• 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 103
Всичко за този вид строителство.
8180 - майстор
Хм, Фло,
Това действително е доста странно и неочаквано за мен. Вярно, дават широки граници, ама "усещането", както пишеш, е супер абстрактна величина за Норматив.
Макар, че някъде имах сламка кое как се усеща, ама... :?
Някакъв коментар или грешка в записа?
svetliopi44 - Чирак...
То усещането зависи от влажноста, :? май. :?:
8180 - майстор
svetliopi44 написа:
То усещането зависи от влажноста, :? май. :?:
Да, и още доста други - температура на стените, движение на въздуха, занимание/движение, възраст и т.н. - комплекс, който трудно се нормира. Всъщност, аз това съм го гледал за т.нар. "комфортна температура", може да е същото.
Знам ли, да не гадаем - специалистите може да кажат.
Фло - специалист
8180 написа:
Хм, Фло,
Това действително е доста странно и неочаквано за мен. Вярно, дават широки граници, ама "усещането", както пишеш, е супер абстрактна величина за Норматив.
Макар, че някъде имах сламка кое как се усеща, ама... :?
Някакъв коментар или грешка в записа?

Абе на усещането му викат уинд-чил фактор ,ама пак си е относително.После от къде вятър в стаята ,че и този фактор да се отчита за усещане.
http://www.springfrog.com/weather/wind-chill.htm
valio2007 - специалист
Когато жена ми има усещане за 22С , аз имам усещане за 28С. Това как е описано в нормите?
idunno - специалист
Много просто- с влажността на въздуха
valio2007 - специалист
???????????
Около мен е по-влажно?
AntonBM - специалист
Колко дълъг спор за вътрешните температури! По принцип, kiketo11 вярно е цитирал Наредба 15. От нея се водят проектантите при избор на вътрешните температури, но там има известна свобода на избора. По-важното е да се спомене, че при изчисляване консумацията на енергия на цялата къща е грешно да се приеме само по нея някаква стойност. Всяка къща има помещения, които имат различни изисквания за качеството на обитаемата среда. Най-важни са дневни, спали и бани, но има коридори, стълбищни клетки и т.н., които няма нужда да се отопляват до високи температури. За да са верни изчисленията за цялата къща трябва да се приеме среднообемна температура. Къщата се дели на зони, като всяка зона е със сходни параметри. Аз примерно ги деля на 3 зони.
1. обитаеми стаи, които ще се климатизират. За тях приемам 22°/25°С (зима/лято).
2. бани и санитарни възли 24°С
3. коридори, стълбища и антрета 16°С
Среднообемната температура се изчислява като определяш обема на всяка зона умножаваш я по вътрешната температура и сумиращ резултата за всички зони. Резултатът делиш на общият обем. Обикновено резултата е под 20° и е близо до 19°C. Не случайно всички данни за денградусите (DD) са дадени за вътрешна температура 19°. Все пак ако методиката която ползвате за изчисления се основава на тези DD и получите среднообемна температура различна от 19° трябва да преизчислите действителната стойност на DD за вашата температура за да не се получи грешка.
Колкото до спора за температури на усещане и т.н. в тази тема има писано доста. Не всичко е вярно, но в общи линии първият пост е достатъчно ясен.
П.П. При определяне на енергията необходима за охлаждане аз изчислявам само за зона 1, защото само нея климатизирам. В методиката по Наредба 7 има формули, които отчитат топлообмена между зоните за 2-та режима зимен и летен. Вътрешната температура на 2-ра и 3-та зона не се задават. Описват се подробно вътрешните и външни стени на 2 и 3 и формулите отчитат топлообмена между зона 1 и външният въздух през зони 2 и 3, без да се отчита вътрешната им температура.
valio2007 - специалист
При пасивни сгради поддържане на зони с различна температура е свързано с допълнителни разходи за изолиране на преградните елементи. И според мен не това е идеята след като отработения въздух се извлича точно от тези зони (стълбища,бани), то каквато и изолация да сложиш в крайна сметка температурите ще се изравнят доста бързо.
AntonBM - специалист
valio2007 има някакъв смисъл в това, което пишеш, но ако се замислиш по сериозно ще видиш, че зони така или иначе си има и в пасивните къщи. Смисъла на зоните при стандартните къщи е, че отоплителни тела се слагат най-вече в зона 1 (спални дневни и бани), а останалите или имат по-малки отоплителни тела или се загряват от съседни помещения. При пасивните, отоплението е най-вече от вътрешните топлинни източници и от светлината проникнала през прозорците. Те също се разполагат най-често в зона 1. Т.е. по-топлият въздух от тях може и да се насочва към бани и WC, но той идва точно от по-големите помещения. Относно това дали свежият въздух подаван от рекуператора се прегрява и служи и за отопление, когато няма слънце или има недостиг на топлина, въпрос на проектантска преценка е къде точно той да се подаде. Възможни са много варианти, като ако се подава в коридор свързващ останалите стаи, тогава ти в изчисленията добавяш и този коридор към зона 2 (с по-високата температура). Нужда от изолиране на зоните една от друга с допълнителна изолация има само, ако приемаш температурна разлика между тях по-висока от 5°С. В повечето случаи тя е по-малка, а ако зони 2 и 3 са чисто вътрешни (без външни стени) тя е и невъзможна. Иначе при определяне на охладителният товар през лятото е грешно да се смята за цялата къща. Тогава към зона 1 включваш само обемите, които действително имат инсталация за охлаждане (климатик). Тогава за вътрешна изчислителна температура се приема само тази на зона 1, а не среднообемната.
П.П. замисли се дали в пасивната къща няма зони, в които не държиш да са толкова топли, колкото спалнята през нощта. Тях няма да ги топлиш. Те ще имат някаква вътрешна температура, която при добрите външни изолации едва ли ще е по-ниска с 5° от спалнята. Все пак и от техните стени ще се губи топлина навън и тя ще е по-малко, но все пак трябва да се изчисли. За това е грешно да се приема всичко с една и съща вътрешна температура. Не случайно в методиката са предвидили тези формули за топлообмен през различни зони. Някоя от зоните, които си приел за нискотемпературни може да излезе и по-топла от зона 1 ако в нея има голям южен прозорец. Във формулите това се взема в предвид и тогава се обръща топлообмена – зона 2 или 3 предава топлина към 1 дори и през зимата. Това е по-голям проблем през лятото, но температурните разлики пак са близки или по-ниски от 5°, така че в повечето случаи не си заслужава изолирането на вътрешната стена.
  • 1
  • 53
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: