pansim написа:И още нещо важно - виж на захранването кондензаторите. Моят опит показва, че издуването на кондерите по дъното, обикновено е признак за неизправни кондензатори в захранването.Захранването е сменяно преди няколко месеца с марково Fortron 350 вата. Огледано е преди да бъде сложено. Старото беше почнало да прави номера. Сега вече не ми се гаси компютъра, когато премигва тока понякога. Подутите кондензатори са от повече от година накъде. Като ги гледам имам чувството, че всеки момент ще се отворят и ще ме изпръскат по лицето с врял електролит.
Ужас, голяма играчка била тая работа. Втори път не се хващам да правя подобно нещо, ако ще и пари да ми дават. Всички кабелчета и букси по дъното се свалят, снимат, описват къде са били и как са се свързвали точно пинче по пинче. После 100 мъки докато излезе платката, за малко да я счупя.
Почистване от прах и тук започват същинските мъки. Избрах варизнта с дърпане на кондензаторите. На първия единия крак му излезе от кондензатора, другия му излезе от супер финия метализиран отвор.
Някак си сложих новия, който дори с паста за запояване не искаше да се запои. Усуках го и калайдисах колкото да хване, щото иначе няма как.
Другия кондензатор излезе както очаквах и крачетата му останаха в отворите запоени фабрично. И него усуках и запоих едва едва колкото е хванало толкова. Смених термопастата на чипсета с медна. И последва 1 час сглобяване пинче по пинче и буксичка по буксичка. Въпреки големия риск да повредя абсолютно всичко се оказа, че компютъра тръгна и засега работи. Не знам колко е бил качествен ремонта не знам, но поне имам компютър от който да пиша. Не е по-бърз или по-мощен от преди, но няма значение. Благодаря за съветите на всички.
Следващия път 10 лева на някой сервиз и да ми е мирна главата.
Който ще се захваща с подобно нещо го съветвам да даде на някой сервиз символична сума и да не си рискува машината.