• 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
докера - специалист
Абе то за хубаво - вярно е , ама проблема е там , че вече почти никой не го сее , защото е доста податливо на болести. Аз досега си купувах от един циганин на село , който гледаше 10тина декара всяка година , но вече се отказа .Та той ми е казвал , че като ходи да купува семена, само той и още двама - трима търсят кьосе .
В петък имаше промоция в Кауфланд във Варна - на 0.29лв и взех няколко зелки да го пробвам - добро е . Не е от дървеното и макар че е с едри стъбълца на листата , е много крехко . На салата и фурна стана супер и смятам тази седмица да си взема за бидона от него ....
VLADO66 - майстор
Гледах го това зеле в Кауфланд.То е от сорт който след като стане,много бързо се смива.
stiv1961 - майстор
Рапорт даден- и аз съм готов :) . Тази година заложих 70 кг. в дървената каца/ като ор,гинално :-D /, побра 110 л вода и 4.400 кг морска сол. Както му е редът- кочан царевица, хрян и една червена ряпа/ миналата година сложих лилава зелка/. Претакането ще става автоматично всяка сутрин в 10.00 ч. за 5 минути. Монтирах помпа от автоматична пералня, включена в един таймер. Другата седмица ще снимам, че го правих на здрачаване.
dadko - майстор
А аз възнамерявам да си спестя претакането и да вкарвам въздух посредством аератор (помпичка) за аквариум.
днес беше наредено в бидона, утре се налива соления разтвор.
dundurma - специалист
сложих 1тон зеле и бая време ми отнема претакането.дайте акъл за по-лесен начин за претакане. :partyman: :partyman:
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Претакането ще става автоматично всяка сутрин в 10.00 ч. за 5 минути. Монтирах помпа от автоматична пералня, включена в един таймер. Другата седмица ще снимам, че го правих на здрачаване.
Хитро, но солената вода /саламурата/ няма ли да вреди на помпата, по-точно на метала дали няма да разяде алуминия.
nikolson - майстор
Аз го правя с компресора.
stiv1961 - майстор
Stefan_62 написа:
Хитро, но солената вода /саламурата/ няма ли да вреди на помпата, по-точно на метала дали няма да разяде алуминия.
Сигурно ще навреди, но се надявам да изкара един ,, сезон" :)
Фло - специалист
dadko написа:
А аз възнамерявам да си спестя претакането и да вкарвам въздух посредством аератор (помпичка) за аквариум.
днес беше наредено в бидона, утре се налива соления разтвор.
Така може и да не ти стане киселото зеле,защото ферментацията при киселото зеле е анаеробна,извършва се от анаеробни/безкислородни/бактерии.Тоест няма нужда от въздух,че и от компресор.Смисълът на претакането е да се смесва обема вода за изравняване на концентрацията на солта в разтвора.
По-горе пък някой слагаше лимонена киселина в киселото зеле,защото използвал калиев сорбат, също доста безмислено упражнение.Принципно подкиселяването при консервиране на храни със сорбати и бензоати се прави защото те действат в кисела среда ,но киселото зеле си е точно такава среда и няма никакъв смисъл да се използва и лимонена киселина.
  • 1
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: