Изпратете снимка на всички ваши стандартни и нестандартни решения.
schuldiner - майстор
Ау, Павка, съвсем забравих за снимки! Добре че колегата пусна... трета и четвърта са 1:1, само на четвъртата към елемента има заварени съединители. Възможно е ако са подвижни да е по-практично, поне за транспорт.
Андонски, горе-долу кви пари на метър това квадратното? Дали има много смисъл сам да си прави някой, не за реклама. И с какви железа е - 3 или 4 мм (май 4), че аз и това забравих да погледна...
Тани - модератор
Каква е причината алуминиевите скелета да са златни? Материала ли е скъп или заради заварките? Иначе с алуминиево сам човек се справя да си го пренесе и сглоби за няколко минути . А и е леко за транспортиране - сигурно е около 70-80 кг на 6м височина!
schuldiner - майстор
Тани, алуминият е три пъти по-лек от стоманата (при сродно качество), но и три пъти по-слаб. Т.е. ако една конструкция е проектирана с някаква здравина, алуминий или стомана си е еднакво на килограми. А разликата в цената на килограм е по две приблизително. За обработката не знам точно, но и там е по-скъп алуминият.
В повечето случаи скелето не се товари много - 200-300 кг мах., затова и някои скелета е по-практично да са олекотени. Дали е 3 мм алуминий или 1 мм стоманен профил, все тая. Но нали се сещаш, че това е товар върху конструкцията. Ако напънеш така един елемент, примерно хоризонталния профил, ще се сгъне отма... Аз заталпвам на късата страна, дали е възможно според теб с обикновено алуминиево? Ако питаш що на късата, ами не съм виждал огънато скеле, но пък счупени талпи (вкл. фабрични) бол. А за да направиш яка талпа, ще е толкоз тежка, че ще е ужасна за монтаж на високото... и работата отиде на 3-4 мм стомана в конструкцията или 1 см алуминий, което си е безобразие.
pavkatay - майстор
Скеле не успях да си направя, поради липса на време. Гледах и фабричните алуминиеви и почти си бях купил, но ми се наложи да показвам на едни младежи как се монтира ролетна врата. Работихме с едно тяхно алуминиево скеле по следния начин- докато аз се качвам от едната страна един човек е стъпил на отсрещната, защото скелето се преобръща. Има някакви странични подпори, но са неудобни за работа- абе, с две думи: не ми хареса. Освен това е опасно, защото понякога платното на ролетката е над 100 кг и си иска здрава опора под краката.
angelfilev - специалист
pavkatay написа:
Скеле не успях да си направя, поради липса на време. Гледах и фабричните алуминиеви и почти си бях купил, но ми се наложи да показвам на едни младежи как се монтира ролетна врата. Работихме с едно тяхно алуминиево скеле по следния начин- докато аз се качвам от едната страна един човек е стъпил на отсрещната, защото скелето се преобръща. Има някакви странични подпори, но са неудобни за работа- абе, с две думи: не ми хареса. Освен това е опасно, защото понякога платното на ролетката е над 100 кг и си иска здрава опора под краката.
За мен не беше проблем да си направя скеле. Отне ми два дни хлабава работа. Скелето ми беше нужно, за да направя изолация на къщата.
Направено е от квадратен профил 40х40х2. Размерите са 2м х 0,7 м. Това 0,7 метра е заради тротоарчето около къщата и да ми остане достатъчно място между скелето и стената. Височината е 5,2 м, долна секция 3,2м и горна 2м. На петите долу заварих гайки и сложих болтове М16 за нивелиране. Купих и колела, но ме домързя да ги слагам и се оказа, че сам мога да го влача на ново място.
Схемата прилича на снимката, която си показал, но няма паянта откъм стената, за да не ми пречи и напречните на страничните платна са през 1м, за да не трупам тежест.
За качване си направих метална стълба с куки на горния край. Стълбата е 3м и стана сравнително лека. Страници профил 40х20х2 и стъпала 20х20х2.
При качване по стълбата няма шанс да се преобърне. За да не се преобърне на широката страна стягам с болт една наклонена дъска 4м само от едната страна на скелето.
Моето скеле не е еталон за професионална работа, защото идеята ми беше като свърша работа да използвам метала за други цели.
Сам без помощ го разглобявам и сглобявам на ново място за около час, защото не мога да завия покрай ъглите на къщата.
Тани - модератор
schuldiner написа:
Тани, алуминият е три пъти по-лек от стоманата (при сродно качество), но и три пъти по-слаб. Т.е. ако една конструкция е проектирана с някаква здравина, алуминий или стомана си е еднакво на килограми. А разликата в цената на килограм е по две приблизително. За обработката не знам точно, но и там е по-скъп алуминият.
В повечето случаи скелето не се товари много - 200-300 кг мах., затова и някои скелета е по-практично да са олекотени. Дали е 3 мм алуминий или 1 мм стоманен профил, все тая. Но нали се сещаш, че това е товар върху конструкцията. Ако напънеш така един елемент, примерно хоризонталния профил, ще се сгъне отма... Аз заталпвам на късата страна, дали е възможно според теб с обикновено алуминиево? Ако питаш що на късата, ами не съм виждал огънато скеле, но пък счупени талпи (вкл. фабрични) бол. А за да направиш яка талпа, ще е толкоз тежка, че ще е ужасна за монтаж на високото... и работата отиде на 3-4 мм стомана в конструкцията или 1 см алуминий, което си е безобразие.
Бъркаш жестоко! Както ти казах вече алуминиево скеле тежи 80 килограма заедно с двете площадки, четири колела и стоманената конструкция на подпорите , която позволява на колелата да излизат на около 50см. извън скелето и по този начин му придават стабилност при по-големи височини! Скелето е изключително стабилно и безопасно , въпреки , че ако имаш опит с тръбно скеле ти се струва че се клати! Дебелината на профилите ми се струва около и дори под 1mm. schuldiner а колко тежи твоето? Смятам , че изводите ти са погрешни! Вече инверторните електрожени поевтиняха доста и направата на алуминиево скеле изглежда все по-приемлива идея, ако високата му цена идва от изработката, а не от цената на материала!
nikolson - майстор
Цената на алуминиевите тръби е около 11-12лв/кг. Тръба 2 цола е около 25-30 лв/л.м.
Тани - модератор
Тръбите на скелето са с по-малък диаметър!
Ако приемем , че алуминия е половината от теглото , излиза , че материала ще струва около 500лв! Което си е доста евтино! Явно наистина си заслужава!
schuldiner - майстор
Тани написа:
Бъркаш жестоко!
Щом казваш.
Алуминиевите стълби са от 1,2-1,5 мм профил и номинален товар 100-150 кг в А-форма. Европейски производители за скеле с талпа 1,50х0,60 м дават 150-180 кг разпределен товар, ама не казват какъв е профилът, само предполагам че е 1,5. Сега ако искаш си сметни колко трябва да е профилът за 300 кг (поне двама възрастни + ролетка 100 кила), при не толкова перфектно разпределен товар и лашкане насам-натам. Аз за да съм спокоен, ще искам скелето да носи поне половин тон. Че моето е направено за много повече засега не ми пречи (ама вече казах, че е преоразмерено).
Тани - модератор
Не си ме разбрал правилно. Не критикувам изработката и решението ти. Казвам, че грешиш относно изчисленията на алуминиевото. Сега от телефона и в хотела не ми се търсят техническите характеристики , но като се прибера обещавам да дам данни са ентусиастите да си правят.

Тема "Изработка на скеле тип 'кула' -как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: