• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nedbmw - специалист
А бе направих си една импровизирана система за отопление на банята, като използвам температурата на изходните газове на готварска печка, та като цяло ми върши работа, но понякога особено ако печката я подклаждаме по яко се образува въздушна възглавница в радиаторчето горе в банята и това намаля естествената циркулация на водата в системата. Та налага ми се поне един път в седмицата да обезвъздушавам радиатора от обезвъздушителя. Много малко въздух обикновено излиза и започва пак да си работи нормално. Този въздух или газ според мен най вероятно се появява заради контакта на водата с вътрешната тръба в топлообменика. Там повърхността е нагрята най много и в тази зона водата отива да завира и се появяват мехурчета, които може би са от кислород и водород (не съм се опитвал да запаля при обезвъздушаване :roll: ) Та някой от вас, ако е по напред с материала, ако може да ми даде съвет по какъв по прост начин да отделя този газ от системата си. Дали да сложа автоматичен обезвъздушител или да сложа един щуцер в горната част на радиатора и да го изведа до горната част на компенсационното казанче. Ето и някоя снимка на инсталацията.

Прикачен файл

SAM_1264.JPG

Прикачен файл

SAM_1266.JPG
piron45 - майстор
Газта която ти се събира е просто въздуха разтворен във водата, който се освобождава при нагряване. С нагряване водата не се разлага на водород и кислород.
За да избегнеш проблема или си сложи автоматичен обезвъздушител или закачи тръбата на компенсационното казанче на мястото на обезвъздушителя. Това е горния свободен изход на радиатора.
VLADO66 - майстор
"Разширителния съд" го качи на най високото възможоно място.Разтворения кислород от водата се се отделя при над 60 гр.
filmatoplo - майстор
Ако това от снимките е твоята инсталация , направи така -тръбата която идва гореща от водната риза я караш на една тетка свързана на горната част на радиатора , като посредата влиза в радиатора а нагоре отива директно без кран в разширителното казанче.Долния изход от радиатора се свързва с долната част на водната риза -готов си.Кранове не ползвай да не затвориш някой и да гръмне-успех. :wink:
nedbmw - специалист
Благодаря за съветите но с някой от тях не съм съгласен. Първо ако свържа разш. казанче с горната част на радиатора там където сега ми е обезвъздушителя или от другата страна на топлия вход то при пълнене на системата през казанчето, няма да може да ми излиза въздуха. В този вариант, който ми препоръчвате трябва да я пълна под налягане долу от крана за източване пък така не ми се занимава. Второ не виждам смисъл да си качвам разш. казанче горе на покрива то и сега си е малко по високо от радиатора, че така създава достатъчно хидравлично налягане. Кранове и капачка на казанчето не съм слагал освен този за източването. Мисля и да изолирам топлообменика за да дигна още температурата, защото сега при накладена печка се движи на изхода около 55-65 градуса но при слабо поддържане пада на около 45 гр. Всъщност, колко е добре да се поддържа температурата на изхода за гравитачните системи. :?
bigdragon - майстор
Моето предложение е следното:
Прикачен файл:
Presentation2.jpg
Presentation2.jpg (15.75 KиБ) Видяна 3371 пъти
Пълниш през казанчето при отворено кранче;
Когато протече от крана, го затваряш;
Палиш печката и системата ти би трябвало да работи и да се самообезвъздушава...
Разбира се, топлата вода трябва да излиза отгоре на топлообменника и да нямаш обратни наклони по трасето.

ПП По въпроса за температурата:
Колкото ти е по-голямо налягането в системата, толкова по-висока температура можеш да постигнеш, преди да заври системата. Например, ако вдигнеш разширителният съд на 10 метра височина (три етажа), системата ще заври при 120 гр.С.
filmatoplo - майстор
Браво за схемата -моя начин е на местото на (кранче) да сложиш съда , радиатора хоризонтал или с лек възходящ наклон към съда. :wink: Така -(тройника) винаги ще бъде обезвъздушен , по принцип това е класическото свързване по гравитация.
nedbmw - специалист
И така става но аз първо за да не правя промени, ще опитам като сложа щуцер на мястото на обезвъдушителния възел на радиатора, ще го изведа с едно прозрачно маркуче на нивото на гърловината на разширителя, и там по закона на скачените съдове нивото в маркуча ще е такова , каквото е в разширителя и така би трябвало ,като се появят мехурчета да си излизат свободно.
filmatoplo - майстор
:? Ти не даде ясна снимка с лице към радиатора , че гадая къде е свързан сега съда , и на кой извод имаш обезвъздушител . :) .
bigdragon - майстор
filmatoplo написа:
:? Ти не даде ясна снимка с лице към радиатора , че гадая къде е свързан сега съда , и на кой извод имаш обезвъздушител . :) .
От сутринта и аз си мисля: Има нещо гнило в мястото на монтаж на РС.
Моята схема е с предположението, че съда е монтиран в най-високата точка на радиатора...
  • 1
  • 2

Тема "Проблем с въздух на гравитачна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: