Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
alien - специалист
http://www.youtube.com/user/mnikolay80/videos

ето ти още клипове :-D
MrMurdjo - майстор
dobrev написа:
Към MrMurdjo и Моята фреза с ЦПУ на текущия етап в действие.
Няма ли да има нещо по свежо към "текущия етап в действие", че от извесно време все един клип гледам.
Свежото върви с по-бавни темпове, отколкото ми се иска и на мен. Главно по финансови причини. На старата машина се поналовчих с режимите да правя разни детайли от алуминий за новата, но като се захвана да правя нещо, чак тогава се сещам, че можеше да взема фотоапарата.
:)
Успях да изправя винта достатъчно добре в поносими граници (0.1-0.15) на биенето с помощта на скалъпен от мен стенд за измерване на замятането. Сложих го, свързах и стъпковия мотор с гумен шлаух, колкото да видя какво се получава, резултатът е добър. Това на У-оста, най-дългата.
4i4kotrevi4ko - специалист
Добър вечер. Имам един въпрос относно фрезите и той е колко реално би ми излезнало като пари, ако реша да си сглобя една? Явно скоро ще ми се наложи да разполагам и с тази възможност за изработка на определени детайли - не само по x и y, а и по z.
STEPER - специалист
Здравейте,
Някой може ли да помогне с намирането на стругар-фрезист за района на София?
Предварително Благодаря.
Ако има начин (предполагам че са няколко дори),да се направи хибриден винт от метал(самата шпилка,или метален прът) за да не провисва и терафталат или др. инж. пластмаса-които да отговаря със свойствата си за по-малко триене.

Примерно :
тръба терафталат с вътрешна резба за да се навие шпилката,и след това на струг за външната резба.

Просто идея. Ако не е добра все пак на някого може да му хрумне нещо друго.
Не пречи да си напрягаме мозъците,и най-много някой да ми обясни защо НЕ Става така както аз си мисля,и да науча още нещо.Което пак си е +
MrMurdjo - майстор
Виждал съм фабрични (американски) многоходови винтове с тефлоново покритие и процепена гайка с пружина и конус, която се самонатяга. За бързоходови приложения, но не и за голям товар или работа в по-груба среда.
Ако ще се прави нещо със метална сърцевина, въобще не е добре тя да е шпилка, защото те си имат вече някакво биене следствие на валцоването на резбата. По-добре плътно набит калиброван прът, вероятно съчетан с някакво залепване.

От физиката още от училище знаем, че еднородни материали имат по-голям коефициент на триене помежду си. Металните винтове са за предпочитане, особено пък ако имат добре шлайфана или дори полирана повърхност. Износването се концентрира в гайката, която е предпочитаният сменяем елемент, когато износването стане прекалено голямо.
За мен поне, като изключим съчмено-винтовите задвижвания, комбинацията метален винт с гайка от полиамид с диспергиран в него смазващ агент (молибденов сулфид например) е много устойчива комбинация откъм износване.
Отделно, че направата не сравнително дълъг (прав и точен) винт на струг, независимо от материала, си е голямо предизвикателство.
princebg - напреднал
Можете ли да ми кажете каква е приблизително нормалната цена за обработка краищата на купешки винт 25мм?Мина цяла седмица вече и нещо майстора взе да ме врътка.Диамантеният му нож бил скъп а щял да се изхаби,рано било да се говори за цена и т.н.
MrMurdjo - майстор
Нормално обработваният край се отвръща (откалява) чрез нагряване с индуктивен нагревател и тогава се обработва с нормални металорежещи инструменти.
Оскъдна ми е информацията. Единствено съм гледал някакъв китайски видеоклип, където ми направи впечатление, че краят на винта е изнесен далеч от универсала на струга, подразбираемо е закрепен на център, но близо до центъра има люнет. Предполагам, всичко това се прави с цел да се елиминира биенето на универсала за сметка на еластичността на винтовия прът, а опората между центъра и люнета не дава на обработвания край да замята или да се огъва под натиска на инструмента.
tsenkov - специалист
колега, нормално е да те врътка защото не знае как да го направи.А отговорноста е голяма. Аз ги правя по следния начин: 1. на полуавтомата /защото е с цанги/ челосвам и правя център. 2. откалявам краищата на 50-70мм . Имам две възможности-в чушкопек или с газова горелка. Нагрявам до червено. 3. Чакам да истине. 4. на обикновения струг/Ц11/ поставям винта в универсала така че да стърчи 2/3 от него. подпирам го с центъра и го работя наи-спокоино. По описания начин се елиминира биенето в универсала и се достига по-голяма точност. 350 оборота и си готов. Наи-важното и отговорното е направата на центровия отвор защото от него зависи последващата точност. Дано да съм ти бил полезен/

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: