• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
igt - специалист
Поставената цел от автора на темата е да загрява първо водата във буфера, което ще постигне с представената от него схема, но мисля, че трябва да послуша филма и да действа.
Christo - майстор
Буферът се слага за да събира излишната топлина, произведена от котела. Защо да чакаме на студено, докато се стопли целия буфер. И какво ще правим, ако буферът е целия зареден с топла вода, радиаторът е топъл, а пък в котела има още гориво? Радиаторната помпа трябва да тръгва, когато се появи топла вода в горната част на буфера. За това Филма иска датчикът да е на буфера. Ако буферът е сметнат правилно по обем, не трябва да се налага котелът да се "удушава". Правилно е той да гори винаги с оптимално количество въздух, тъй че да произвежда максимално количество топлина.
Фло - специалист
jorkataG написа:
Да поясня.
Буфера е термоизолиран и загубата на топлина ще е практически равна на 0 така че според мен загряването на водата първо в буфера ще е доста по бързо при положение че няма топлинни загуби.
Колега,колкото и да ти е термоизолиран буфера нали ти е ясно ,че ти като му изкарваш едно количество вода с температура 75 градуса вкарваш същото количество вода с температура от 40-45 градуса идваща през помпата от студения щранг на радиаторите и лирата и като ти спре печката според дебита на помпата температурата ще падне бързо до тази в радиаторите и в крайна сметка до тази на стаите.Буфер даже не е точния термин за този топлинен акумулатор,който си замислил по грешна схема според мен.Между другото водата има интересното свойство да прави температурни слоеве или в буфера ти ще се образуват два слоя -горен горещ и долен студен /40*/ и като спреш печката помпата бързо ще избута водата горещата вода през радиаторите и температурата в буфера ще падне до тази на излизащата от топлообмена вода от радиаторите.
filmatoplo - майстор
В тази схема липсва контур за осигуряване на връщаща вода в котела , да допуснем че това в случая не фатално -кой ще се похвали с това че камината му има такова осигуряване -почти никой :wink: , след това тази схема ако се приложи само с термоглави -буфера ще се зарежда когато повечето термоглави затворят , така камината ще има къде да прати енергията си .
jorkataG - специалист
Колегата Фло къде е грешката според теб за да се прокоментира и да я отстраним съответно.
Чаро - Акълия
Схемата си е много хубава!
Липсва и един трипътен термостатичен смесител след каминта/котела (или поне контактен термостат- компромис).
Датчика за помпата на радиаторите - горе около изхода за буфера.
Радиаторите ще загреят едва след загряване на буфера около мястото на датчика.
Има вариант с приоритет радиатори и след загряване- буфер. Става с трипътни ел вентили, но управлението се усложнява...
Фло - специалист
jorkataG написа:
Колегата Фло къде е грешката според теб за да се прокоментира и да я отстраним съответно.
Не искам да ти секвам ентусиазма.В два по-горни поста съм си казал съображенията,ако целта на това устройство е ролята на топлинен акумулатор за неголям отрязък от време, след спиране на печката.
jorkataG - специалист
Ако е да ми секваш ентусиазма нема да стане :)
идеята е да се намери най-доброто решение
kalin72 - майстор
Мисля си, че ако съединиш червената с червената и синята със синята линии в буфера, ще се получи по-добре работеща система, в смисъл, ще имаш топло по радиаторите, и когато имаш излишък на това топло, ще се зарежда буфера. Става моята система :)
jorkataG - специалист
Отчитайки всички мнения ето какво се получава.

Изображение

Остава само термоглава на радиатора и всичко е готово. :) :supz: :prost:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Възможен ли е този вариант" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: