Всичко за дърводелството
colyo - специалист
Ако са шпертплат или бамбукови........стават, но от ПДЧ-абсурт.
mavryt4o - майстор
С доста зор и уговорки ми дадоха сух буков материал бях на кръстосан разпит от шефа на цеха но в крайна сметка го убедих че ще се справя и с уговорката да му покажа готов стола така че помагайте :) Обясни ми че е до добре да набича материала на повече части по 10 см примерно и тогава да ги слепя като рдувам кръговете на дървото на всяка летва да сочат в ту на горе ту на долу така се избягвали измятания и тн.Та сега мисля да намеря дърводелец да ми изглади материала, да го разбичи и да се залавям с лепене и разкрояване на детайлите.Тази последователност ли да спазвам или първо да го разбичи да си го слепя да го разкроя и след тога да се изглади или бичи лепя гладя и след това разкроявам!?!?!Даите идеи за добро лепило да не стане гаф.

Прикачен файл

12112012378.jpg
griffin - майстор
Ман като гледам материала малко малко ми се струва но щом толкоз са ти дали. Значи това за лепенето важи за натоварените детайли където може да се падне влакната да са къси и да не могат да поемат натиска(не знам как да ти го обясня) по човешки ама ако си кълцал материал знаеш че късо чамово пърче ако до натиснеш напречно на влакната се чупи.

Както и да е струва ми се че са ти дали малко материал за стола но не мога да преценя така от снимка струва ми се че най материало спестяващия начин е да си правиш детайлите на пърчета и да лепиш примерно това подлакътниците ако трябва да са 40х40 дебелина едната дъска я подгонваш да е 40 дебела, правиш я на летви по 50мм и почваш да лепиш челно летвите като трябва да си срязал челно летвата до необходимия ъгъл на извивката (това ще ти е голяма играчка но не е необходима безкрайна прецизност) слагаш дюбел в челата на двете летвички или най-добре е ако може да си подготвиш по дебели парчета дърво за сглобка и лепиш. Цялата идея е да направиш подобна на детайла който искаш форма с малки излишъци които в последствие като наложиш шаблона да изрежеш.

За големите детайли примерно не знам как е седалката трябва дъските да се изчистят отсрани да се минат през абрихт да са гладки и да си ги залепиш до необходимата ширина. В тоя случай гледаш колко ти е дебел детайла примерно 2 см а дъските ти са по 4 дебели по добре е първо за се разбичи за да загубиш по малко изрезки но се съмнявам някъде да им се занимава да направят първо това защото страната не е равна и захващането да я разбичат на банцинг ще е леко проблематично. Най-вероятно ще ти я окастрят отстрани дъската и после ще ти я разбичат до дебелините които искаш. Винаги оставяй по малко фира за да може да напаснеш дъските на абрихт щтрайхмус.

Лепила не знам ман, аз съм ползвал на Хенкел което продават в БГ много е здраво, хора са ми казвали че няма проблем и с Ц200 или Ц300 за това съвет не мога да дам.

Като идея това е да спестиш малко откъм материал ако някой колега даде друга идея :-)
mavryt4o - майстор
griffin написа:
Ман като гледам материала малко малко ми се струва но щом толкоз са ти дали. Значи това за лепенето важи за натоварените детайли където може да се падне влакната да са къси и да не могат да поемат натиска(не знам как да ти го обясня) по човешки ама ако си кълцал материал знаеш че късо чамово пърче ако до натиснеш напречно на влакната се чупи.

Както и да е струва ми се че са ти дали малко материал за стола но не мога да преценя така от снимка струва ми се че най материало спестяващия начин е да си правиш детайлите на пърчета и да лепиш примерно това подлакътниците ако трябва да са 40х40 дебелина едната дъска я подгонваш да е 40 дебела, правиш я на летви по 50мм и почваш да лепиш челно летвите като трябва да си срязал челно летвата до необходимия ъгъл на извивката (това ще ти е голяма играчка но не е необходима безкрайна прецизност) слагаш дюбел в челата на двете летвички или най-добре е ако може да си подготвиш по дебели парчета дърво за сглобка и лепиш. Цялата идея е да направиш подобна на детайла който искаш форма с малки излишъци които в последствие като наложиш шаблона да изрежеш.

За големите детайли примерно не знам как е седалката трябва дъските да се изчистят отсрани да се минат през абрихт да са гладки и да си ги залепиш до необходимата ширина. В тоя случай гледаш колко ти е дебел детайла примерно 2 см а дъските ти са по 4 дебели по добре е първо за се разбичи за да загубиш по малко изрезки но се съмнявам някъде да им се занимава да направят първо това защото страната не е равна и захващането да я разбичат на банцинг ще е леко проблематично. Най-вероятно ще ти я окастрят отстрани дъската и после ще ти я разбичат до дебелините които искаш. Винаги оставяй по малко фира за да може да напаснеш дъските на абрихт щтрайхмус.

Лепила не знам ман, аз съм ползвал на Хенкел което продават в БГ много е здраво, хора са ми казвали че няма проблем и с Ц200 или Ц300 за това съвет не мога да дам.

Като идея това е да спестиш малко откъм материал ако някой колега даде друга идея :-)
Погледни по-добре шаблона той е разделен на 3 части така си е зглобен и оригинала. Най големия детаил е долу люлката 3 дъски са необходими за двата детаила след това за нея се слепя облегалката от една дъска излизат двата броя и накрая подлакътника които спъва облегалката и люлката и за него 2 дъски абе материал има само незнам дали лепилото да не го подсигуря с някой скрита видия.
griffin - майстор
Еми ти си си решил как ще го разкроиш а и от снимки малко трудно е човек да прецени.
Иначе лепилото лепи по влакната на дървото напречно на влакната не лепи това трябва да го съобразяваш ако имаш челно лепене някъде или трябва да правиш някакъв вид сглобка или с дюбели. Мацаш нагласяш и стискаш с стеги. При добро изпълнение на лепенето слепеното място става по здраво от самото дърво(при усилие се чупи някъде другаде а не на сглобката) в нет-а имаше клипчета. Иначе до сега при добро лепене нищо не съм успял да счупя :-) но ако при лепенето не приложиш натиск не става здраво това е.

Сега за ламинирането комбинирането на нишките в различни посоки примерно трябва ти дебелина крайна 40 мм трябва да ти разбичат дъските на 25 или малко повече дъските ги минаваш на абрихта после на щтрайхмуса така че да станат идеално гладки и едната страна да е паралелна на другата. И после лепиш ман не знам с какво разполагаш като техника. Според мен най лесно ще ти е да налепиш 2 отделни плочи челно и после да ги залепиш заедно за да докараш дебелината. Като трябва да изчистиш лицата на плочите преди да ги залешиш да няма неравности или остатъци от лепило( ако внимателно си лепил плочите челно няма да имаш разминаване по височина и просто ще трябва да изчистиш остатъците от лепило).
Другия вариант е да налепиш една плоча и върху нея после да подредиш по малките парчета които да дадат кръстосването на нишките обаче как ще го хванеш това в стеги не знам.

Недостатъка на тоя метод е че ще имаш диста фира но ти си знаеш.

Видиите ще се разхлабят с времето в смисъл от люлеенето и усилията ще им се ушири гнездото :).

При лепенето на плоскостите може да добавиш бисквитки бисквитна сглобка ако толкова мислиш че ще има проблем.

Въпроса е с какви инструменти разполагаш защото няма да ти е лесно.
profesionalist_wood - майстор
mavryt4o написа:
С доста зор и уговорки ми дадоха сух буков материал бях на кръстосан разпит от шефа на цеха но в крайна сметка го убедих че ще се справя и с уговорката да му покажа готов стола така че помагайте :) Обясни ми че е до добре да набича материала на повече части по 10 см примерно и тогава да ги слепя като рдувам кръговете на дървото на всяка летва да сочат в ту на горе ту на долу така се избягвали измятания и тн.Та сега мисля да намеря дърводелец да ми изглади материала, да го разбичи и да се залавям с лепене и разкрояване на детайлите.Тази последователност ли да спазвам или първо да го разбичи да си го слепя да го разкроя и след тога да се изглади или бичи лепя гладя и след това разкроявам!?!?!Даите идеи за добро лепило да не стане гаф.

Защо пък с доста зор? Просто си плащаш и си взимаш...какво толкова?
profesionalist_wood - майстор
griffin написа:

На човека препоръчвам много силно полиуретаново лепило от Турция Sultan Mutfak продава се в Карлово....с него можеш да залепиш танк на тавана
mavryt4o - майстор
profesionalist_wood написа:
mavryt4o написа:

Защо пък с доста зор? Просто си плащаш и си взимаш...какво толкова?
Питах работниците те ме пратиха към началник отдела и всеки вика не продаваме питай шефа.Отивам при него той ми вика не няма да ти дам ще развалиш материала или ще го дадеш на някой да ти го прави и с доста зор показвах му снимки шаблони и го убедих че сам ще си правя стола и с уговорката да му го покажа. Абе голям чешит ако иска ще ти даде ако иска не но ми вика густо ми е че млади момчета имат мерак за такива неща и каза на бригадира дай на това момче от най сухия бук да си избере каквото иска.Това лепило никъде не го срешнах из гугала. Сега зглобявам стягите мисля да дам материала да ми го изгладят тои е дебел 5см да го докарат всичкия на 4см.След това да го разбичат на по 10-12 см летви който слепям една за друга(така бил по-здрав) като редувам една с краговете нагоре една с краговете надолу (поне така разбрах).Слепям 4 летви налагам шаблона на люлката и изрязвам после операцията се повтаря за другия шаблон за облегалката смятам от един детаил да е а за подлакатниците може и да ги упростя да нямат извивки на долу че щели да се сцепят или изкривят.За напречните на който ще стоя и ще се тапицират после ще мисля.Кажи сега твоите забележки
mavryt4o - майстор
griffin написа:
http://www.planitdiy.com/how-to-project ... inery.html
стъпка 19 точно както и аз си мисля едно парче с кората нагоре едно с кората надолу :thumbs:

Тема "Помощ и съвет за направата на този стол" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: