• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
profesionalist_wood - майстор
Възможно ли е на теория всички електрически уреди(бойлер,печка,телевизори...) в апартамент да се нагласят вместо от 220 волта на 12-25 волта включително и ел.крушки и да спадне потреблението на ел.енергия? Възможно ли е електромера да отчете по малка консумация? :?
fikata - майстор
profesionalist_wood
Май от много часове в училище си бегал.
Възможно ли е на теория всички електрически уреди(бойлер,печка,телевизори...) в апартамент да се нагласят вместо от 220 волта на 12-25 волта включително и ел.крушки и да спадне потреблението на ел.енергия? Възможно ли е електромера да отчете по малка консумация? :?
За да си свариш кафето на котлона,той трябва да има мощност. Мощността е произведение от напрежението и тока. За да имаш нужната мощност,която да ти върши работа при ниско напрежение токът трябва да бъде по голям.Ако намалиш 10 пъти напрежението уредът трябва да консумира 10 пъти по голям ток, за да се запази мощността/Да оставим настрана това,че уредът трябва да има друга конструкция,друго сечение на проводниците в инсталацията / Т.е електромерът не може да отчете по малка консумация защото той сумира потребената мощност във времето.Енергията е произведение на мощността по времето.
За зависимостите на ток,сечение на проводника,напрежение и загуба на напрежение при пренос на енергия е друга тема,ама ако си любознателен даже и в този форум ако се разровиш ще научиш много неща.
Последна промяна от fikata на пон ное 05, 2012 9:31 am, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
В този случай електромера ще отчете повече. Както и да го изпълниш
ще имаш загуби, които ме можеш да избегнеш.
:partyman:
Gnus - специалист
fikata написа:
profesionalist_wood
Май от много часове в училище си бегал.
+1
Ако имаш един котлон 2kW, той харчи ток I = P / U = 2000W / 220V = 9,1A (приблизително).
Съпротивлението на реотана е R = U / I = 220V / 9,1 A = 24,2 Ohm
Сега ако тоя котлон го пуснеш на 12V, големината на тока ще бъде I = U / R = 12V / 24,2 Ohm = 0,5A
Оттам мощността му ще стане P = U * I = 12V * 0,5A = 6W. Приятно готвене на 6-ватов котлон :drinkers:
От друга страна, ако вземеш 2-киловатов котлон за 12 волта, ти пак ще папаш 2 киловата, само дето ще трябва да си преправяш инсталацията да издържа много по-големия ток.
kuger - майстор
А инсталацията с какво ли сечение трябва да е при 12v и запазване на нужната мощност?
miroton - майстор
С дебелината на водопроводните тръби.
А какъв ще е контактът?
Junak - майстор
За кво му е контакт. Две шпилки и само усуква жиците
profesionalist_wood - майстор
МмМмм инсталация с дебелина на водопроводни тръби? :-D А ако пусна ток 12 в да минава през електромера и след това да сложа усилвател до 220 пак няма да стане май :-D Все пак всичко е в сферата на експериментите :) А и имам идея да шунтирам нулата и да я вържа за водопровод,а уредите да работят само на фаза през разклонител,знам че не е безопасно но да опитам :-D Така правели братята сигани за да върти по-бавно електромера
fikata - майстор
profesionalist_wood
НаправиСам.bg е български форум. Търсиш си го - това от подписа ти. :lol:
shadow__01 - майстор
profesionalist_wood написа:
МмМмм инсталация с дебелина на водопроводни тръби? :-D А ако пусна ток 12 в да минава през електромера и след това да сложа усилвател до 220 пак няма да стане май :-D Все пак всичко е в сферата на експериментите :) А и имам идея да шунтирам нулата и да я вържа за водопровод,а уредите да работят само на фаза през разклонител,знам че не е безопасно но да опитам :-D Така правели братята сигани за да върти по-бавно електромера
Вече ти писаха. Ако пренасяш мощност на 12V пак ти трябват огромни сечения кабели без значение колко инвертора имаш свързани след тях. Ако знаеш теорията няма смисъл да правиш експерименти, особено с резултати които ще са единствено загуба на време.
Изобщо не се занимавай с глупости да шунтираш каквото и да е. Има си правила за работата на електроинсталациите. И няма да е по безопасно ако това си мислиш.
Вероятно искаш да не те бие тока като пипаш фазата в контакта? Предлагам ти вариант който е доста скъп и обемен. Трансформатор 220/220V само за галванично разделяне с необходимата мощност за апартамент предполага. В случай на апартамент за ток 63А ти трябва трансформатор около 13-14000 вата. Тогава ще те бие тока само когато бръкнеш в контакта с два пирона. Сечението на кабелите и инсталацията ще си останат същите.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за елeктрически уреди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: