• 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 60
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vlado_sm - специалист
LazarGanev написа:
Изключването на част от радиаторите влияе лошо, поставянето на термоглави играе същата роля. Продължителна работа на 10% от мощността също не е добре - така КПД е ниско. За мене най-оптималният вариант е управление на горелката чрез стаен термостат. Колегата naskov има впечатления, че твоята горелка ИВГ (Ватерланд) не работи добре със стаен термостат, което за мене няма обяснения, но все пак аз нямам опит с тези горелки. Разбира се най-доброто решение при преоразмерени горелки е това, което предлага Филма - буферен съд, но е скъпо и не винаги възможно
Това , че не работи добре със стаен термостат са ми го казвали и от друго място-те точно затова ме и посъветваха да сложа термоглави поне в стаите където се спи.За буфер определено няма да имам възможност да слагам-не само от финансова гледна точка.Значи какви варианти ми остават - да избирам между няколко лоши :)Не знам-според вас как да постъпя.Дали да си контролирам температурата на котела от управлението и в зависимост от това дали е топло или студено да я променям или да сложа повече термоглави и да дам една по-висока температура на котела(65-70).Кой от вариантите според вас ще е по-удачен и по-икономичен разбира се.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ще съм благодарен, ако някой може да ми обясни защо тази горелка не работи добре със стаен термостат?
filmatoplo - майстор
Утре или в сряда ще паля мойта ИВГ Ватерланд , ще ви кажа как работи -едно уточнение няма да има стаен термостат , за сега само термоглави .Моето е вила , и отоплението ще е инцидентно и на макс . :wink:
naskov - майстор
LazarGanev написа:
Изключването на част от радиаторите влияе лошо, поставянето на термоглави играе същата роля. Продължителна работа на 10% от мощността също не е добре - така КПД е ниско. За мене най-оптималният вариант е управление на горелката чрез стаен термостат. Колегата naskov има впечатления, че твоята горелка ИВГ (Ватерланд) не работи добре със стаен термостат, което за мене няма обяснения, но все пак аз нямам опит с тези горелки. Разбира се най-доброто решение при преоразмерени горелки е това, което предлага Филма - буферен съд, но е скъпо и не винаги възможно
Tова лято случайно имах възможността да говоря с човека, който е проектирал горелката. Бивш военен пилот, сега има собствен бизнес. От него знам, че изследванията, които са направили показали, че най-голяма икономия се постига, ако на радиаторите се монтират термоглави и стайният термостат не управлява горелката, а помпата. При това положение горелката работи в режим модулация, който, както е известно се използва и при газовите котли с цел икономия. Контролера е програмиран така, че при свързването на стаен термостат директно към горелката, тя преминава в режим он-оф
joro_vn - специалист
digitalpr написа:
Каква е горе долу цената на подобен клапан за бойлера? Това ли е единственото, което ми трябва?
По-подробно за боилера :
Трябва ти соленоиден / т.е. електромагнитен/ клапан на входа на бойлера, който се управлява от едно контролерче, което пък следи температурата на водата след котела и температурата в боилера.
Джаджите струват 100-150 лева, зависи какви и откъде се вземат, плюс някой лев за монтаж ако викаш майстор.
digitalpr - специалист
Благодаря за информацията.
naskov написа:
Tова лято случайно имах възможността да говоря с човека, който е проектирал горелката. Бивш военен пилот, сега има собствен бизнес. От него знам, че изследванията, които са направили показали, че най-голяма икономия се постига, ако на радиаторите се монтират термоглави и стайният термостат не управлява горелката, а помпата. При това положение горелката работи в режим модулация, който, както е известно се използва и при газовите котли с цел икономия. Контролера е програмиран така, че при свързването на стаен термостат директно към горелката, тя преминава в режим он-оф
Това се отнася предполагам за конкретния Ватерланд. А за GP25?
digitalpr - специалист
Ако сложа такъв клапан на бойлера, на колко градуса вода трябва да отваря? Може ли тази работа ра се изземва от термостата, който е на изхода на котела и пуска помпата на 50-55 градуса, или температурата не е достатъчна?
igt - специалист
Въпрос на собствен избор.
В първия случай ще имаш възможност да настроиш да пускаш вода в сърпентината на бойлера например с температура над 55 градуса, а отоплителната инсталация да работи и с по-ниски стойноста напр. 50 градуса.
Във втория случай нагласяш помпата напр. на 55 градуса и си гледаш телевизия.
joro_vn - специалист
digitalpr написа:
Ако сложа такъв клапан на бойлера, на колко градуса вода трябва да отваря? Може ли тази работа ра се изземва от термостата, който е на изхода на котела и пуска помпата на 50-55 градуса, или температурата не е достатъчна?
Сравнява температурата след котела с тази в бойлера и отваря когато в бойлера е по-ниска примерно с 6 градуса / или колкото го нагласиш/ от изходящата на котела. Затова и контролерчето се нарича диференциален термостат.
filmatoplo - майстор
:) Вчера не ми докараха пелети , ако са докарали днес следобед -утре ще гори Ватерланда , опасявам се пелетите дали ще са клас А :? дано да работи без проблеми :wink: .На сухо работи -върти шнека, духа и почиства :lol: .Къде мерите с нивел горелката дали има наклон , аз го меря под кутията -има наклон :? :-D .
  • 1
  • 35
  • 36
  • 37
  • 38
  • 39
  • 60

Тема "Пелетни горелки" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: