Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
докера - специалист
Тоя конвектор няма ли ключ за скоростите на вентилатора - с 1 и 2 например ?
filmatoplo - майстор
Чисто нов идва от завода производител гол , след като махна капачката на клемната кутия на ел мотора -тогава се виждат двете схеми за свързване .Ако сте сигурни че на Звезда ще си намали оборотите да го променям :? . А как седи първоначалния ми въпрос със регулиране на оборотите честотно или там както се казва :? .
докера - специалист
Честотното регулиране се прилага при обикновени , така да ги наречем , двигатели - с триполюсни намотки. При този двигател не се налага .
В този случай , чрез множение на намотките , се дава възможност само чрез превключване да се променят оборотите . Един вид има фиксирани две степени на обороти.
Утре ще направя снимки и ще ги постна , че сега ми се спи много и може да напиша някоя глупост .... :roll: :-D
gogo7777 - майстор
А ако се превключват(изключват) полюси и има налице звезден център......то с обратно свързани към звездата кондензатори ще се намали честотата на индукцията на съседните полюси и съответно ще намалеят оборотите. Така ли е или още съм къркан :-D
a_stoev - майстор
filmatoplo написа:
Искате да кажете че моторчето ми ако се свърже по дясната схема -Звезда -ще работи по слабо и тихо така ли :? .Защо ме прецака този майстор тогава -мотора да работи на макс като луд с това Триъгълно свързване .За звезда пак ли трябва да се свърже с три фази и земя на корпуса-дефакто само мосчетата ли да се променят :? :) . Да попитам и друго -майстора отначало се засили да го свързва с 5 жилен кабел -3 фази , 1 нула и 1 земя , в последствие каза че нула не иска :? .
Тук не говорим за свързване звезда / триъгълник. От смяната на звезда / триъгълник не се промена скоростта, само може да изгориш двигателя. Коментираме триъгълник/двойна звезда.. Твоя такъв ли е?

На трифазен мотор нула не му трябва.
todortv - майстор
Дали пък не става въпрос за звезда/двойна звезда. :-D
Няма вариант за двускоростен мотор пластините да са поотделно и вертикално.
Дай снимка от табелата.
докера - специалист
Абе ,то по принцип за какъвто и тип двускоростно свързване вкутията на двигателя , с включени пластини , не може да се говори , ама това е друг въпрос ..... :? :-D

Довечера ще пусна снимки ...
fikata - майстор
filmatoplo написа:
:) Значи мотора е поместен в оригинален заводски вентилаторен конвектор модел Климаджет на фирма Силпа ,конвектора е чисто нов .Дойде ел техник и ми свърза ел мотора , в кутията на ел мотора има 6 броя болчета за фазите -три над три поставени , и 1 брой на корпуса.Майстора свърза с мостчета вертикално трите двойки болчета , след това захрани долните болчета с трите фази -кафяв и два черни , а зеленожълтия кабел го зави на корпуса ..
Значи дошъл ел.техник,видял схемата на капачката и му свързал мотора на триъгълник.
Сега вие внушавате на Топлото, че моторчето му е двускоростно и го мъчите да признае това.
И т.к на Топлото винаги му е спешен въпроса:
filmatoplo
Post subject: Re: Намотки на трифазен ел.мотор?
PostPosted: Wed Oct 03, 2012 11:37 am

Спешно помагайте :prayer: -имам да свържа един електромотор на вентилатора на вентилконвектор , по данни е с трифазно свързване , мощност 150 вата .Във капачето има дадени 2 броя схеми на трифазно свързване :? това ме обърква .Има 6 броя болчета -както на рисунката по горе .Аз по коя схема да го свържа за тази мощност .На рисунките дават само 3 фази , има и на корпуса болче за заземяване :? -с колко проводника трябва да се свърже .Благодаря предварително :) .
http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... 11&t=39889
докера - специалист
Аз затова така настойчиво повтарям да се направят снимки на схемата на капачката , на табелката на двигателя и на клемореда ...... за да се види за какво , аджеба, става въпрос !!!
Така няма как да му се даде съвет и насока ....
докера - специалист
Ето снимките на свързване на двойна звезда с два кабела и три контактора. Третия контактор е за реверсиране на високата скорост.
Забележете за бърза и бавна скорост какви са начините на свързване - в ляво на схемата :wink:

....И липсата на пластини също ...

Прикачен файл

двуск.двигател3.jpg

Прикачен файл

двуск.двигател2.jpg

Прикачен файл

двуск.двигател1.jpg
Последна промяна от докера на ср ное 14, 2012 7:00 pm, променено общо 1 път.

Тема "въпрос за 3 фазен мотор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: