• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Тани - модератор
Всяко нещо крие някакви рискове. Няма безвредни неща , дори и от най-полезните! Но ти прекаляваш с изтъкването на вредните страни на иначе полезни практики. Не говоря само за тази тема! Съгласен съм с голяма част от написаното от тебе , но не и с категоричните ти крайни изводи.

За да приключим със споровете по тази тема смятам да стигнем до някакъв консенсус :

Вманиачаването върху пестенето в една пасивна къща може да е вредно и опасно! Всичките тези параметри са на книга и не е нужно и възможно да ги постигнем, както не караме автомобила си с 320 км/ч , защото така пише в параметрите му, нито пък ни е лесно да постигнем онези 3,6 л/100км разход на гориво , защото трябва да караме прекалено бавно и без да ускоряваме!

Мисля , че това изказване ще обобщи твърденията ти и за бъдещи спорове! От друга страна всеки си има приоритети и не можем да дадем универсален съвет за всички. За тебе шума отвън е необходимост, за други е дразнител и желаят тишина! Въпреки , че отричаш предимствата на пасивната къща , то нея винаги може да я ползваш като обикновена , но обратното твърдение не е вярно!
Фло - специалист
Тани написа:
Въпреки , че отричаш предимствата на пасивната къща , то нея винаги може да я ползваш като обикновена , но обратното твърдение не е вярно!
Никъде не съм казвал,че отричам предимствата на пасивната къща.Даже казах,че съм си построил такава,още не е довършена .С вкопан на 2 м. въздуховод ,с топлообменник на метален димоход за 2 камини и стени, разчетени за експлоатация на Северния полюс от 40 см дървобетон.РЗП-то е 400м2.Споделям тука някои мисли и съмнения ,които не са от вчера и то в посока де не се стига до вманиячване.Моята къща е разглеждам като нискоенергийна с комфорт на обитаване с основно ползвани естествени материали. Доколко ще се получи ще видя на финала.
valio2007 - специалист
Фло написа:
Тани написа:
Въпреки , че отричаш предимствата на пасивната къща , то нея винаги може да я ползваш като обикновена , но обратното твърдение не е вярно!
Никъде не съм казвал,че отричам предимствата на пасивната къща.Даже казах,че съм си построил такава,още не е довършена .С вкопан на 2 м. въздуховод ,с топлообменник на метален димоход за 2 камини и стени, разчетени за експлоатация на Северния полюс от 40 см дървобетон.РЗП-то е 400м2.Споделям тука някои мисли и съмнения ,които не са от вчера и то в посока де не се стига до вманиячване.Моята къща е разглеждам като нискоенергийна с комфорт на обитаване с основно ползвани естествени материали. Доколко ще се получи ще видя на финала.
А аз помислих, че си хванал синдома на прехвърлилите 40-те години. Преди не беше такъв.
VLADO66 - майстор
Тани написа:

Вманиачаването върху пестенето в една пасивна къща може да е вредно и опасно! Всичките тези параметри са на книга и не е нужно и възможно да ги постигнем, както не караме автомобила си с 320 км/ч , защото така пише в параметрите му, нито пък ни е лесно да постигнем онези 3,6 л/100км разход на гориво , защото трябва да караме прекалено бавно и без да ускоряваме!
Смятам че това е обобщението и темата може да тръгне към образователна насока :partyman:
svetliopi44 - Чирак...
Момчета, понеже всички сте тук ... дали ще е нахално от моя страна да пусна една схема на апартамент на който искам да сложа вентилация с рекулператор.
Мисълта ми е че съм абселютно гол по темата и ми се ще да ме насочите към най правилното изграждане, сечения на въздуховоди , нужни м3 на h , рекулператор, разположение на смукателен и нагнетателен въздуховод и мн. др.
Или пък да пусна тема и да пишете там ... :?:
valio2007 - специалист
Дали ще е тука или в друга тема, отговори няма да получиш. Наеми си проектант.
svetliopi44 - Чирак...
Благодаря valio2007 :)
Полезен както винаги. :idea:
рулом - специалист
Здрасти Светльо =;
Колкото и да те уважавам, апартамент с пълна вентилация и рекуператор звучи извратено. Първо тия клиенти ако искат това което казваш, да си вземат къща, второ, за подобна "схема" някои хора учат по 5 години и даже и да са учили ако нямат практика не могат да се справят с такава задача...
трето и най важно, парите от ВКИ са благи, ама ядовете са много....не се навирай за битови решения
:sauf:
svetliopi44 - Чирак...
Здрасти Ру, то и аз това съм учил на времто ... ама тогава нямаше рекулператори и други подобни.
Клиента съм аз , ще го правя в моя апартамент, ЗАЩО, ами опасах цялия апартамент с климатици... до тук добре , но и двамата с жената сме пушачи... трябва да реша тоя проблем с цигарения дим... той ми е голямия проблем а не по-принцип вентилацията като задължителна .... отказването от т'т'н не е на дневен ред ... ако няма да се дава акъл ще го правя на проба грешка , пък и си мисля че все ще се намери някой да ми подаде пръст да знам от каде да почна... разбирам че вентилацията на цял апартамент е голямо изчисляване и времеемко като работа . Аз все пак искам нещо просто не хай-тек технология за ниско енергиина или за пасивна къща.
valio2007 - специалист
svetliopi44 написа:
Здрасти Ру, то и аз това съм учил на времто ... ама тогава нямаше рекулператори и други подобни.
Клиента съм аз , ще го правя в моя апартамент, ЗАЩО, ами опасах цялия апартамент с климатици... до тук добре , но и двамата с жената сме пушачи... трябва да реша тоя проблем с цигарения дим... той ми е голямия проблем а не по-принцип вентилацията като задължителна .... отказването от т'т'н не е на дневен ред ... ако няма да се дава акъл ще го правя на проба грешка , пък и си мисля че все ще се намери някой да ми подаде пръст да знам от каде да почна... разбирам че вентилацията на цял апартамент е голямо изчисляване и времеемко като работа . Аз все пак искам нещо просто не хай-тек технология за ниско енергиина или за пасивна къща.

Ще напиша нещо неприемливо, но за съжаление друг изход няма. Пушач съм (сериозен) , но отговора на твоя въпрос е , откажете цигарите. Доста време се блъскам с този въпрос и освен пушене на двора друг изход няма.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: