Най - вълнуващия въпрос зимно време.
saint056a - специалист
Здравейте, имам изградено локално парно в нова кооперация. Радиаторите са алуминиеви с обща мощност 11,3 kW(9,3 kW радиатори + 2 стоманени глидера H1400,45 см широки предполагам мощноста им е около 1000W). Изчислени са за 75 W на кубик + 2-3 глидера в резерв. Имам една печка която е 13 kW водната риза(имаше идея да се сложи и бойлера но отпадна после варианта), но с нея водата почва да цвърчи като се запали печката. Та въпроса е мога ли по някакъв начин да намаля мощноста на печката или ми трябва нова?
Ако ми трябва нова печка, то с каква мощност на водната риза да си взема? Гледам на прити има печки с 8 и 10 kw мощност на водната риза. Кой е по удачния вариант? Като гледах радиаторите тази сумарна мощност 11,3 kW се получава при 95 гр. на водата и се двуомя с 10 kw печка с водна риза ако се напълни догоре печката да не би да вземе да цвърчи и тя? Моля за съвет.
Последна промяна от saint056a на пон ное 05, 2012 10:13 am, променено общо 1 път.
igt - специалист
Помпата на коя скорост работи?
Колго градуса поддържаш?
Какво гориво ползваш?
saint056a - специалист
igt написа:
Помпата на коя скорост работи?
Колго градуса поддържаш?
Какво гориво ползваш?
1. Помпата е на 3та скорост.
2. На изхода на топлата вода съм поставил тедка от едната страна има термосонда която вкл. изкл. помпата. Края на сондата е началото на тедката да не възпрепятства водата ако влезе в тедката. Като завъртях на около 75 гр. помпата ми изкл. Предполагам е горе долу толкова и водата.
3. Горивото са дърва.
igt - специалист
На твое място аз бих слагал по-малко дърва и да си запазя старата камина с водна риза, а алтернативно да увелича гридерите на радиаторите.
saint056a - специалист
igt написа:
На твое място аз бих слагал по-малко дърва и да си запазя старата камина с водна риза, а алтернативно да увелича гридерите на радиаторите.
Работата е там, че няма място за повече глидери, най-много 3-4 да сложа което е несъществено за увеличаване на мощноста, иначе варианта да не се сменя печката е най за предпочитане. Понеже пробата е правена вчера и беше топло, остава да пробвам като захладнее чувствително, но ме съмнява да има някаква промяна. Освен спрените тръби които щяха да влизат в бойлера да им сложа някакъв радиатор и там да отопляват коридора.
igt - специалист
Това ми беше идеята във връзкас твоя случай. Ако нямаш възможност за допълнителен монтаж на глидери, сложи допълнителни радиатори, да сложиш такъв в коридода е добро решение, може и в стаите. Пробвай да нагласиш помпата на 65 градуса.
Откъде разбра, че системата завира. Колко градуса стигна водата?
saint056a - специалист
igt написа:
Това ми беше идеята във връзкас твоя случай. Ако нямаш възможност за допълнителен монтаж на глидери, сложи допълнителни радиатори, да сложиш такъв в коридода е добро решение, може и в стаите. Пробвай да нагласиш помпата на 65 градуса.
Откъде разбра, че системата завира. Колко градуса стигна водата?
Системата не завира, ами само се чува цвърчене на водата в печката, което вероятно е момента преди завиране. Водата не се сещам по какъв начин да я измеря, единствено по терморелето като като врътна врътката над 75-80 гр. ми спира помпата. Всъщност на колко градуса би трябвало да се чува това цвърчене на водата?
bigdragon - майстор
saint056a написа:
...
Системата не завира, ами само се чува цвърчене на водата в печката, което вероятно е момента преди завиране. Водата не се сещам по какъв начин да я измеря, единствено по терморелето като като врътна врътката над 75-80 гр. ми спира помпата...
Пробвай с това:
http://www.electronics.bg/product_info. ... d=21005903
Прикачен файл:
220px-Thermocouple0002.jpg
220px-Thermocouple0002.jpg (12.76 KиБ) Видяна 8669 пъти
Ако се разтърсиш, ще намериш и по-евтини...
Термодвойката я залепваш на мястото което ще мериш и върху нея поставяш някаква топлоизолация. Това се прави за да не се бърка датчика от околната температура. Разбира се, трябва да изчакаш, докато показанието се успокои. За твоите нужди може да използваш и стиропор за изолация, разбира се временно.
По този начин ще измериш температурата на повърхността на тръбата и като добавиш 2...3 градуса за твоите цели ще е достатъчно.
igt - специалист
С цел лесно използване на системата е добре да си монтираш термометър за измерване на температурата в отоплителната система, едно на ръка да видиш на какви градуси работи, второ за по-лесно регулиране на същата и трето за предотвратяване на повреда по инсталацията вследствие повишаване на темперетурата на водата.
Потърси във форума в статии свързани с камина с водна риза, локално водно отопление и прочие как става това, ако ли не "извън" духа на форума повикай някой запознат с горното.
Това, че се чува шум от камината не значи, че водата е завряла.
cvetan_d - специалист
При мен цвъртенето се чува само при преминаването на 40-50 градуса. Монтирай термометър-струват по 15 лв. След като си се убедил, че проблема са били 95 градуса следвай горе-предложеното и сподели чертеж на инсталацията си тук. Напълно е възможно да има грешки от което се чува този шум.Успех!

Тема "Въпроси за локално парно в апартамент? Колко киловата печка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: