• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15
Ел. инструментите. Консумативи.
guroto - специалист
Колега kumay откъде си разбрал,че VC1430MS няма никакви проблеми за ел. инсталации с фреза за канали?Предполагам,че електротехници,които са закупили такава прахосмукачка са го споделили с теб? От прочетеното от мен(предимно в руски форуми)останах с впечатлението,че работата с фреза за канали,особено при бетон е една от най-натоварващите за прахосмукачките и е задължително те да имат виброочистка на филтъра и той да е с голяма площ,т.к.при тази работа не се използват филтърни торбички,понеже бетонният прах ги задръства ,а по-големите частици пробиват материята им и торбичките се късат преди да са се напълнили и наполвина.Спарки VC1430MS е с малък филтър и без виброочистка което предполага,че ще се задръства много бързо и ще трябва през няколко минути да прекъсваш работния процес за да чистиш филтъра.
Аз от 10 години се занимавам с направата на електроинсталации и до сега не съм видял колеги,които да работят с фрези за канали и прахосмукачки.За направата на каналите се използват предимно перфоратори и рядко флексове,така че няма кой да ми даде информация от първа ръка кое става и кое не.От скоро обаче се замислих сериозно да си купя фреза за канали,но с нея задължително ми трябва и прахосмукачка,като не планирам да режа бетон,а предимно итонг.
Като стана въпрос за фрези за канали се колебая между Спарки FK 302,FK 303 и Спарки FK 3014 от HD серията,ти кое ще ми препоръчаш,разликата в цената между първото и последното е 100лв.,струва ли си да дам повече?
Kumay - майстор
Информацията ми е от наблюдения на продажба на прахосмукачки и торбички за тях!
Най-опасен за прахосмукачките е прахът от автомобилен кит, след това е гипсовия прах от картонаджиите/аз им викам "мелничари" :lol: / Бетонният прах не е толкова ситен. А пък и сега каналите са основно в тухла. Имаше проблеми преди време с турски тухли, които бяха чупливи и "ками" от тях режеха торбите!
Идеален к-т засега е VC1430MS + FK302/цена+качество/. FK 3014 още не съм продавал, а и не знам официалната цена каква е - не са я пратили :? По принцип HD-тата са по-добри от старите - а и вече са с три години гаранция/и задължителна профилактика на 6-ия месец/ 100лв отгоре мисля, че не си струва да се дават!!!
guroto - специалист
Благодаря за инфото колега, но каква е цената на торбичките за Спаркито и колко кг.прах събират.
Kumay - майстор
guroto написа:
...но каква е цената на торбичките за Спаркито и колко кг.прах събират.
Около 15лв - 5бр. Като кг. прах :? - 30литра!
lubomirlz - специалист
Като килограми прах :? тежи си като се напълни торбата, но с 3 торбички, като третата я изхвърлих наполовина, успях да изкопая каналите на 80 кв.м. жилище с въпросната прахосмукачка и малката фреза. Аз определено съм доволен от въпросната комбинация.
guroto - специалист
Извинявам се зададох некоректно въпроса ,става дума не за килограми,а за литри.Интересува ме каква е вместимостта на торбичката на Спаркито,защото при Бош Гас 25 брутният обем на контейнерът е 25 литра,нетният 16 литра,а обемът на прахоуловителната торба е само 9 литра.
Колега lubomirlz помниш ли колко метра канал и с каква дълбочина изкопа в жилището и в какъв материал-тухла,итонг,бетон или мазилка?Налагаше ли се по време на работата да почистваш филтъра на прахосмукачката и тя смогваше ли да улови всичкия прах от фрезата?
lubomirlz - специалист
Около 150 метра, тухла и мазилка, предимно мазилка, с праха виждаше зор, като се понапълни торбата, филтъра го чистих 3 пъти и то в края на работните дни, по време на работа не съм го чистил. Широчина на канала от 12-15мм. дълбочина около 20 - 23мм.
guroto - специалист
Благодаря много колега.Маркучът на прахосмукачката е 2,5метра-той стига ли за комфортна работа или си взе допълнително по-дълъг?
lubomirlz - специалист
В интерес на истината малко късичък ми идва, за следващата инсталация ще го удължавам, кабела на фрезата също ми идва къс, но не е болка за умиране, смятам да се смени с по-дълъг като се носи на профилактика.
Общо взето се работи бързо и комфортно, за издръжливост все още не мога да говоря тъй като това им беше бойното кръщение :-D
А да питам и аз, някой да е виждал накрайник за прахосмукачка, който някак си да обгръща боркорона фи 60 мм. за да се изсмуква прахоляка от нея. :?
guroto - специалист
Колега няма такова приспособление,но на един клип в you tube видях ,че майсторът просто е закрепил шланга на прахосмукачката за перфоратора така,че той да е в близост до боркороната(от задната и страна) без да я допира и прахът се засмукваше успешно.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 15

Тема "Пак избор на професионална прахусмукачка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: