• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 80
Съвети за начинаещи готвачи.
Stefan_62 - майстор
stiv1961 написа:
Stefan_62 написа:
Благодаря,трябва да изпробвам и аз рецептата ти. А ечемика върху тензух ли го слагаш или направо го насипваш и консерванта кога го слагаш веднага когато залееш зелето или по късно.
Когато чорбата ми хареса на вкус, цвят и бистрота :) Ечемика го сипвам отгоре без тензух, той покълва и образува „капак", който предпазва от разлагане образувалата се в саламурата млечна киселина. Когато вадя зелка избутвам с ръка ечемика и после той сам си се разнася по повърхността.
:drinkers:
kuger - майстор
Stiv, прочети по-внимателно етикета, 3 гр. за 2 кг. зеленчук.
От миналата година ползвам само сорбат, много съм доволен-
stiv1961 - майстор
kuger написа:
Да де, 3 грама на 2 кг/ объркал съм го в поста си/. Значи на 80 кила зеле- 120 г сорбат. Пак така ще процедирам, и аз съм много доволен от него. Забравих да кажа, че първата селска туршия направена в края на септември също я пресякох според указанието. Всички много я харесват и сега макар, че свършва си е така хрупкава и вкусна :)
dadko - майстор
???

Прикачен файл

zeleto_n.jpg
zeleto_n.jpg (31.96 KиБ) Видяна 4501 пъти
Фло - специалист
kuger написа:
Калиевия сорбат е консервираща добавка и максималното му ниво на влагане е ,1000 милиграма/1 грам/ на килограм зеленчук,според Наредба № 8 на Министерство на здравеопазването от 2002 г. за изискванията към използване на добавки в храните.
Stefan_62 - майстор
Стояне виж какво открих, може и да го знаеш.
Изображение

"Рецепти с приложение на подправката:
Кисело зеле
Необходими продукти:
50 кг зеле, 1.5 кг сол
Изберете средно големи стегнати зелки. Изчистете от горните листа и разцепете на 5-6 см при кочана. Наредете в каче /бидон/ с кочаните нагоре, затиснете с дървено кръстовище и измит камък. Разтворете солта във водата, с която ще заливате зелето. След 5-6 дни започнете претакането на зелето – 4-5 пъти през два дни. След като свърши претакането сложете тензух, който ще обере сагата, която ще се образува. Изперете тензуха и пак го поставете. По този начин зелето се запазва за дълго време. Може при приготвянето на зелето да поставите натрошена царевица, 1-2 корена хрян, 2-3 глави обелен лук, кори от лимон, няколко червени зелки, които придават цвят на зелевия сок. Препоръчваме Ви: След като киселото зеле е готово, поставете 1гр калиев сорбат на 1кг зеле. Така ще стабилизирате за по-дълго време зелето в качето."
kuger - майстор
Stefan_62 написа:
Стояне виж какво открих, може и да го знаеш.
Изображение

"Рецепти с приложение на подправката:
Кисело зеле
Необходими продукти:
50 кг зеле, 1.5 кг сол
Изберете средно големи стегнати зелки. Изчистете от горните листа и разцепете на 5-6 см при кочана. Наредете в каче /бидон/ с кочаните нагоре, затиснете с дървено кръстовище и измит камък. Разтворете солта във водата, с която ще заливате зелето. След 5-6 дни започнете претакането на зелето – 4-5 пъти през два дни. След като свърши претакането сложете тензух, който ще обере сагата, която ще се образува. Изперете тензуха и пак го поставете. По този начин зелето се запазва за дълго време. Може при приготвянето на зелето да поставите натрошена царевица, 1-2 корена хрян, 2-3 глави обелен лук, кори от лимон, няколко червени зелки, които придават цвят на зелевия сок. Препоръчваме Ви: След като киселото зеле е готово, поставете 1гр калиев сорбат на 1кг зеле. Така ще стабилизирате за по-дълго време зелето в качето."
Добра си е рецептата, но не съм съгласен с пропорциите.
Нали солевия разтвор трябва да е 4%, т.е. на 100 литра вода 4 кг. сол /малко условно, защото не е уместно да се мери с различни единици :-D /?
Правя си разтвора приблизително колкото литра ще ми трябват, сол към вода, не сол към тегло на зелето. Ако не стигне правя още.
Така го правя от доста време и нямам проблем да не ми стане зелето.
За червените зелки, правят разкошен цвят на сока, но и другото зеле потъмнява от тях, не слагам вече.
iivanov - майстор
Баш си е уместно.Един литър вода тежи един килограм.
kuger - майстор
iivanov написа:
Баш си е уместно.Един литър вода тежи един килограм.
Да, ама на солта, май, относителното тегло е повече от това на водата.
Но, това е "бял кахър", майката му е зелето да стане добро.
Малко късничко се сетих, но е добре да се знае от къде е зелето /да не е "претрупано" с тор/.
gechev - специалист
Защо бързате със сорбата и бензоата нали скоро сте го сложили? Сложете хрян и до март и април не се безпокойте, но не прекалявайте на 100 кг зеле 2 корена. Ако през март зелето ви е все още е налично наблегнете на следните консерванти: Капама, постно, със свински гърди..... и Вие си знаете.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 80

Тема "Кисело зеле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: