• 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 103
Всичко за този вид строителство.
Тани - модератор
Фло написа:
8180 написа:
Хм, Фло,
Това действително е доста странно и неочаквано за мен. Вярно, дават широки граници, ама "усещането", както пишеш, е супер абстрактна величина за Норматив.
Макар, че някъде имах сламка кое как се усеща, ама... :?
Някакъв коментар или грешка в записа?

Абе на усещането му викат уинд-чил фактор ,ама пак си е относително.После от къде вятър в стаята ,че и този фактор да се отчита за усещане.
http://www.springfrog.com/weather/wind-chill.htm
Течения в стаята дал господ - от вентилация , възходяши/низходящи покрай стени и прозорци , когато не са с температурата на въздуха, течения от отоплителни уреди - дали от конвекция или от принудително движение на въздуха и т.н. , така че има смисъл да се отчитат!
Фло - специалист
Тани написа:

Течения в стаята дал господ - от вентилация , възходяши/низходящи покрай стени и прозорци , когато не са с температурата на въздуха, течения от отоплителни уреди - дали от конвекция или от принудително движение на въздуха и т.н. , така че има смисъл да се отчитат!
Колега,тръгнеш ли да отчиташ уинд-чил фактора в къщата значи ,че ти липсват стените!
Тани - модератор
А на какъв принцип "охлаждат" вентилаторите?

Изображение
Фло - специалист
Стефко написа:
Тани написа:
А на какъв принцип "охлаждат" вентилаторите?

Изображение
На духане :lol: :lol: :lol:
Духането е от атакуващия ръб на лопатката,отзад става смучене от подналягането затова някои направо си му викат свирка :-D
Тани - модератор
Сега и един сериозен отговор ако получа! :?
marmoz - специалист
То е ясно на психосоматичен :) Ама оди им обясняваи .....
Фло - специалист
Не знам дали е сериозно,но доколкото си спомням ,вятър със скорост от 1 м/сек на края на разстояние от 1 м. отнема 1 градус от температурата на повърхността ,която обветря.
AntonBM - специалист
Коментирам малко стари мнения, но когато сте ги писали отсъствах.
Тани написа:
Относно спора - предложих да не го превръщаме в междуличностен, а да се придържаме към техническата част и смятам, че засега спора е на добро ниво и няма обидени! От моята гледна точка аз интерпретирам въпроса ти така:
Каква би трябвало да е мотивацията, за да си построи човек пасивна къща!

Може би правилен би бил въпроса не от кое устройство да се лишим, за да намалим цената, а да видим от кое изискване(параметър) бихме могли да се лишим от изискванията за пасивна къща! Лично за мен теста с вентилатора ми идва в повече и значи инвестиция на средства, които не са обосновани икономически
Това е и моето мнение. Смятам, че в тази насока трябва да се развива темата.
Tsilkov написа:
Аз съм на същото мнение ,но то до нискоенергийна няма как да стигнеш без да гониш принципите на "пасивната сграда"-не само за изолация. Най-малкото дори и нискоенергийната трябва да я изчислиш на PHPP ,а не по Наредба7 защото по второто ще се окажеш в стабилна грешка да не кажа двоина. Ако сложиш просто 10 см. изолация и още едно стъкло в дограмата няма да стигнеш "нискоенергийна сграда" - изпитал съм го на изчисления и на практика!
Не познавам възможностите на PHPP, но смятам, че тази програма няма причина да изчислява нещата по начин различен от Наредба 7. Тази наредба не е наред в частта си нормативни изисквания, но формулите за изчисляване не са българско творение, а са превод на EN ISO стандарти, които са общоевропейски. Просто, когато се изчислява пасивна къща трябва да се внимава с това как се вкарват (интерпретират) данните. И с PHPP може да се получи грешен резултат при неправилно вкарани данни.
Тани написа:
Приятелю, говоря за последните няколко дни включително и тази нощ. Колкото и голямо желание да имам , нито живея все още(а надали и ще живея някога) в пасивна къща , нито имам все още рекуператор , та ми се налага да затворя прозореца като си включвам климатика :) А ми липсва кислород! Вече имам два вентилатора и чак се чудя дали да не си импровизирам една временна вентилация дори само с нагнетателната част, която да включва за 1-2 мин на час! Майната и на топлината , направо не мога да се наспивам. Сутрин се събуждам като парцал!
Тани, пробвай с клапите, които се монтират на дограма и имат контрол на влагата. Много хора с проблем като твоя казват, че с тях нещата се подобрявали значително.
В тази връзка имах спор с един колега, който прави blow door test. Питах го защо е нужен и какво ще ми покаже този тест, ако си сложа такива клапи на дограмата.
Фло написа:
Ще си позволя известна доза съмнение към "10 см каквато и да е изолация" да е относимо към пасивната къща. Казвам го от опит, не от теория.
Фло в Палермо – Италия постигат пасивност на къщите точно с 10 cm. изолация по стените. За България със сигурност ще трябват повече, но точно колко трябва да се смята. Все пак те би трябвало да са по-малко от тези дебелини, които се ползват в Германия. А относно прозорците в южна Италия избягват ориентацията им на юг или много внимават с това как ще се засенчват през лятото.
Тани написа:
Вальо, къщата на сестра ми е с 10см стиропоротвън и 5-10 см вата отвътре и троен стъклопакет с К-стъкло и повярвай ми е доста далече дори от нискоенергийна, а ти говориш за пасивна с по-малко изолация! Това е АБСУРДНО!!!
Според мен не си много далеч от пасивната. Това проветряване, за да можеш да спиш ти е проблем. С клапи пасивност няма да се постигне, но поне ще можеш да спиш. За да постигнеш пасивност може би трябва да помислиш за отопление със слънце и акумулиране на топлина от деня за през нощта. Така дори и прозорците на къщата да не са много качествени и правилно ориентирани може да се постигне пасивност, но на по-висока цена. Грубо за буфер, слънчева инсталация и подово отопление за къща с площ около 200 квадрата ти трябва инвестиция от рода на около 10-15 000 лв. без покритието над подовото – там цената много варира (мрамор, гранитогрес, балатум и т.н.).
svetliopi44 написа:
… , ами опасах цялия апартамент с климатици... до тук добре , но и двамата с жената сме пушачи... трябва да реша тоя проблем с цигарения дим... той ми е голямия проблем а не по-принцип вентилацията като задължителна .... отказването от т'т'н не е на дневен ред ... ако няма да се дава акъл ще го правя на проба грешка , пък и си мисля че все ще се намери някой да ми подаде пръст да знам от каде да почна... разбирам че вентилацията на цял апартамент е голямо изчисляване и времеемко като работа . Аз все пак искам нещо просто не хай-тек технология за ниско енергиина или за пасивна къща…
Мислех си за нещо като въздушна завеса малко пред масата ... отдолу духа чист въздух , а отгоре засмуква мръсния... нещо такова ми се върти в главата ... :lol:
Няма да е чист планински въздух в стаята, но има начини да се направи така, че да си пушете и да не се усеща много/много. Обърни се към проектант за съвети.
Tsilkov написа:
Единицата е 0,6 h-1 и е свързана с blower door test-а. Има я на сертификационния лист, които съм пуснал на страница 17. Обяснена е подробно и на втората част на българското филмче за пасивни сгради. Представлява въздохообмен за час при определено подналягане и надналягане. Този коефицент е задължителен в някой държави (без значение дали строителството е пасивно) като интересното при него е, че той е и измерител за качеството на строителство.
Точно измерител на качеството на строителството е! В действителност дори и обикновените къщи по-ново строителство имат реална кратност на циркулация много по-ниска от 0,7 [1/h]. В Наредба 7 това число е нормативно – т.е. всички къщи трябва да имат по-ниска стойност от него. Тани за това не се наспива... Минималната норма свеж въздух за 1 човек е 14,4 m³/h, ако спалнята му е 15 квадрата и спят там 2 човека на час трябва да се върти поне 30 m³/h. Това определя кратност на циркулация 30/(15*2.6)=0,76 [1/h]. Явно през прозорците му не може да проникне (инфилтрира) толкова въздух и трябва да се намери друг начин за доставката му. Той проветрява и така си ги доставя. Клапа може да му ги вкарва и без той да става от леглото, но така няма да постигне пасивност. Трябва си рекуператор за да стане работата, но друг вариант е да постигне ниска консумация и чрез инсталация доставяща “безплатна” слънчева топлина през нощта.
П.П. предполагам, че ще има несъгласни с моите мнения дадени тук. Нека първо обсъдим тях. После ще коментирам и инсталациите, които могат да докарат нискоенергийна къща до параметри по-добри и от тези на пасивната.
Tsilkov - майстор
AntonBM написа:
Tsilkov написа:
Аз съм на същото мнение ,но то до нискоенергийна няма как да стигнеш без да гониш принципите на "пасивната сграда"-не само за изолация. Най-малкото дори и нискоенергийната трябва да я изчислиш на PHPP ,а не по Наредба7 защото по второто ще се окажеш в стабилна грешка да не кажа двоина. Ако сложиш просто 10 см. изолация и още едно стъкло в дограмата няма да стигнеш "нискоенергийна сграда" - изпитал съм го на изчисления и на практика!
Не познавам възможностите на PHPP, но смятам, че тази програма няма причина да изчислява нещата по начин различен от Наредба 7. Тази наредба не е наред в частта си нормативни изисквания, но формулите за изчисляване не са българско творение, а са превод на EN ISO стандарти, които са общоевропейски. Просто, когато се изчислява пасивна къща трябва да се внимава с това как се вкарват (интерпретират) данните. И с PHPP може да се получи грешен резултат при неправилно вкарани данни.
И двете са на една основа (какви са разликите дори си нямам на понятие) и то дори PHPP е на ден/градуси изчислени по годишен и месечен метод. Разликата както казах е като при измерителните инструменти - всеки си има калибровка. PHPP предполагам дава доста грешен резултат за топлинен товар ако къщата не е пасивна ,или нискоенергийна (дори е написано като забележка). Като цяло PHPP въпреки ,че е изградено на топлотехнически формули и теория на практика е по-скоро "архитектурно-строителен" инструмент/методика. Основните неща тук са възможно най-подробно описание на температурната обшивка (топлопреминавнае,темомостове)...... и детайлни изчисления на слънчевите печалби(на база геометрия и засенчване от всичко възможно - от перваза до съседната планина).Ето няколко елементарни примера:
-За наредба 7 топлопреминаването на тухлена стена е дебелината на тухлата спрямо коефицента и на топлопредаване. За PHPP се записва процента на варови фуги и техния коефицент. описват се и бетонните елементи........
- За наредба 7 един прозорец е просто кофицент на топлопреминаване- за PHPP той е коефицент на стъклопакета, коефицент на рамката, термомост на стъклоразделителя, термомост на монтажа (от огромно значение).След това самото стъкло му се въвежда коефицента на преминаване на светлина и се записва всяко засенчване включително от первазите......
Тези неща и без PHPP можеш да си ги сметнеш ,ама ще си загубиш да кажем двайсеторно повече време и шанса да сгрешиш ще е примерно пет пъти повече.
AntonBM написа:
Фло написа:
Ще си позволя известна доза съмнение към "10 см каквато и да е изолация" да е относимо към пасивната къща. Казвам го от опит, не от теория.
Фло в Палермо – Италия постигат пасивност на къщите точно с 10 cm. изолация по стените. За България със сигурност ще трябват повече, но точно колко трябва да се смята. Все пак те би трябвало да са по-малко от тези дебелини, които се ползват в Германия. А относно прозорците в южна Италия избягват ориентацията им на юг или много внимават с това как ще се засенчват през лятото.
Прав си за Италия ,ама България (освен Благоевград-Сандански) е криво-ляво като Южна Германия. За нашия климат стената за пасивна къща идва на 30-35 см. вата - въпрос е на баланс , но обикновенно винаги има термомостове за компенсиране ,а с още вата е най-лесно.
  • 1
  • 54
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: