Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
А сега аз да те светна, че не си достатъчно запознат по темата.
Мислиш ли? Деца, какво да ги правиш? :drinkers:
Върви и му го обясни на тоя.
Изображение
Иначе има вратичка - минаваш технотест. Мисля тарифата им почваше от 180лв. :?
:partyman:
moimoimoi - майстор
мм даа промяна в конструкцията е голяма и основателна причина да ти напишат акт
а монтирането на газова уредба не е ли?тогава технотест не е нужен
а целогодишното каране на фарове не е ли ПРОМЯНА в предназначението на фара
то това му е работата-да свети ама не е конструиран да работи постояно
todortv - майстор
moimoimoi написа:
.....
аз за дневни съм си пригодил дългите ,последователно на спиралата за дългите през реле съм вързал резистор 1 ом/50вата и като резултат дългите светят на 35%,реленцето си го командвам с копче от купето.....
Да забравим за това дали е законно или незаконно.
Я, кажи каква е идеята? :idea: :idea: :idea: Точно 1ом ли трябва за 35%?
moimoimoi - майстор
ами това бяха единствените мощни дето намерих
ето тези са
Прикачен файл:
rezistori.jpg
има ги по магазините но аз си ги поръчах от тук http://www.ljclub.net/
аз ползвам крушки 80/100вата и сметките и замерванията бяха че с 1 ом резистор последователно на дългите се получава мощност върху крушката 35 вата ,т.е. 35%
ако се ползва 55/60вата крушка с 1 ом резистор последователно се получава мощност върху крушката от около 30вата което вече си е 50%
целта е дългите да работят с намалена мощност за по дълъг живот,а и да не товари генератор,да не изпича рефлектора
досега 4 години карам с тея крушки 80/100вата и при нормална експлоатация нямах проблеми,но с това постояно светене положението щеше да загрубее и за това си спретнах тази системка,естествено фаровете се пускат автоматично
hidrazin - майстор
Май нещо не сме се разбрали. Не съм против грамотно поставените дневни светлини на стари котори.
Със сигурност мога да си спретна по-добри от тези боклуци дето ги продават за по 200-400лв., ама
няма да са ми сертифицитани! :lol: Ако решат да ти направят акт познай кой ще е правият? :?
Просто са си оставили достатъчно вратички в закона, за да могат във всеки момент да те поставят на колене.
Защо вече почти три месеца след решението не излязоха със официално становище за този толкова
болен проблем за обикновения шофьор, каращ стар котор? Ами защото не е в техен интерес. И на много други също.
Монтирай си най-накрая ламбите. Има достатъчно схеми в нета и нека силата да е с теб. а не с катаджиите. :lol:
И за какво ти е този контрол на LED ламбите? Ако са истински имат много дълъг живот, че да се налага да ги следиш.
Ако обаче са откровени китайци, както предполагам е препоръчително.
Пък и това с резисторите е доста тъпо решение. В тях губиш излишна енергия. Има си електронни схеми за това с
доста по-малки загуби. Пък и всяко намаляване напрежението на халогенната крушка с повече от 10% и съкращава живота.
Това не означава, че ще изгори за месец. Ето колегата moimoimoi кара четири години с някакви крушки
80/100 вата и не са изгорели. Сигурно за това време е направил 10 000 километра! :? :lol: Между другото такива ламби са
забранени у нас, пък и скапват смотаните рефлектори.
:partyman:
moimoimoi - майстор
е не са скапали рефлектора
а за 4 години съм навъртял над 120 хиляди км
и защо мислиш че и се съкращава живота? все пак като работи на ниско напрежение има по малка мощност и съответно по малко се износва спиралата
и къде пише че са забранени?всичко което не е забранено следва да е разрешено

все пак има автомобили дето са заводски с дрл на дългите на около 40% изпълняващо ролята на дневни светлини
което пак си намаляне на напрежението/мощноста/ на дългите
diss - специалист
само аз ли останах с впечатлениего, че задачата му е поставена от университета и трябва просто да я реши пракгически... :?
sunny cd20 - помощник
Аз ползвам такова релеhttp://tpetrov.com/search.php?prod=NA+% ... C%D0%95+9# след него автомобилно за управление на късите светлини :mrgreen:
RANOPILE - напреднал
Благодаря за коментарите дотук.
Аз си монтирах светлините лятото, но точно това изказване на майор Костов ме изплаши да не ги пусна тогава. Чух коментари, че са писали актове на хора с прорязани брони с такива светлини, за конструктивни промени по автомобила. След това размених мнение и с хора говорили със служители на технотест и оттам им отвръщали че е пълна глупост, че те ги преглеждат. Сега получих друга информация и се надявам скоро да излезе и официална наредба/закон с която да се опомене дали ще има преглед. Четох че щяло това да се гледа на годишния техн. преглед, но май все още няма нищо окончателно.
Относно надеждността на светлините си мислех дали лятото няма да има условия за прегряване на светодиодите, но зимата този проблем отпада. А относно цената им ще кажа, че не бих купил нещо от 200 лв заради което биха ми ги свалили заедно с бронята, въпреки че съм ги хванал здраво.

Ето я малко преработена схемата и сега ще търся отнякъде реле(може и втора ръка). Мисля че щом взимам директно + от алтернатора е редно да има предпазител в случай на аварийна ситуация(напр: късо съединение). Оттук идва и въпросът: Има ли по-малък предпазител за автомобил от 5А?
Ще съм ви благодарен ако ме насочите точно какво автомобилно реле да търся да не ме гледат автотърговците като индиянци.

По-важната част е болдвана и малко уголемена - другото са общи приказки.

Прикачен файл

LEDlightsnov.JPG
LEDlightsnov.JPG (27.3 KиБ) Видяна 6395 пъти
dyaneff - майстор
Понеже не пишеш за какъв автомобил, съответно алтернатор става въпрос те съветвам да внимаваш да не се окаже, че 0.4 Ампера ще ти струват нов диоден блок.

Тема "Какво реле на 12v да използвам?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: