• 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 103
Всичко за този вид строителство.
idunno - специалист
Това да се говори само за дебелината изолацията на една пасивна къща е като да се говори само за гумите на една кола.Има някакви предписания при пасивните къщи по отношение на топлинни загуби, ами избират се такива изолации, които да отговарят на тези предписанияи, избират се тухли,прозорци, врати, керемиди и ред други елементи.Къща е все пак :-D .
Когато става въпрос за толкова плътни конструкции, като пасивните къщи най- важната част е климатизацията (не вентилацията) на тази къща.Защото при такива ниски кратности на въздухообмен, може да се установи ниска относителна влажност, която от своя страна ще доведе до дискомфорт.Е, някой ще каже ,че с малко цветя ще се оправят нещата.Дали?
Въобще, цялата концепция на пасивната къща ще претърпи промяна, като стане не толкова крайна-10 W/m2)-в изискванията си.Може дори да изчезне ( да ме прощава Волфганг Файст) и да отстъпи място на концепциите за ниско енергийни и умни къщи.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
За нашия климат стената за пасивна къща идва на 30-35 см. вата - въпрос е на баланс , но обикновенно винаги има термомостове за компенсиране ,а с още вата е най-лесно.
За тези безумства клиенти от Карлуково ли събираш? Стъпи на земята, разглеждаш хората като някакви донори на строителния бизес.

Странното е друго всичко това как го закрепяш на стените? Дървена конструкция за да си скубят косите, като хората които гледаха какво се случва с къщата в Созопол?
valio2007 - специалист
Да задам и още един въпрос, въпреки че моите въпроси не са ти удобни:
Защо в Германия препоръчват 16 см по стените ,а в България трябват повече?
gechev - специалист
AntonBm, много ми е интересно Вашето мнение относно акумулирането на топлинна енергиия и прилагането и в стандарта "Пасивна къща". Мисля че това е най -евтината алтернатива. Моля и всички интересуващи се да се включат, защото мисля че има за какво да се помисли относно натрупването на температура на едно място и продължителността на нейното оттдаване.От време оно древните гърци и римляни са изработвали своите бани от мрамор и стените им много бързо са аку мулирали топлина, но много бавно са я отделали.
Tsilkov - майстор
valio2007 написа:
Tsilkov написа:
За нашия климат стената за пасивна къща идва на 30-35 см. вата - въпрос е на баланс , но обикновенно винаги има термомостове за компенсиране ,а с още вата е най-лесно.
За тези безумства клиенти от Карлуково ли събираш?
Не знам защо реши, че препоръчвам това на клиентите си. Не знам от къде и защо знаеш какви са ми клиентите и с какво точно се занимавам (аз не го споделям директно никъде). Най-вече не знам защо реши ,че това е твоя работа или на някои от форума.Както не е моя работа вашия личен и професионален живот!
valio2007 написа:
Защо в Германия препоръчват 16 см по стените ,а в България трябват повече?
Когато цитираш някаква информация поне бъди така добър да кажеш кой и по какъв повод я е дал - нещо линк, чертежи, данни.......(все пак форума е строително-технически). Току виж всички (включително и аз) научим нещо ново - което е и смисъла на форума, а не да се правиш на махленски философ.
Също така ако ми посочиш линк с данни за сертифицирана от PHI "пасивна сграда" на територията на Германия с "изолация от стандартно произведен вата/стиропор с дебелина 16 см. върху стена от 25 см. решетъчни тухли" ще ти изпратя 1000 лв. по банков път и ще псуна копие от платежното по форума!
valio2007 написа:
някакви донори на строителния бизес.
Не е хубаво така да определяш хората с цел да внушиш, че са някаква излъгана група дала грешни пари на вятъра. По тази логика те с право биха те нарекли "клошарче".

P.S.Хубаво бях решил да не ти отговарям ,че се излагам ама ти "чоплиш ли, чоплиш" :?
Последна промяна от Tsilkov на съб ное 17, 2012 12:18 pm, променено общо 2 пъти.
Tsilkov - майстор
gechev написа:
AntonBm, много ми е интересно Вашето мнение относно акумулирането на топлинна енергиия
Май на всички е интересно и е време Антон да изплюе камъчето :)
Аз се сещам само за един вариант - "Стена на Тромб" http://en.wikipedia.org/wiki/Trombe_wall ,но мисля че Антон има друго в предвид.
Фло - специалист
Tsilkov написа:
gechev написа:
AntonBm, много ми е интересно Вашето мнение относно акумулирането на топлинна енергиия
Май на всички е интересно и е време Антон да изплюе камъчето :)
Аз се сещам само за един вариант - "Стена на Тромб" http://en.wikipedia.org/wiki/Trombe_wall ,но мисля че Антон има друго в предвид.
Тая "Стена на Тромб" няма общо с акумулирането на топлина.Принципът е нагряването на стайния въздух прекаран през слънчев панел ,покрит от стъкло.За акумулирането на топлина вътре в къщата би следвало зидовете ,ограждащи и преграждащи да са с висок специфичен топлинен капацитет.Затова материала от който са направени не трябва да е съвсем конвенционален,примерно гипскартон.Сещам се и за още нещо ,кой ще я строи пасивната къща? Може би бай Хасан с "бригада българи" на "ниски цени", с тухлите наобратно и напреко на зида,с фугите ,запълнени с хартия от циментови торби и т.н. по чудесата на строителната практика у нас от последните 20 г.. С други думи концепцията на пасивната къща е едно нещо ,изпълнението си е съвсем друго .
VLADO66 - майстор
Преди десетина години като правих едни сандвич зидове с EPS по средата майсторите гледаха като обяснявам и показвам опулени.Събра се цъкащ народ и като вица когато шопа видял жирафа:Е те такова животно няма. :-D
Tsilkov - майстор
Фло написа:
Тая "Стена на Тромб" няма общо с акумулирането на топлина.
Точно акомулиране и е смисъла. Обърни вниамние ,че зад стъклото се слага бетонна ,или стена от каменна зидария :wink:. Ето и едно цитатче от линка "This kind of design is an indirect passive thermal collector."

Ето и една схема на български която според мен е по-добра от тази в "уикипедия" понеже е вариант с изолация и вентилиране към интериора:
Изображение
По принцип в идеята има доста хляб - можеш да и сложиш топлоизолиращи щори които през ноща да запазват енергията, лятото става за естествена вентилация (като отвориш другата клапа) и евентуално да загрява топла вода. Плюсът спрямо водни колектори които събират енергията в буферен резервоар е ,че нямаш никаква разводка и циркулация която да хаби енергия. Проблемът е ,че за да я упавляваш спрямо капризите на времето трябва да си наясно с принципа и на действие, а това е голям проблем за масовата и употреба.
idunno - специалист
Ами трябва да питаме индийците, понеже вече са го пробвали :-D .
  • 1
  • 55
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: