиска направо към фланеца, а над планката същото винтче трябва да държи терморегулатора през ухото му.

Така гърмят бойлери и умират хора от токови удари уж всичко е на място, ама като не е монтирано правилно...

Прикачен файл

20f89bebc605b8231.JPG
20f89bebc605b8231.JPG (83.31 KиБ) Видяна 19488 пъти

Прикачен файл

20f89bebc605b823.JPG
20f89bebc605b823.JPG (80.2 KиБ) Видяна 19496 пъти
DMN - майстор
Е добре де, вие давате схеми на човека, но за бойлер на който всички „карантии“ са в самия бойлер. Аз доколкото виждам на снимките, ключа за включване и глимката не са на бойлера, а са изнесени извън помещението. Това според мен променя нещата и схемата на свързване. По-скоро принципната схема на bdz43r ще му е по-удобна, като се направят корекциите по зануляването. А и поне ще знае, че след като изключи от ключа(тъй като е изнесен), след него няма да има фаза. Аз поне така бих го направил. :)
PCL82 - майстор
DMN, ако ситуацията е такава, то кабелът между таблото и бойлера е добре да се замени със СВТ 4х2,5мм2 (фаза, нула, защитен и сигнален). Ключът може да се замени със светещ. Така лампичката на ключа ще показва дали захраанването е включено, а отделната глимка-дали бойлерът е загрял.

Прикачен файл

20f89bebc605b8232.JPG
20f89bebc605b8232.JPG (84.65 KиБ) Видяна 19452 пъти
fikata - майстор
Наскоро се наложи замяна на кабелите от инсталацията към бойлера
От това което се вижда на снимка 1 се досещам защо се е наложила тази смяна.Следите са останали.
На твое място ако бях бих сменил това така наречено бойлерно табло с ново.
От показаните схеми виждам, че зануляването е на 2 места. Така ли трябва да бъде?
Снимка
PCL82 - майстор
Да точно така. Но връзката към кожуха, фабрично става на едно винтче на долния капак. При теб този капак е свален в момента, надявам се да не е за постоянно, макар че така изглежда!

Може би затова си свързал нулата към трермостата и защитата, за да избегнеш фазата на откритите клеми, но не е добре. Всички електрически връзки и проводници само с единична изолация (като червеният), трябва да са под капак или под втора изолация.
todortv - майстор
А, има ли вариант защитата и терморегулатора да са на работната нула?
PCL82 - майстор
todortv написа:
А, има ли вариант защитата и терморегулатора да са на работната нула?
Не бива, защото ако пробие нагревателя, веригата ще се затвори през водата, водата ще заври и няма кой да изключи бойлера. Защитата ще изключи, но това няма да спре нагревателя. Предпазният вентил ако си свърши работата ще спаси положението за известно време, но може и бойлерът да гръмне или да си изплюе фланеца.
Благодаря на всички за отговорите. Направих свързването по последната схема на PCL82 и всичко се получи.
:prost:
vk - специалист
Тази тема е много важна, с оглед повишаване на знанието за свързване на бойлер. Освен това картинките на елементите им бяха показани в действителния им вид, а не като схема от учебник. Още веднъж да благодарим и на PCL82
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Свързване на бойлер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: