• 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Tsilkov - майстор
AntonBM написа:
До колкото знам (Цилков да ме поправи, ако греша), сертификат за пасивност се получава, след като в къщата е живяно известно време, а не по теоретични изчисления.
Грешиш :) .Дава се на проверен (проверката е основно на PHPP) и изпълнен проект +blower door test. Това гарантира че къщата е пасивна и ако примерно купуваш готова няма да бъдеш "метнат" и като се нанесеш да се налага да даваш пари за котел и радиатори.
Огромен брои къщи се "следят" от Института за да се проверяват данните и да се доразработва стандарта, но това няма общо със сертификацията. Като цяло цифрата 120 kWh/m2 няма много общо със смисъла на стандарта.Тя е въведена за да не си направиш "леко изолирана" къща и да я топлиш с пет плазмени телевизора, два котлона, джакузи и сауна и да твърдиш ,че е "пасивна" :lol:. В последните години 5-10 се набляга доста на тази графа поради това ,че "пасивната сграда" е една от най-подходящите основи за "нулево енергийна" и "положително енергийна" сграда, а те набраха скорост сравнително скоро (впрочем тази българската от филмчето мисля ще е точно такава).
AntonBM написа:
се приема, че уредите в пасивната къща са 10 W/m²
Не това е усреднената топлинна енергия която се генерира в къщата - уреди, излъчване от хора, къпане и миене с топла вода.....Ако сградата не е жилищна има специализирана методология по която се смята това число. Самата ел.енергия за уредите има таблица по която се смята (като се поосвободя ще метна един скрийншот) - вярно пак има нагаждане ,но пък е на "научна основа" :). Както казах обаче това е надстроика,а не същината на самия стандарт. Основният замисъл на стандарта е балансът на топлинна енергия в сградата и елеминирането на нуждата от отолителни тела (радиатори, конвектори, подово).
Tsilkov - майстор
AntonBM написа:
"Нетна енергия" е енергията, която трябва да се внесе в отопляемия обем чрез отоплителна система или да се изнесе от охлаждания обем чрез охладителна система, при отсъствие на вътрешни товари, за да се осигури нормативната температура на въздуха.
"Потребна енергия" е количеството енергия, доставено до сградата.
"Първична енергия" е количеството енергия, което не е било обект на процес на превръщане и/или преобразуване.
Срам не срам , ама не ми стана ясно :? Какво са "вътрешни товари"?Първичната къде се мери?Че чак и 3 за тока :shock: .Аз не съм забелязал PHPP да умножава Primary-то по 3 :?
AntonBM - специалист
Tsilkov написа:
Какво са "вътрешни товари"? Първичната къде се мери? Че чак и 3 за тока :shock: .Аз не съм забелязал PHPP да умножава Primary-то по 3 :?
Не съм се изразил много ясно, по-вярно е да се каже, че това са вътрешни топлинни печалби. Те са полезни през зимата и вредни през лятото. Ти си описал част от тях, когато ми обясняваше за 10 W/m², аз съм писал, че те са от уреди (не е груба грешка). В тях действително влиза и топлината отделена от хората.
Смисъла на нетната енергия е, че това е чистата потребна топлина или студ необходими за поддържане на вътрешната температура в желаните нормативни граници, като не се отчита това, че част от топлината може да се достави от телевизора, пералнята или хората стоящи в помещението. Брутната е с отчитане на това и тя е по-малка в режим отопление и повече в режим охлаждане. Брутната се изчислява по методика, която определя и това каква част от тази енергия действително се оползотворява. Много често не всичко от уредите консумиращи електроенергия се превръща в чиста топлина, а има и уреди, които се монтират под чадър, който я отвежда извън къщата (има и ЕЛ. уреди извън къщата). Все пак по-голямата част от ел. уредите отдават толкова топлина, колкото електроенергия консумират. Точно те бъркат много сметката за необходим студ в режим охлаждане през лятото. Влагата от баните (мокрите повърхности) също се отразява на брутната енергия. При определяне потребната енергия за сградата се сумира брутната енергия към енергията консумирана от уредите и така на теория трябва да се изчисли най-точно консумацията на енергия за сградата. После вече може да се разпредели каква част от тази енергия се доставя от електрическата мрежа и каква от газопреносно дружество или с други горива.
Относно къде се умножава по 3 за електричеството. Аз си изтеглих файла PHVP02.xls. В него в шийт „EnEV Anlagenbewertung” има скрити редове между 93 и 151 – маркирай ги 2-та едновременно и чукни 2 пъти с мишката, за да се открият. Числото е на ред 145.
Разгледах набързо методиката. Всички формули се виждат :) . Това е по-старият вариант на Наредба 7 (приложение 5). Тази методика работи с денградуси, но вече не се ползва. Сега ни карат да правим изчисленията по пълната методика. Предполагам, че тя е заложена и във вашият по-нов софтуер. Нашата Наредба 7 е превод на EN ISO стандартите, които са задължителни за EU. В тази съкратена методика са спестили част от изчисленията по определяне на топлинни товари в режим охлаждане, а печалбите от слънчево греене през зимата не отчитат вярно сенниците, а ползват обобщени коефициенти. Ако не бях запознат с по-старата методика, трябваше да гадая какво точно прави този файл. За късмет я познавам добре и бързо видях, че тя покрива изцяло старите ни енергийни ефективности.
Колкото до първичната енергия мисля, че по-горе я обясних, но явно не е било много ясно, щом пак питаш. С по-прости думи тя се определя като първо определиш какви и колко са всичките енергийни източници, които доставят енергия под някаква форма на сградата – електричество, течни, твърди или газообразни горива и всяко едно го умножиш по неговият коефициент за преобразуване виж таблица 1 от приложение 3 на Наредба 7.
Определянето на количествата енергия доставяни с различни енергийни носители може да се направи по теоретични изчисления или по фактури, ако сградата е ползвана. В България сертифицирането се прави само по втория начин (по фактури), след енергийно обследване на сградата. Първия се ползва за съставяне на частта Енергийна ефективност, като въз основа на тези изчисления се издава паспорт, а не сертификат. Мислех, че и за Германия е така, но може и да греша...
valio2007 - специалист
valio2007 написа:
Цилков на колко градуса вътрешна температура в обитаемите зони правиш изчисленията? Съответно през зимните и през летните месеци.
До сега не получих отговор ,затова ще питам пак? Намирам понятия от рода на "приятна за обитаване обстановка", но след като от това зависят до голяма степен топлозагубите би следвало да е точна величина. Нито в наредба 7 нито в стандарта за пасивни сгради намирам точни температури.
В наредба номер 15, Приложение 12, таблица 1 Изчислителни параметри на микроклимата в общественообслужващи и жилищни сгради по БДС CR 1752 има дадени температури в зависимост от класа на сградата.
valio2007 - специалист
kiketo11 написа:
В наредба номер 15, Приложение 12, таблица 1 Изчислителни параметри на микроклимата в общественообслужващи и жилищни сгради по БДС CR 1752 има дадени температури в зависимост от класа на сградата.
Благодаря, беше полезен. Сега и ,ако кажеш къде в интернет го има това..... вече 3 часа резултат нулев от търсенето. До тук резултата е температурата зимата трябва да е 20-24С и температурата между глезена и главата не трябва да надвишава 3С. Ще започна и аз да пиша тук със закони, членове,алинеи.
8180 - майстор
valio2007 написа:
Сега и ,ако кажеш къде в интернет го има това..... вече 3 часа резултат нулев от търсенето.
Сериозно ли не го намери или аз нещо не разбрах хумора:
http://www.mrrb.government.bg/index.php ... e=7&id=197
valio2007 - специалист
Благодаря, задължен съм ти. Не се шегувам, гугъл не е чувал за това.
8180 - майстор
Моля,
Ама да знаеш, не съм по-печен от Гугъл - нещо не си го питал като хората (при мен е вторият резултат):
http://www.google.bg/search?q=utorrent& ... 24&bih=664
Апропо, повечето от Наредбите, които се дискутират във Форума, все в този сайт излизат.

П.П. Опа, грешка - одеве излезе в сайта на Министерството на регионалното развитие....
Фло - специалист
Във въпросния документ"наредба номер 15, Приложение 12, таблица 1 Изчислителни параметри на микроклимата в общественообслужващи и жилищни сгради по БДС CR 1752 " температурите са дадени като "температура на усещане". Това е нещо като въпрос на вкус и едва ли има методология за изчисляване на параметри на усещането.Макар ,че казано с известна доза черен хумор,подозренията в тази посока непременно опират до практиката на д-р Менгеле от концентрационните лагери.
  • 1
  • 52
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: