• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
lubomirlz - специалист
На теория не би трябвало да се получи бобина, но явно на практика не е така и ще трябва да се съглася с колегите по-горе :partyman: А на практика изглежда се получава понеже проводниците не са идеално симетрични и се получава някаква индуктивност в известна степен
hidrazin - майстор
Интересно ми е да погледна и тази тема, НО:
Quote:
Темата не съществува
...
http://webcache.googleusercontent.com/s ... =firefox-a
:? Вчера беше там. Днес вече е обединена. :wink:
:partyman:
Последна промяна от hidrazin на пон ное 19, 2012 11:43 pm, променено общо 1 път.
pansim - майстор
И сега, има ли индуктивност или няма - това е въпроса... :lol:
lubomirlz - специалист
Абе там не е обяснено за конкретния случай. Тука имаме два магнитни потока, които са равни по големина но с различна посока, поради което не би трябвало да се получи някаква индуктивност, но на практика поради несиметричността на проводниците явно се получава малко. Някой ако има по-смислено обяснение с удоволствие ще го изслушам. :partyman:
todortv - майстор
В случая не става въпрос за взаимна индукция, а за самоиндукция.
Самоиндукцията е електромагнитна индукция, получена от пресичането на проводник с изменящо се поле на променлив ток, протичащ в него. Вместо проводник може да се разгледа и бобина, в която токът се променя. Тъй като и потокосцеплението на бобината се променя, в нея се индуцира е.д.н. от самоиндукция.
Посоката и големината на е.д.н. от самоиндукция се определя с правилото на Ленц за дясната ръка с разтворена длан.
Стойността на индуктираното е.д.н. се определя от израза:
eL = -ΔФ/Δt,
При бобина с N навивки, е.д.н. се определя от израза:
еL = -N.ΔФ/Δt
П.П. Моят въпрос е кога неразвитата макара ще загрее по-бързо, когато се заварява дълъг шев, или с често точковане.
lubomirlz - специалист
Добре де, от къде е тая самоиндукция като магнитните потоци се "самоунищожават", не случайно някои резистори ги навиват бифилярно за да нямат индуктивно съпротивление :)
Junak - майстор
Ми защото жилата на проводника са усукани и навиването вече не е бифилярно - и магнитните потоци не се самоунищожават
lubomirlz - специалист
Ок съгласен съм, прави сте не се бях замислил за усукването. :partyman:
DMN - майстор
С този удължител няма проблеми, нито грее, нито пуши, че и сам тока си прави даже :-D :-D :-D
http://www.youtube.com/watch?v=KvRMptda ... re=related
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Удължител за електрожен ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: