Всичко за дърводелството
рулом - специалист
Се едно мойта машина си снимал :wink:
Водача го оправих, нейния си, и съм го докарал до към прав ъгъл.
От неколко дена ме гложди и тая щуротия и докато не се убедя, че не става, нема да мирясам :wink:
griffin - майстор
Ман ти не си погледнал какво ти пратих като линк в първия пост само си чел какво сам писал погледни конструкцията на райдерския притискач мисля че ще те устрои като приложение има 2 вала които оказват натиск и пред и след вала на абрихта като мисля че пружините и на двата вала могат да се дорегулират(поне като гледам снимката де). Детайла само го избутваш напред а валовете осигуряват равномерно притискане по цялата ширина на дъската. От снимката изглеждат на пласмаса или гума но предполагам че ако имаш струг може да си направиш 2 вала и от твърдо дърво които да притискат.
Давам ти пак снимката Изображениегоре в дясно което е.
рулом - специалист
даммм....чукча писател :-D
верно не съм погледнал...или поточно не се замислях за това какво върши..
сега разгледах, въпреки, че има два вала и е в отделна кутия, май е това което ми трябва!!!

Благодарности :prayer: :partyman:
bulhomes2 - майстор
Аз пък го загледах това, но не ми хареса много и си мислех, че и Рулом така. Доколкото виждам регулиращия винт натиска в средата на кобилицата едновременно и двата вала. Това означава, че ще имаме притискане само когато детайла е под двата вала. Тоест - няколко сантиметра в началото и няколко в края няма да има как да натиснем към ножа на абрихта. Както и това, че трябва да разполагаш винаги детайла под кобилицата (поради възможността да се наклонят валовете в противен случай) и това да доведе до интензивно износване на ножовете в тази област.
рулом - специалист
Производителят е предвидил и допълнително устройство, улесняващо подаването на дъската при рендосване, което най-вече елиминира възможността от доближаване на ръцете в опасна близост до ножовете. То се монтира с винтове над вала с ножовете. Във вътрешността му има две редици от ролки, които чрез силна пружина притискат дъската върху плотовете. Ограничението е в максималната дебелина на рендосваните по този начин дъски – 60 mm. Силата на притискане може да се регулира според дебелината на дъската. Така работещият трябва единствено плавно и равномерно да избутва дъската, докато притискането й се поема от приспособлението.
Е Райдер е, не можем да искаме прецизност....ма ми хареса като идея за мобилност. А двата вала лесно може да се изравнят на натиск......а и в тази кутия може и един вал да се постави....
А в зависимост от положението на валовете и пружините към тях, може и да върши работа. Детайла се подава ръчно до край и после се доизтегля от другата страна....има някаква логика...
Ако можех само да щракна една по-близка снимка на тая далаверка, щех да си улесня работата :wink:
Явно и други ора се занимават с шантави идеи :wink:
bulhomes2 - майстор
рулом написа:
А двата вала лесно може да се изравнят на натиск......
Не мога да си го представя лесното, а баш туй ме мъчи. Можеш ли да кажеш как го мислиш!

Ако е в застопоряване на кобилицата - не знам.. Много трудно ми се вижда изпълнението, защото си представям винаги крайните варианти. Представям си да тръгна да рендосвам 4 метрова греда 16х16 см. При малко изместване от хоризонталност на задния край на гредата - ако застопоряването е само към оста на регулиращия винт - все си мисля, че както и да е направено - няма да издържи.

Моите мисли са в друга посока. Още не съм си го доизмислил в подробности, но мисля, че мога да обясня основното. 4 големи болта, държащи краищата на двата притискателни вала, се завиват едновременно някъде встрани от работните плотове. Зора е болтовете лесно да се навиват едновременно и равномерно. Е тук ще ми е зор да обясня как си го представям. Виждам го като 4 камъка от гедоре с необходимия за главите на болтовете размер, заварени за малки зъбаци от велосипед. Всичко туй лагерува на необходимите над болтовете места в 4 мм (да речем) ламарина. Зъбаците са над ламарината, отдолу са камъните за болтовете. За "комндна" врътка се прави пети зъбак... мамка му - по-ми е лесно да го нарисувам.
Прикачен файл:
Untitled-1.jpg
Untitled-1.jpg (48.94 KиБ) Видяна 7029 пъти
С командната врътка се натяга веригата. Цялата плоча с врътките може и да се махне след реглажа.
ZEDYCUS - майстор
Това е принципа на повдигане на масата на щтрайхмуса на 50перационната габровска машина, само че се задвижва от верига, в тази http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 75#p460675 тема съм постнал снимки на същата. Четирите винта се въртят синхронно от едното зъбно колело на врътката. Закрепени са неподвижно с лагер за основата на машината, гайките са закрепени за подвижната маса и при въртене се повдига синхронно, в горния край винтовете се държат от Г-образна планка с отвор.
Изображение
рулом - специалист
Заораваме вече в изпълнение "щрайхмус", пък аз търся само някакъв равномерен натиск върху цялата ширината на дъската, заместващ натиска на ръката в една точка :wink:

П.П. Промених заглавието, май съм ви подвел с "щрайхмуса" :wink:
bulhomes2 - майстор
ZEDYCUS :prayer: Виждах го някъде, но нямаше как да се сетя къде. И ми даде идеята, че имам още един абрихт, който не ползвам и от който мога да взема системата за плота.

Рулом, останал съм с впечатлението, че щрайхмуса е с 2 режещи вала - отгоре и отдолу, които работят едновременно, и двойка подаващи материала валове. А абрихта е с нож само от долу. И че с темата търсиш точно подобряване на абрихта, за което си мисля, че говорим (аз поне такова си мисля да правя). Може и да греша - не съм специалист.
рулом - специалист
Щрайхмуса е с един режещ вал и движещи се ролки подаващи и каилибриращи материала. Не търся това, а само малко подобрение на абрихта :wink:

Тема "Ограничител за абрихт (ръчен фиксатор за равномерно отнемане" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: