Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
diss, благодаря ти много. Разясни ми го перфектно. :)

Имам само още 2 въпорса. Първият е предвидим. Какво ще стане след 10-тата минута на 100% ? :D

А вторият е - за колко жилища (горе долу) е предназначен този трансформатор "1000 20/0.4", който даде за пример ?!
diss - специалист
ясно е какво ще стане като се претовари за по-дълго време. Загрява се над допустимата температура, а оттам се заппчва с повредите в намотките, в ядрото вследствие на пожар, както и повреда в Ясенов регулатор от прегряване.

Изчислението е цял метод и в него влизат доста коефиценти и зависимости. Често се случва да не се изчисли добре и напрежението да е слабо, а трафа да се префоварва опасно. Тогава или се заменя въпросния траф или част от потребителите се връзват кум по-слабо натоварен траф.
hidrazin - майстор
...както и повреда в Ясенов регулатор от прегряване.
Там няма Янсенов регулатор (нито Ясенов :) ). Останалото е горе-долу така. Да не забравяме
какво става и като прегрее маслото - скорошния пример с трафото в Бургас. :cool:
:partyman:
diss - специалист
говоря като цяло за трансформаторите, не за конкретния тип за това писах за Ясенов регулатор на напрежение.
angel_ov - специалист
Да задам и аз един въпрос:
Трафа който е в близост до кооперацията нещо много "бръмчи" дори при затворена остъклена тераса се чува.
Има ли нещо притеснително освен, че отвратително нощем да ти бучи наглавата докато заспиш?
diss написа:
Често се случва да не се изчисли добре и напрежението да е слабо, а трафа да се претоварва опасно.
Това с ниското напрежение малко не мога да го схвана ... Например вкъщи, ако пусна повече консуматори от допустимите 63А (например 4 печки на по 20А, общо 80А), напрежението нали не би трябвало да спадне (т.е. би трябвало да си остане ~230V) ?!? Просто трябва предпазителя да се стопи, тъй като през него ще мине по-голям ампераж от 63А.

Не е ли същото и при трафопостовете ?! Т.е., ако се включат повече консуматори, просто да падне някакъв препазител, заради прекалено високия ампераж, а не да спадне напрежението в мрежата ?!
diss - специалист
Не е нужно да пада предпазителя ти. Ако имаш напрежение 230 V вкъщи и започнеш да включваш мощни консуматори, напрежението започва да ПАДА! Ако е мощен трафа няма да има проблем. Ако е много натоварена дадената фаза, е възможно напрежението да падне и под 200V. Спомням си преди години напрежението вкъщи стигаше 170-180V. Хладилници, фризери и изобщо всякакви уреди просто не издържаха. Преместиха ни на друга фаза, която не беше толкова натоварена и всичко беше точно.
Така че напрежението пада с включване на повече консуматори. Я вземи малко прочети теория за трансформаторите да не спамим само :shock:
Krass - майстор
gogo7777 написа:
По-лошо става ако няма никаква консумация от трафопоста :-D . Тогава не само ще му падне предпазителя, а и ще се запали :-D Не тоя до блока, а трафа "майка"
:lol: Тук падна голям смях. Няма нищо вярно в това.
Там няма Янсенов регулатор

Всички машини 20/0,4 или 10/0,4 имат тристепенни янсени с твърдо превключване, които се превлкючват в зависимост от захранващото напрежение +5% или -5% ако не бъркам колко точно беше

Претоварване с ток над номиналния, % 30 45 60 75 100
Продължителност на претоварването, min 120 80 45 20 10
gogo7777 - майстор
Тук падна голям смях. Няма нищо вярно в това.
Ама голем смех пада :-D :-D :-D :-D :-D
Krass - майстор
Божее, пък аз помислих, че го казваш сериозно :datz:

Тема "Относно максимален ампераж на трафопост" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: