Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
рулом - специалист
Здравейте всички!
Нема да се представям :wink:

Регнах се отново, щото имах няколко въпроса в сфери на дейност в които сега прохождам. Докато чаках одобрение за регистрацията, успях да намеря отговори в стари теми и раздели .... измежду тонове спам...... ма не съм си загубил навика за ориентиране из плявата, та си свърших работа на 70%.
Четох много из нета, повечето повърхностно, за това което ми трябва, но нищо не намерих като идея от практически опит.....а на авторите на статии със съкращенията и буквичките пред имената отдавна не вярвам.

Защо пиша?
Накратко ще изложа случая:
У наше село хората имат адета есенно време да режат лозето и заравят оставените пръчки със пръст,
като оставят колкото трябва + 1 резервна. Доводите са, че постоянно идва отнякъде някаква мръзлица и скапва всичко. Спомням си преди години не рязаха лозето баща ми и дядо ми и всичко отиде на кино.
Досега не съм се интересувал и извършвал тази дейност, основно бях консуматор, ма от тая година всичко легна на мен....и след 2-3 кубика пръст прехвърлени на лопата, заявих, че тва упражнение ми е първо и последно.

Та да питам:
Има ли устойчиви на студ сортове винено грозде?
Трябва ли на всяка цена главината на лозата да е наравно със земята? Все си мисля, че ако е на метър височина и оттам тръгне главината, ще се пропуснат най-ниските температури стелещи се по земята.
Същите въпроси са ми и за лози за асмалък, щото тая година всичко замина. Има ли студоустойчив сорт за асма. Бяло или червено няма значение.

Благодаря предварително!.....и поздрави още веднъж на всички Изображение
big_death - специалист
Карловския мислет е устойчив на студ, а за асмалък - шевка , отел ! Поне при мен няма измръзване на тия сортове . Нека и други да се изкажат по темата .
stonesour - специалист
а защо режете из ваше село лозите наесен?! :o
из неособно дебелите книжки за лозарство пише, че ежегодната есенна резитба на лозите не се препоръчва, тъй като растенията се изтощават.

и на каква височина сте?

аз съм в предбалкана в долината на Вит (300 м. надм. височина), от двете страни гора, между тях река. и зиме духа един "приятен" вятър.
всички знаем каква беше предната зима, младите ми лозички сичките измръзнаха, но старите в това число болгар (него го водят неустойчив на студ), хамбугски мискет, каберне совиньон, августин ... сички бяха перфектни.

според мен бъркаш с резитбата. режи напролет, края на март - началото на април.
рулом - специалист
Надморско равнище: 100 - 199m

относно резането - селяните са като овците: една ако пие от локвата, и другите ще се изредат....а която не пие е черна овца :wink:
Питането ми не е заради предната зима, всички я знаем каква беше...питам си по принцип, щото още едно зариване и викам брачеда с трактора и вадим сичко....най мразим да си заривам приживе краката със земя.....

...май подходих грешно. Трябваше да питам баща ми какви сортове има из лозето и тогава да чета и преценявам кое ще остане и кое не.
А относно височината на главините нещо да кажете ?
LazarGanev - "Велик майстор"
Стефко написа:
Има различни резиДби.
Да, господин учителю по БЕЛ (Български език и литература)! :wink:
Ру, що не питаш в Института по лозата в Плевен?
big_death - специалист
Резитбата не е предпоставка за измръзване ако се мисли как се реже в смисъл да се оставят чеповете на повече пъпки ! Дори една есенна резитба е благоприятна .
hidrazin - майстор
Ами те в плевенско си ровят асмите. Особено около Кнежа. Там става като в Якутия. :shock:
При мен няма такива грижи, макар къщата ми да е километър от първите скали на Стара планина. Пазя само младите асми
като им увивам стеблата с велпапе от кашони на височина 1-1,5 метра. Велпапето го правя на нещо като тръба и вътре го
натъпквам със суха трева. Стягам го със сезал. До сега съм нямал проблеми. Умирали са ми ама явно не от измръзване.
На пролет е свежа като я режа, тръгне да пуска листа и тогава си заминава. Ама де да знам. Не съм чак такъв специалист. :?
А към Стефко:
....
Що си триеш постовете колега? Нали знаеш че и да го изтриеш файда няма, щото вече LazarGanev те е цитирал.
Пък неговия пост не можеш да промениш. :cool: В такива случаи обикновено се казва "Извинявам се!".
Толкова ли е трудно?
infomar
Не се учудвайте. В плевенско има села едно до друго на десетина километра, но с различен климат. Примерно - с. Въбел (горе на баира) - всички лозя са перфектни и няма никакво замръзване - не се полагат никакви грижи. Под него с. Дебово - всичко замръзва и по традиция се заравят асмите - инак пиши ги бегали. Искаш грозде - заравяш без значение от сортовете.
tysonlkr - специалист
От тази люта зима която прекарахме тази година, в нас само отела роди грозде доволно както и през другите години. На фона на другите лози си беше много плодороден. Не случайно дедите ни по нашия край са гледали този сорт. Отел не изисква много грижи и издържа на големи студове и за вино става :)
Krass - майстор
Тази зима жертва паднаха 30г. асма от сорта русалка-3 и една 4-5 г. велика.Имам малки по на 1 и 2 год. , на тях им няма нищо
Русалката не е мъртва съвсем, но пусна леторасти с по 2-3 листенца и то тук там.Ще я махам тази пролет. Сега търся същия сорт. За инфо ще ръкопляскам. :wink:

Тема "Устойчиви на студ сортове лози" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: