• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 103
Всичко за този вид строителство.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
15 киловатчаса годишно са топлинна.
Не съм го написал аз.
Между топлинна и първична има няма 5-6 пъти разлика ( един COP само).
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Tsilkov написа:
Не съм го написал аз.
Пиша го за последно дано го проумееш - дет се вика и аз чак го разбрах :lol:
Условие1-Specific space heat demand < 15kWh/m2a - специфична нужда от топлина (Основно условие за пасивна сграда)
Условие3-Specific primary energy demand < 120 kWhm2/a - специфична нужда от първична енергия (Допълнително условие за пасивна сграда -забележи не къща).Това е показателя които цитираш.
За да стане сградата пасивна трябва да удволетвориш всички условия от страница 17 а не само едното.
stivemaster - майстор
Tsilkov написа:
valio2007 написа:
Tsilkov написа:
Не съм го написал аз.
Пиша го за последно дано го проумееш - дет се вика и аз чак го разбрах :lol:
Условие1-Specific space heat demand < 15kWh/m2a - специфична нужда от топлина (Основно условие за пасивна сграда)
Условие3-Specific primary energy demand < 120 kWhm2/a - специфична нужда от първична енергия (Допълнително условие за пасивна сграда -забележи не къща).Това е показателя които цитираш.
За да стане сградата пасивна трябва да удволетвориш всички условия от страница 17 а не само едното.

Цилков бележка, на топлинната енергия си изял едната буква.

Киловатите са на м2 ,но не от чиста или мръсна площ ,ами на РЗП и са за 365 дни.
Tsilkov - майстор
stivemaster написа:
Цилков бележка, на топлинната енергия си изял едната буква.
В случея не е грешка защото това е превода ,но си прав че се има предвид нужда от топлинна енергия.
stivemaster написа:
Киловатите са на м2 ,но не от чиста или мръсна площ ,ами на РЗП и са за 365 дни.
По наредба 7 са за РЗП. При пасивните сгради са за "полезна площ".Точния термин е TFA (Treated floor area) и го има в DIN и BS (мисля и ISO има ).В него освен стени и конструкция ,не влизат инсталационни щрангове и стълбища (с това последното не съм много съгласен ама е без значение).Складовете и техническите помещения се броят на половина.Това още повече утежнява достигането на заветните 15kWh/m2a и 10W/m2 :проба:
8180 - майстор
valio2007 написа:
Примерно <0.6V (обема, да не каже някой пак , че са Волтове) естествена циркулация.
Да, ще кажа - точно Волтове.
Този коефициент (не му знам името) е явно БЕЗРАЗМЕРЕН! Също както КПД, например. Ако толкова те сърби да го оразмериш, можеш да напишеш <60%. Сигурно си има и по-читава дефиниция. Аз не я знам и вероятно повечето от интересуващите се не биха досетили (разбрали) записа ти, респ. мисълта ти.
Благодаря, че отчете предишната ми забележка - просто вдигнахте нивото на темата.
Ако беше за бетон и др. да пишете в колички (кофи, чували, бъркала) минава, ама не е - нивото си изисква степен на компетентност. :)
Tsilkov - майстор
Единицата е 0,6h-1 и е свързана с blower door test-а.Има я на сертификационния лист които съм пуснал на страница 17. Обяснена е подробно и на втората част на българското филмче за пасивни сгради. Представлява въздохообмен за час при определено подналягане и надналягане. Този коефицент е задължителен в някой държави (баз значение дали строителството е пасивно) като интересното при него е ,че той е и измерител за качеството на строителство.
valio2007 - специалист
Цилков на колко градуса вътрешна температура в обитаемите зони правиш изчисленията? Съответно през зимните и през летните месеци.
8180 - майстор
Tsilkov написа:
Единицата е 0,6h-1 и е свързана с blower door test-а.
При същественото различие в записите, вероятно говорите за различни параметри или за едно и също с различно ниво на прецизност.
Как да Ви разбере по-незапознат читател?

Не се заяждам, но понеже частично се интересувам от темата, както и другаде, ПАК бих помолил за прецизност в подобни, по-теоретични, теми.
Хубаво сте решили да обсъждате този параметър, хубаво сте дали 0,6 hr-1 като съвременен норматив.
Едно изречение е да поясните, че това число е кратност на обмена (или както там се нарича) или което е по-просто и ясно - обемът въздух, преминал през тестовия вентилатор отнесен към обема на жилището, за 1 час (при разлика в наляганията 50Па).

П.П. Ако Вальо, се беше опитал да състави горното изречение, нямаше да се чуди как да си запише мисълта. Отделно, че отсъствието на обем [m3] в размерността е доста важно предимство точно на този параметър (спрямо други подобни) - по-сравними са различни по обем постройки. :prost:
valio2007 - специалист
http://www.youtube.com/watch?v=CRBjtYW6qI4

Може би всичко с нискоенергийните и пасивните къщи отива в миналото. Този пич обещава с 1м2 панел да генерира 5kWh денонощно и на северния полюс даже. Дали ще го постигне .... бъдещето ще покаже.

ПП. Електрическите автомобили само това чакат да направят бума си.
Pasko - специалист
valio2007 написа:
http://www.youtube.com/watch?v=CRBjtYW6qI4

Може би всичко с нискоенергийните и пасивните къщи отива в миналото. Този пич обещава с 1м2 панел да генерира 5kWh денонощно и на северния полюс даже. Дали ще го постигне .... бъдещето ще покаже.

ПП. Електрическите автомобили само това чакат да направят бума си.
Нека първо покаже това за което говори за да повярваме.
До тогава предлагам да не разводняваме темата, а да се пише само креативна информация. Нали затова е форума! То заприлича на говорилня на хейтъри.
Аз конкретно се интересувам , има ли някой който да ми направи проекта на вентилацията на къща 240 кв с рекуператор и earth heat exchenger с тръби от Рехау? Може и на лични
И още: понеже конструкцията ще е стоманобетонна с тухлени стени от Porotherm light, колко фибран да сложа на челата на плочите и колоните по ъглите , за да станат бетона и тухлите с еднакъв коефицент на топлопреминаване преди да налепим външната топлоизолация?
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: