• 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 103
Всичко за този вид строителство.
stivemaster - майстор
Тани аз много добре те разбрах но за тези които не са те разбрали искаш да кажеш че за теб сертификатите на IBT и на западните производители на полистиролен оставащ кофраж и хурди за пасквили нищо че вътре пише твърде сериозното REI 150 или за американците "2-hour fire rating" ; "Class A Fire Rating - Fire protection – 2 hour rating with 4” ICF Walls" ; "4 hour rating with 6” ICF Walls" и т.н.
Ако наистина смяташ така ти така може да заявиш и за автомобилите им че не ти изглеждат като да издържат краш тест или пък някоя вафла май има повече калории от написаните ....
Човек ти не знаеш къде живееш ,повечето от хората у нас не знаят .Поставяйки под съмнение стойности в документ издаден от елитна лаборатория означава че знаеш какви са лабораториите в България ли ? Ти знаеш ли как изглежда най елитната държавна лаборатория изследваща качествата на строителните материали в страната ? Хайде за да не неглижираш пак мнението ми обърни се към Виктор Гечев от Тивит той да ти обясни човека ,че е заинтересован лично.
И ако ти се струват съмнителни техните сертификати какви ли са тези на Итонг представени САМО в България с тези стойности.
Тани - модератор
Нещо да съм споменал различно от онази къща изградена САМО от стиропор - не ми вкарвай думи в устата! Или поне ми покажи къде съм го написал! Коментарите ми бяха единствено за нея! На нея колко часа и дават? А иначе не казвам че лабораториите лъжат, а просто интерпретират фактите като Фло - казват ни неща които нямат кой знае каква практическа стойност!
Фло - специалист
svetliopi44 написа:
фло , да не искаш да кажеш че вентилатора като набива 300 м3 на час ти ще вдишаш целия този въздух без да му дадеш шанс смукателния да го изтегли ??? :?: не ми звучи правилно
Питам защото скоро ще си слагам рекулператор в нас.
Рекуператора колкото набива ,толкова и изтегля.Въпроса е,че набива нови свежи дози с голям поток примерно една отрова като азотен диоксид,която минава през тебе постоянно,влиза в реакция в организма и веднага идва нова и т.н. до пределно допустимата концентрация и след нея гъбата с оцета и гушкане на чемшира.Иначе нормално човек прекарва през дробовете си към 10 кубика въздух на час и отделно и кожата му диша.Така при обикновено вентилиране от отворен прозорец и изравняване на външното с вътрешното налягане в стаята имаме равни концентрации и на отровите вътре-вънка.При принудителното вентилиране с външен въздух в стаята има повишено налягане щото стаята примерно е 30 кубика ,пък рекуператора вкарва 1000 кубика за час и макар ,че и толкова вади, налягането е по-високо от колкото вън от къщата.Съответно и микрограмите на която и да е отрова във въздуха ще са повече отколкото отвънка на кубик.Това е обяснение и за жителя на Сопот ,дето ще живее в пасивна къща с рекуператор,което не е далеч от Стара Загора , позната пък с двойно високите концентрации на азотен диоксид над нормалните като почти постоянно явление.Там на хората им препоръчват да живеят със затворени прозорци ,пък да набиваш въздух с вентилатор в стаята си е диагноза!
stivemaster - майстор
Тани написа:
stivemaster явно неправилно съм се изразил или ти неправилно си ме разбрал! Не знам за останалите, но моето мнение са EPS е, че е прекрасен ТОПЛОизолатор за цената си и с много голяма вероятност ще го използвам да изолирам собствената си къща и дори съм започнал с една от стените! Не мога обаче да не отчета и недостатъците и да си заровя главата в пясъка. Именно неговите недостатъци го правят неподходящ за основен СТРОИТЕЛЕН, а не изолационен материал! Трите сантиметра бетон, могат да го предпазят от директно запалване , но само за няколко минути и след това става страшно! Ако не си виждал горяла външна изолация на жилищна сграда мога да ти потърся снимки да видиш какво е "останало" Предполагам за да се сертифицира една такава система , трябва да се спазят дадени условия , за да отговаря после на противопожарните изисквания, но заради финансовата им стойност никой после няма да ги изпълнява. В крайна сметка ще трябва Господ да пази обитателите! Това е мое мнение и не ангажирам никого с него!
Ами ето бе Тани ,аз все още (макар че вече ще си лягам) виждам .Коментираш 3 см., които аз давам ,ама ИБТ дават 2 и фирмата чиято къща коментираме е най големия производител в България и сигурно знае какви добавки за самозагасяне да постави .Точно в този смисъл ти казвам че без контакт с огъня ,не отделя газ и не гори - проверено,само се разтапя.
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
ама първо отричате стиропора като изолатор ,не ти но групата априори разбирачи
Аз ти казах - при тоя стандарт са възможни всякакви технологии. Не случайно писах ,че не искам да задълбаваме в тази тема с технологиите защото почва безмисления и силно пристрастен спор "не трън, ами глог".
stivemaster написа:
Интересува ме можеш ли да се престрашиш и да коментираш вкратце енергоемкостта на едно такова http://www.i-domehouse.com/case.html иглу
От геоемтрична гледна точка сферата и близките до нея са фигурите с най-малко съотношение на излъчваща повърхност спрямо затворения вътре обем.Реално те имат най-благоприятня A/V фактор които е първото нещо което се гледа при започването на проект за "нискоенергийна сграда".Това е причината и тези форми да са доста разпространени в науката и индустрията. За съжаление тази форма има редица непредолими архитектурно-функционални недостатъци. Доста експерименти има на тази тематика (сфери,елипси,цилндри) ,но резултата от тях е посредтвен сравнен със сгради с по-ортодоксална геометрия - приемрно куб.Напипал си обаче една много "силна нишка" =D> - ако си ограничен в бюджета - геометрията и дизайна са "прекия път" до целта.
Тани написа:
Фло , ти за малоумни ли ни имаш ,
Не той вече е хванал "нишката" ,че стареенето е неизбежно следствие на метаболизма и оксиляването (чел го е в някой руски учебник на дядо му) и сега прокламира да не дишаме :lol:.Първо "пасивната сграда" беше колструфобична защото няма свеж въздух , след 1-2 страници стана вредна ,че вкарва много свеж въздух пък той имал и вредни съставки :rolleyes: . Общо взето с бодри стъпки към http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A8%D0% ... 0%B8%D1%8F
Tsilkov - майстор
За да разведря темата встрани от "детинските караници" ето едно филмче от българска телевизия, за българска пасивна къща и обяснено от българи на български :
http://www.youtube.com/watch?v=tji3TLkq ... r_embedded
jekasus - майстор
Tsilkov поне ти отговори :-D
jekasus написа:
Аз да попитам - тоя рекуператор постоянно ли работи или си има режим на работа?
Tsilkov - майстор
jekasus написа:
jekasus написа:
На режими са - нали целта е пестене на енергия. Режимите и начина на упраление са "една торба" и зависят от производителя и опцията която си избрал (онзи апартаментния които пусках има CO датчик).Най-простите неща са : ако те няма го спираш ,ако готвиш го усилваш за кухнята ,ако се къпеш го усилваш за банята, ако пролетта и есента си на отворени прозорци го спираш, лятото за наще ширини минаваш на "байпас".Има и по-финни управления - дневен режим, нощен, седмичен, уикенд, гости...........
Тани - модератор
Фло написа:
svetliopi44 написа:
фло , да не искаш да кажеш че вентилатора като набива 300 м3 на час ти ще вдишаш целия този въздух без да му дадеш шанс смукателния да го изтегли ??? :?: не ми звучи правилно
Питам защото скоро ще си слагам рекулператор в нас.
Рекуператора колкото набива ,толкова и изтегля.Въпроса е,че набива нови свежи дози с голям поток примерно една отрова като азотен диоксид,която минава през тебе постоянно,влиза в реакция в организма и веднага идва нова и т.н. до пределно допустимата концентрация и след нея гъбата с оцета и гушкане на чемшира.Иначе нормално човек прекарва през дробовете си към 10 кубика въздух на час и отделно и кожата му диша.Така при обикновено вентилиране от отворен прозорец и изравняване на външното с вътрешното налягане в стаята имаме равни концентрации и на отровите вътре-вънка.При принудителното вентилиране с външен въздух в стаята има повишено налягане щото стаята примерно е 30 кубика ,пък рекуператора вкарва 1000 кубика за час и макар ,че и толкова вади, налягането е по-високо от колкото вън от къщата.Съответно и микрограмите на която и да е отрова във въздуха ще са повече отколкото отвънка на кубик.Това е обяснение и за жителя на Сопот ,дето ще живее в пасивна къща с рекуператор,което не е далеч от Стара Загора , позната пък с двойно високите концентрации на азотен диоксид над нормалните като почти постоянно явление.Там на хората им препоръчват да живеят със затворени прозорци ,пък да набиваш въздух с вентилатор в стаята си е диагноза!
Фло , точно обратното е! От нагнетателната се губи налягане заради пропуските на сградата, но пък смукателната си смуче пълния дебит и налягането е по- ниско в стаята отколкото навън! Пък и отвън въздуха е по мръсен и като се задръсти филтъра нагнетателната част работи с по-малък дебит!
jekasus написа:
jekasus написа:

Е нека съм аз! Не го слушай Фло с неговите 1000 кубика на час! В общи линии рекуператорите които се използват в пасивните къщи са с максимален дебит около 400 куб/ч, като в общия случай работят на минимална степен от около 100 куб.м/ч и харчат около 20W Имат опция да следят нивото на въглероден двуокис в помещенията и да насочват дебита в помещенията в които той се повишава и при необходимост да повишат и дебита на циркулиращия въздух.

ПП е и Цилков е отговорил през това време :wink:
Фло - специалист
Тани написа:
Не го слушай Фло с неговите 1000 кубика на час
Опитвам се да кажа,че монетата има две страни.Не съм против рекуперацията по принцип ,а че въздушната рекуперация носи риск за здравето заради въздуховодите ,преминаващия голям обем и скорост на въздушния поток.Това не е естествена среда за живот на човека.
  • 1
  • 43
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: