• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
fox_vt - като при колите - всички имат бутала, сегменти, мотовилки, джанти, гуми, скоростен лост, волан, радио, ама иди сравнявай Деу с Мерцедес :wink:
Това лято нямах средно положение - или Бош, или турски алЮмин, дет му викаш - така преценява народа :)
filmatoplo - майстор
Без да коментирам точно тази инсталация , панелите вдигат такива градуси заради - малката консумация в бойлера по време на зареждане,топлия старт,наклона панелите 66 гр, точен или по малък дебит през панелите ,слънчев топъл ден и други.Всяка промяна на горните условия -ще промени показанието на резултата.Коментара ми е положителен за панелите :) .
Помпата е на втора степен, ама управлението е модулиращо и си намаля скоростта до необходимото. Разликата панел/бойлер се движи от порядъка на 15-25*С. Отначало бях сложил помпата на първа степен, ама като ходих да пълня системата с пропиленгликол видях показание на дисплея "00", което означава температура над 100*С и голямо дТ. Тогава поставих втората степен и мисля, че сега е по-нормално
fox_vt - майстор
LazarGanev написа:
fox_vt - като при колите - всички имат бутала, сегменти, мотовилки, джанти, гуми, скоростен лост, волан, радио, ама иди сравнявай Деу с Мерцедес :wink:
Това лято нямах средно положение - или Бош, или турски алЮмин, дет му викаш - така преценява народа :)
Лазаре :? и ти си прав но все пак разлика явно има дали в по качествени материали дали в количеството им във панела то явно е комплексно,съвкупност от малки разлики и подобрения които се оказват решаващи.А по темата вакуумните имат само две предимства които панелните нямат-минимални загуби от излъчвана топлина обратно и по добро осветяване.Но имат и някой недостатъци но както казаха зимата и двата вида без слънце не се надявай много много.
sreshtu - специалист
Мислех си ако ще е плосък панел да е на Бош 7000 TF но, един панел ми е малко а 2 са ми много за 200л. бойлер. 2 панела 5000 TF на Бош ми се връзват идеално на 200л. Системата която ще монтирам е следната: Bosch Condens 7000 W-ZSBR 16-3, регулатор WF 200, помпена група AGS5/ISM2, бойлер 200л. с 2 серпентини- серпентината за солара 12м. 16_ка за котела 15м. 16_ка. Тръбата до покрива 15_ка с високо температурна изолация. Както казах не ми е ясно само дали да инвестирам в плоските на Бош 5000 или във вакумно тръбните на Stoper цената им е с пренебрежително малка разлика бих искал да сложа 2 7000 TF но за 200л. както казах ще ми дойдат в повече за през лятото.
Поздравления за избора - и котела и панелите са върха на сладоледа! Трябва да ти кажа, че разликата между двата панела на Бош я има, но е доста малка. И двата модела са за 150л, т.е. 2 панела са за 300л бойлер! Два панела Солар 5000 поддържаха 90*С на 300л бойлер и то при отворени гравитационни спирачки, което позволява бойлера да се охлажда нощно време, за да може да поеме на другия ден отново атаката. Сега тук на този обект, който съм снимал съм сложил 2 панела на 200л, но това е защото ще се ползва за отопление през зимата. Точно затова сме ги изправили на голям градус - за да са максимално ефективни през зимата и по-малко ефективни през лятото за да не прегрява. И пак си мисля, че ще прегрява бойлера през лятото, но тогава ще вземем други мерки - ще сложим смесителен вентил и водата ще се ползва в пералня и миялна, което ще повиши консумацията и ще помогне в борбата с прегряването. По принцип за 200л бойлер е по-добре 1 панел, а не 2. Един панел поддържа 60-65*С. Е скъсява се малко сезона, но доподгряването на газ е много евтино. Ако бойлерът и той е Бош - обърни внимание как се подвързват серпентините - обратно на общоприетото входът е долу, а изходът - горе.
sreshtu - специалист
Бойлера не е на Бош. Мисля да са 2 панела защото тръбния път ми е доста и загубите няма да са пренебрежително малки. За смесителния вентил и аз мисля да сложа (даже 2 един за миялна и пералня а другия за да не се попарят децата като си играят с водата). Мислех си да взема бойлер на Бош , но не ми се връзва в помещението за това мисля да си го направя по поръчка (само дето имам проблем с бомбетата на бойлера които трябва да са 45см. не повече и не по-малко). А за панелите 7000 е по-голям като площ (поне тези дето аз гледах сравнен с 5000) заради това почнах да търся решение на проблема и вакумния ми излезе като най-логичния и приемлив вариант.
Виж ТУК техническите данни и размери на двата панела - абсолютно еднакви размери. По-малък от тях е Бош 4000.
sreshtu - специалист
Гледал съм ги точно там и не знам защо ми се въртеше в главата че 7000 е 2,7м а 5000 е 2м. А и във фирмата която ми ги предлагаха ми сметнаха че 2 5000 ще са ми добре но аз си исках 7000 и ... за това минах на вакумно тръбен с 30 тръби от Stoper които ми се струваха по-добрия вариант от 5000.
trace74 - специалист
Аз също съм с Bosch 7000TF и 150 литров бойлер. Тъй като водата за нашия режим на ползване беше на границата вързах още един 80 литров последователно и къответно реших да увелича колекторната площ, но също като теб не можех да сложа още един Bosch 7000TF и вързах последователно още един Bosch 4000TF и нещата си дойдоха на мястото. Каква е разликата с 2 два панела със сходна площ на Сън систем /селективни/ на същия покрив вързани към 200 литров бойлер ? Ами точно между 10 и 15 градуса в края на всеки ден. Днес , системата достигна до 69 градуса. За мен предимството на тези панели е очевидно, но и цената съответно е доста по-висока.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Вакумно тръбен срещу плосък панел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: