Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
mmetodiev - специалист
Здравейте,
Имам такъв проблем. Трябва да пробия дупка в камък - врачански 35мм. Порових се в нета и открих всевъзможни боркорони и реших, че като ще купувам, да купя поне някакъв комплект. Живея в къща и работата около поддръжката е постоянна и разнородна. Няма да ги ползвам професионално. Има най-различни - волфрамови, биметални, карбидни, диамантени и т.н. Какъв тип, средна цена, е подходящ за камък, тухла, бетон.
Предварително благодаря за компетентни мнения.
masterval - майстор
mmetodiev написа:
Здравейте,
Имам такъв проблем. Трябва да пробия дупка в камък - врачански 35мм. Порових се в нета и открих всевъзможни боркорони и реших, че като ще купувам, да купя поне някакъв комплект. Живея в къща и работата около поддръжката е постоянна и разнородна. Няма да ги ползвам професионално. Има най-различни - волфрамови, биметални, карбидни, диамантени и т.н. Какъв тип, средна цена, е подходящ за камък, тухла, бетон.
Предварително благодаря за компетентни мнения.
Едва ли съм най-разбиращия от боркорони, но ми се струва, че ще ти свършат работа най-евтините биметални, тоест със зъби от "видия" - само бетонът да не е железобетон. Има едни китайски комплекти с опашка за СДС+ (разбирай за перфоратор) - напълно достатъчни са.
докера - специалист
Аз си правих отворите за конзолите с боркорона от този тип Изображение
Пробивах тухли бетон и камък - не е мръднала. Водача й е SDS , но си се стяга нормално и на дрелка. Работи и с ползване на ударната функция на дрелката или перфоратора.
mmetodiev - специалист
Къде ги има? Сигурно в Бриколаж?
докера - специалист
Моята я взех от Електромаркет във Варна , но предполагам ги има по всички строителни магазини ....

Ето няколко онлайн ...
http://www.thispay.com/catalog/index.ph ... ct=viewCat
http://www.zzshop.bg/index.php?l=produc ... l&p=100023
masterval - майстор
За такова нещо си мислех. В Бриколъжите надали го има, търси в по-евтини железарии.
mladkal - майстор
Биметалните със видиеви зъбки са предимно по-голям размер. като за конзоли и разклонителни електро кутии.
Врачански (и разновидностите според района) камъни от този тип могат да се пробият и с т.н. "диамантени боркорони" Щом евтино китайче за 30тина лева ми дупчи кръгли отвори в супер здрав чуждоземен гранитогрес, значи ще върши работа и за нашенски камък. Плътността му е по-ниска и лома по-голям.

Прикачен файл

BOOOR.jpg
изображението е съвсем примерно и набързо взето от чичо гугъл
BOOOR.jpg (18.25 KиБ) Видяна 9833 пъти
jekasus - майстор
mladkal написа:
Щом евтино китайче за 30тина лева ми дупчи кръгли отвори в супер здрав чуждоземен гранитогрес,
Няма начин бавнооборотна дрелка с "дупкачка" да пробие и евтиния гранитогрес.
mladkal - майстор
Колега,jekasus!
Тук си говорим за боркорони, а не за обороти, дупчалки и подобни. Що си мислиш, че съм ползвал въпросната боркорона с МЕТРО дрелка за 19.99!? На опаковката на евтиното китайче пишеше max 1500 rpm. Ползвах Metabo KHE 32 , чийто обороти не са много високи (със сигурност) Но предварително пробит отвор с видиево свредло, и ,усилие с умерен риск ми свършиха работа за една баня. Неволята учи, а теорията насочва...Далеч съм от чувството да бъда велик, но пък задоволството, че съм успял все още е гъделичкащо.

Поздрави - Младен.

Тема "Боркорона за камък и бетон" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: