• 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 103
Всичко за този вид строителство.
gechev - специалист
Не съм специалист, но при мене дойдоха двама мъже разработвали акумулиращи тела от тежък бетон и тъй, като температурата на нагряваното тяло е над 400 градуса най големият им проблем бил термоизолацията, и се интересуваха от полистеролбетона, който на такива температури не се променя като изолатор. До колкото разбрах нагряването е от фотоволтаик и вятър денем и нощем. Това мисля че е лесно постижимо но все пак има и топло отделяне.
Tsilkov - майстор
gechev написа:
Това мисля че е лесно постижимо но все пак има и топло отделяне.
Най-лошото е ,че ако самия акомулатор е с малки размери (да кажем за къща) има по-голямо топлоотдаване от такъв с големи (при еднакви други условия) - факт при всички топлинни машини.
VLADO66 - майстор
Гледах едно филмче за слънчева централа в Аризона със сферичнофокусиращи огледала и там поради температурата от 600-700гр. бяха заложили за топлоносител масло.
valio2007 - специалист
Tsilkov написа:
Хубаво бях решил да не ти отговарям ,че се излагам ама ти "чоплиш ли, чоплиш" :?
Да разбрах, че аз проверявам за каква глупост давам пари и съм "клошар", а не съм в групата на "донорите" , които издирваш. Остава да почакате да дойдат извънземните за да ги продадете тези творения на топлотехниката. Да платя 20 см (от 10см до 30 см) повече изолация при 200м2 къща това е 20лв*400м2= 8000лв. и ще получа ефект от 300лв на година? Това е същото като тези, които очакват да им платят по 1000Е/кв.м за нещо , което се наема за 3Е/кв.м за месец. Ще кажеш , че това няма отношение към стандарта. Сигурно си прав, но стандартите се правят в полза на хората (мнозинството), а това е направено в полза на производителите(малцинството).
Последна промяна от valio2007 на нед ное 18, 2012 7:32 am, променено общо 1 път.
gechev - специалист
Цилков, казваш за къща, ама колко голямо? Колко заровено в земята? Колко натрупване на енергия и какво топлоотдаване? Какъв акумулиращ материал с какъв топлинен капацитет? Лаик съм, но мисля че ако загрявана течност минаваща през 400-500 градуса със съответната температурна компенсация и нормално топлоотделяне може да направи "Пасивната къща " в недискусионен проект.
VLADO66 - майстор
Това се опитвам да загатна в предшни постове че постепенно(във връзка с промяната на климата) отиваме към цитираните италиански изисквания и по-голям проблем ще е охлаждането.
estqwerty - специалист
VLADO66 написа:
Това се опитвам да загатна в предшни постове че постепенно(във връзка с промяната на климата) отиваме към цитираните италиански изисквания и по-голям проблем ще е охлаждането.
абсолютно съм съгласен с теб.
за 20 дни зима когато температурата пада малко повече под нулата няма смисъл да се прекалява с изолацията.
по добре да се наблегне на друго , да кажем инфилтрацията. предполагам ще излезе по-евтино. или да избегнем някой ненужен термомост.

още повече че при -20 не можем да говорим за икономии и пасивност , едно че рекуператорите замръзвали.
при -20 си говорим за оцеляване.

гледах презентация за пасивни къщи в много студен климат - човека каза че от инфилтрация губи може би повече от колкото от загуби през стените. когато от едната страна е -25 а от другата +25 всеки пропуск играе голяма роля.
отделно беше сметнал колко въздух преминава през 1 квадратен инч, и колко топлина се губи през този отвор. примера беше че този инч се получава от няколко картини закрепени на стената и други пропуски като контакти и ключове.
просто трябва да се обърне малко внимание на детайла.

за термомостовете пак детайл. само че тук нямам какво да кажа. още не мога да си представя фундамента на една пасивна къща.
Tsilkov - майстор
gechev написа:
Цилков, казваш за къща, ама колко голямо? Колко заровено в земята? Колко натрупване на енергия и какво топлоотдаване? Какъв акумулиращ материал с какъв топлинен капацитет?
Тези въпроси е реднo да зададеш към пичовете които са идвали при теб (не съм ясновидец :lol: ). На тая тема аз съм същия лаик като теб. Имам предположение ,че ще ги ползват за заместител на батерия в някое производство ама това е гадаене.
Въпреки че съм лаик по темата ще се пробвам да разсъждавам малко като практик.Строя си къща с РЗП 200 кв.м. по Наредба 7 която "гори" прмерно 100kWh/m2a топлина(тука Антон може да даде по точна цифра). На ден са ми нужни средно 140kWh.За да компенсирам капризите на времето решавам че ще складирам енергия за две седмици или грубо 2000kWh. Значи ми е нужен резервоар с капацитет 7 200 000 kJ. Бетона го дават 0,75kJ/kgK. Значи при 400 градуса ми трябват 24 t бетон или 10 кубика.
Решавам хипотетично (тъна в блаженно невидение от какво панели ще я добивам тая енергия през зимата, какво ще я правя лятото и колко ще ми струват) ,че ще ги черпя от въпросния резервоар. Вземам размер на резервоара 2 на 2 на 2 метра.Решавам ,че го изолирам с 1 метър от твоите блокчета (мисля бяха с ламбда 0,08WmK)-което прави U=0,08W/m2K.Общата топлоотдаваща повърхност е 24 квадратни метра ,а разликата в температурата 400 градуса.Топлозагубите за 1 час ще са 0,08*24*400 = 0,8kW. За едно денонощие това са 20 kWh без да смятаме разводката до къщата.Като си помисля за цената на цялата система веднъж от слънцето до резервоара и после от резервоара до къщата :rolleyes: . Такава система има смисъл при някое промишлено производство което компенсира само денонщни загуби и има същата нужда от енергия лятото, но за къща :partyman:
gechev написа:
е може да направи "Пасивната къща " в недискусионен проект.
То и студения ядрен синтез ще го направи това ,ама от ITER http://en.wikipedia.org/wiki/ITER обещават пътвите комерсиални ректори през 2070 (до тогава обаче повечето от тоя форума ще гледаме тревата как расте от към корените :lol: ) , а нас все така ни мъчат цените на енергията и глобалното затопляне.
VLADO66 написа:
Това ,че лятото е по-горещо не значи ,че денградусите за отоплителния сезон намаляват :idea: За съжаление тия дръвници от БАН и "Топлофикация" тези цифри ги пазят като бащиния :axe: Освен това "глобално затопляне" не значи по-високи температури зимата [-X
estqwerty написа:
просто трябва да се обърне малко внимание на детайла.
Така както го казваш доста просто звучи :lol: . На практика борбата с елементарни термомостове е в пъти по-скъпа от примерно още 5-10 см. изолация по фасадата. За съжаление това е най-големия проблем на една пасивна сграда в България :sad:
estqwerty - специалист
ами точно за да се спестят тези допълнителни 10тина см съм го казал.
просто като пример : още на етап проект може да кажем бетонните елементи като колони примерно, да се изместят навътре в сградата и да не трябва да се изолират допълнително, а вече в обема на сградата ще играят ролята на акумулатор.
така и всички стени са еднотипни и няма нужда да се мислят чудеса, различни дебелини на изолации.

друг пример - вместо фантазии за качествени стъклопакети едни прости пвц щори решават проблеми и зиме и лете. а ако са интегрирани няма да загрозят фасадата.

прости неща, а не фантастики за бетонни акумулатори. той и ББ иска бетонни акумолатори да прави - каза че ще опакова панелките с изолация и ще може народа да живее още 40 години в тях.
stivemaster - майстор
Егати къщата 200м2 с 400м2 външни стени !!!! И разликата в цената от 8см до 20см не е 20лв. И още нещо защо изолацията се приема като такава само през зимата ,някой може ли да отговори ?

А акумулатор с температурата на фундаментите не ти трябва в обема на къщата колега !Ще трябва да ги изолираш и какво ще спестиш с намаляване изолацията на зидовете ???
САМО в България може да има разсъждение от рода - нямам нужда от изолация ,ама хайде от мен да мине ще сложа 3см ,ей тъй да има.
А ако не разчитаме на гореспоменатия "великан" или следващия на негово място да направи нещо за усвояване на еврофондовете за саниране на панелките имаш друга идея как това би могло да се случи ли ??? Да не би това с лепенето на 5см стиропорче 13-15кг да го наричате изолация ??? Ами асансьорите ,ами конструкциите , няма да споменавам тераските.
  • 1
  • 56
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: