Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
a_stoev - майстор
diss написа:
Колега Стоев, има контактори с н.з. силови контакти, има и комбинирани с н.о. и н.з. силови контакти. Използват си се доста често в промишлеността.
Дай пример, че ми е интересно.
hidrazin - майстор
Ами не че няма, ама са си екзотика. Пък и често използване в промишлеността нещо не ми се вързва.
Рядко се налага да има нормално затворени силови контакти. Изключително рядко, пък и това оскъпява доста контактора.
Изображение
Снимката е някъде от нета. Трудно е да се намери такава на контактор с нормално затворени силови контакти.
:partyman:
gogo7777 - майстор
Ами не че няма, ама са си екзотика
Чак пък екзотика :-D . Имам в гаража поне 30 контактора с 4 НЗ и 8 НО контакта, а не съм колекционер......
hidrazin - майстор
Ако са над 25А ще ги купя всичките за личната си колекция. :lol:
Още повече ако са с 4 НЗ и 8 НО контакта. Дай снимка!
:partyman:
gogo7777 - майстор
Верно ли бре :-D .Понеже си готин ще ти пратя 2...Със сигурност имаш такива или поне си виждал :-D . Дай адрес и ги имаш
diss - специалист
в поенеделник ще ви снимам такъв контактор, подобен е на този от снимката. Мисля че бяха 6 и 10 амперови.
fikata - майстор
такъв контактор, подобен е на този от снимката.
Малко исторически данни по снимката. На снимката е :
Реле междинно РМ или помощно реле, чийто контакти 5 н.о и 5 н.з са за един и същи ток и чиято електромагнитна и механична система не се различава с нищо от от тази на контактор К1 т.е това е контактор с много повече контакти за разлика от контактора със силови контакти/3бр за работния ток/ и помощни контакти за по малък ток за оперативна верига 2н.з. и 2 н.о.
Контакторът като електромагнитен комутиращ апарат в силова верига при подаване на напрежение на бобината трябва да затвори силовите си контакти и да подаде захранване към консуматор.Същевременно при захранване на бобината му помощните му контакти променят статуса си. За това се наричат нормално отворени или затворени преди подаване напрежение на електромагнитната му система в бобината н.з /н.о NC/ NO.
К0 К1 КВ25 КВ32 КВ40.....
КВ - контактор въздушен за разлика от КМ -контактор маслен в зависимост от средата в която работят.
Последна промяна от fikata на пон ное 12, 2012 6:45 am, променено общо 1 път.
a_stoev - майстор
Май някои хора не правят разлика между контактор и реле. То междините релета дето ги ползвам са по 10А. Да си призная и аз не знам някаква конкретна дефиниция, но мисля че се касае за способността да понасят претоварване на контакта.
набързо погледнах чинтаджиййския каталог и има за цяр някакви контактори със силови 2но+2нз и 3но+1нз, но не намирам логика в такава конфигурация.
Къде ли се ползва такова животно?
KingLin - майстор
a_stoev написа:
Май някои хора не правят разлика между контактор и реле. То междините релета дето ги ползвам са по 10А. Да си призная и аз не знам някаква конкретна дефиниция, но мисля че се касае за способността да понасят претоварване на контакта.
набързо погледнах чинтаджиййския каталог и има за цяр някакви контактори със силови 2но+2нз и 3но+1нз, но не намирам логика в такава конфигурация.
Къде ли се ползва такова животно?
Първото което ми идва на ум за приложение е примерно контактора си захранва консуматор който е потенциално опасен. При авария си изключва но пък за сметка на това се подава захранване за аварийни лампи и сирени. Нищо че НЗ може да се ползва за да включи друг такъв контактор но това е вече проблем на проектантите :) Наскоро правих ГРТ в което по проект има 12 амперов контактор с бобина на 24 волта 3 НО и 1 НЗ който е за захранване на ПП вентилатор. Но нямаше приложена схема как колегите на обекта ще подвържат вентилатора така че гадаем...
Между другото човека с въпроса или не се появи повече или му убихме желанието да пита повече :evil: :lol:
Много благодаря за отговорите, пеща е 20 кв, аз съм сложил един контактор който го управлявам със контактен термометър с който подържам температурата в пеща между 80 и 100 градуса. Искам да сложа втори контактен термометър който да е защитен и при повишаване на температурата повече от 110 градуса да изключи напълно пеща. А това е защото тази пещ трябва да работи без надзор по 48 часа.

Тема "Търся норм. затворен контактор който да се отваря при сигнал" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: