• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
batkotony - специалист
За да не пускам нова тема искам да попитам ще работи ли този начин на последователно свързване на два радиатора като на схемата по-долу?

Прикачен файл

radiatori1.JPG
radiatori1.JPG (3.25 KиБ) Видяна 2629 пъти
filmatoplo - майстор
Връщащата изкарвай от радиатор 2 :wink: .
batkotony - специалист
Благодаря ти! :partyman:
Все пак точно тази схема дали ще работи и как ще се държат двата радиатора? :?Между двата ще сложа обезвъздушител,разбира се... :)
Фло - специалист
batkotony написа:
Благодаря ти! :partyman:
Все пак точно тази схема дали ще работи и как ще се държат двата радиатора? :?Между двата ще сложа обезвъздушител,разбира се... :)
Ще си работят двата като един,все едно ,че ще липсва някое и друго ребро /глидер/ в средата на един голям радиатор.Не слагай обезвъздушител между двата,ами горе в дясно на №2! Тази схема съм я правил с два радиатора последователно свързани ,при това с различна геометрия на глидерите и си работи без проблем години наред.
Последна промяна от Фло на нед ное 18, 2012 8:42 am, променено общо 2 пъти.
Christo - майстор
Не е препоръчителна тази схема на свързване.....Щом настояваш на нея, значи имаш причини.....Може и да работи, но няма гаранция. Ако не е проблем, ще стане с проби. Шансът да работи се увеличава, ако радиаторите са къси и близко разположени. Ако има възможност, направи тръбите, свързващи радиаторите в паралел с максимално възможен диаметър. Дано ти работи късметът :)
batkotony - специалист
Благодаря ви още веднъж!Да,имам причина и тя е,че не искам да източвам системата ,вече е студено и се ползва.А така може да се реализира втория радиатор по време на експлоатация кажи-речи.А радиатор номер 2 се намира в друго помещение(коридор),отстоящ ще бъде от радиатор 1 на около един метър.Сега ми хрумва и една друга идея-ако на мястото на втория монтирам вътрешно тяло от климатик какво ли ще се получи? :?
ПП.Монтирането на второто отоплително тяло е наложително във връзка с новопоявил се конденз в коридора...
kuuuuuul - майстор
Чак с вътрешно тяло едва ли ще стане,съпротивлението му е голямо,евентуално ако ги вържеш на кръст :? В коридора нямяш ли други тръби към които да го свържеш?Мойто първо тяло го сложих в коридора,че там ми беше най лесно и съм много доволен.Преди от там винаги беше по студено и все затварях вратите,сега на всякъде е отворено и тем. се уеднаквиха.
batkotony - специалист
Нямам други тръби за съжаление и за това прибягвам до този вариант...
filmatoplo - майстор
По темата на Жорката ако още чете- най първата му схема работи успешно , току що я видях изпълнена и работи .250 киловата котел , 1000 литра буфер -котела свързан директно с буфера с една помпа за малкия кръг параметри 40/120 , след буфера втора помпа към радиаторите размер 32/80 .Само че преди помпата за радиаторите 32/80 има трипътен смесителен вентил с задвижка -контролирана от динамичен контролер :wink: .Инсталацията е изпълнена на малка болница. :wink: Така че Жоре гас.
jorkataG - специалист
Чета разбира се.
Ще я реализирвам напролет и вероятно буфера ще е със серпентина на малкия кръг. Но това остава да го реша до напролет.
Така като гледам май ще сложа един преправен 80 литров бойлер. Кво ще кажете за това :wink:
Благодаря за включването на всички.
По въпросите на колегата дето мисли да слага вътрешно тяло на климатик. Колега търси тяло от климатик 18-ка или 24-ка. и за да управляваш моторчето на тялото слагаш контактен термостат на магистралната тръба защото без външното тяло моторчето няма да работи.
Този термостат има 3 клеми и 2 варианта на свързване.
Аз в момента управлявам системата с такъв термостат монтиран почти веднага след камината помпата е на студената вода и с един кабел проблема с управлението е готов.
А и този термостат се връзва на + на помпата схемата е мн проста все едно връзваш прекъсвач
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Възможен ли е този вариант" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: