Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Има няколко неща, които според мен не са добре в този котел. Първото е ламбда сондата - много ми е интересно дали са я съобразили за всичките видове горива. Ако не са, то тогава не намаление на разхода, а завишение ще има.

Другото е това "стар/стоп" при пелетите. Това е направо несериозно. При положение, че хората гледат как да минат на модулация ти да се връщаш на старт/стоп е направо кошмар. Много по-добре би работил с модулация, а те го изкарват, че било най-лошото нещо на света едва ли не.

Така като гледам единствено един сертифициращ орган ги е сертифицирал и то е полския... нещо като нашето БДС. Заваряваш 4 ламарини и те ти го сертифицират, че е котел.

Така, че като гледам колко са "доста напред с материала" все забелязвам неща, които явно ги тестват в движение, а други компании отдавна са наложили като стандарт. Също, ако решиш да го вземеш, понеже въпроса е принципен си го вземи от България. За тези 600-700лв, които ще спестиш ще си навлечеш куп проблеми на главата като гаранционно обслужване и обслужване като цяло. Предполагам, че колегите, които го внасят (нямам представа кои са) са си проучили продукта доста добре преди да започнат да го внасят и си знаят къде какво и кога може да се появи като проблем, а те ще се появят обезателно.
niki_nadj - специалист
ДИЛЕМА !!! Поне за мен.Помагайте МОЛЯ! Както съм писал по-назад от 1 сезон съм на пелети-Дакон ера.Проблеми почти никакви през изминалия сезон с изключение на замръзнал РС на тавана по време на сериозния студ за 2-3 дена.Иначе доволно - топли,горе-долу икономично,мързеливо...НО реших да направя "подобрения" през лятото и сега ...ЛОШО.
1.Затворих системата-сега добре поддържа налягане 1.5 ваr.
2.Смених чугунените радиатори с панелни и сложих термо глави.
Мислех че съм подобрил с-мата ,а то ...май точно обратно.
ПРЕДИ с чугуна при -5гр. навън котела работеше 30мин - почиваше 30мин
СЕГА при +10гр. навън вчера котела едва вдигна 50гр. на водата ,а след това почива 10мин. - работи 50мин.
Вместо икономия на гориво се получава пре....
Моля кажете ми грешката . Ще пусна и схема
niki_nadj - специалист
Забравих!
Сменени :
1. 4бр.х20гл.h50 чугун с 4брх22/2000/60 панел
2. 3бр.х15гл.h50 чугун с 4брх22/1400/60 панел
Четирите 22/2000/60 са в отделна къща а другите 4брх22/1400/60 в отделна къща като котела е в къщата с 4х22/2000/60 а те слабо топлят сега въпреки че са по близо до котела.
С-мата е стара с гравитационен принцип.В последствие е слагана помпа и работеше чудесно.
Проблема се получи след направеното сега подобрение
filmatoplo - майстор
:) Увеличил си мощността на радиаторите , след като се темперира сградата -ще започне да работи на по добър режим :) .
niki_nadj - специалист
Дано да си прав.Вече 24 часа работи,навън е +18 а Дакона не спира за дълго.Полувината глави са затворили но слаба промяна в работата.Защо ли бутах с-мата като работеше добре???
Промяната е само в място и вид РС и смяна на вида радиатори.

Прикачен файл

CAM_0410.JPG доста любителски но...дано ме разберете
Здравейте :) имам въпрос може ли котел на пелети да се монтира вътре в някоя от стаите на къщата и удачно ли е или е по добре във външно помещение? Притеснява ме пушека. Някои правил ли е такъв монтаж и ако да моля за съвети :)
LazarGanev - "Велик майстор"
В жилищно помещение не се допуска - по-добре навън - с повече загуби, но без рискове за живота и здравето.
syncho - майстор
impiantista написа:
Здравейте :) имам въпрос може ли котел на пелети да се монтира вътре в някоя от стаите на къщата и удачно ли е или е по добре във външно помещение? Притеснява ме пушека. Някои правил ли е такъв монтаж и ако да моля за съвети :)
За вътрешно ползване слагаш каминка на пелети, котлето на отделно място.
turistak - специалист
Здравейте,

Имам проблем с горенето на котела. Пламъкът "тлее", т.е. не е като горелка.
Четох, че това може да е от некачествени пелети/от ератовските са/ или задръстен смукателен вентилатор. Вентилаторите уж работят, но ми е странно. Освен това след почивка през уикендът се повтори ситуацията, цялото котелно в сажди. Даже си личеше как през вратата на котелът са издухани малка част от тях.
Свалих кюнците и от там паднаха малко сажди, запалих един вестник - излетя през коминът. Значи има тяга. И още нещо, в котелът имаше доста въздух.

Явно има полтъргайст или зъл дух?!?

Вече съм залепил с алуминиева лента снадките на кюнците и чакам да видя какво ще се е случило през деня.

От какво може да е тая работа?
joro_vn - специалист
Задръстен вентилатор на димните газове.

Тема "Котел на пелети?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: