• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
sek.1 - специалист
Точно тази плоча е подвижна но я движи винт с нониус .
gogo7777 - майстор
Винта с нониуса (скалата) движи целия супорт. Сега си представи, че върху тази плоча има още една по.малка и на нея е закрепен ножодържача. Тази малка плочка се движи назад заедно с ножодържача с помощта на лост, който се върти на около 90 градуса.
sek.1 - специалист
Не съм виждал българска машина с подобно устройство а не е като да не съм виждал и ремонтирал всякакви стругове . Там колкото по малко движещи се части има толкова по добре защото винаги се получава някакъв луфт . На моите стругове в работата които вече са си на доста години съм подлагал пластини под клина да го обера луфта и на тоя супорт слагам едно парче от някакво Ф отзад и натягам винта да се законтрят двете части за да не мърдат . Когато ти трябва да обработваш конус да завъртиш малкия супорт на нужния ти градус охлабваш и вадиш парчето и малкия нониус си работи .
gogo7777 - майстор
Ами Збрьовката е доста стара машина и може просто да не ти е попадала :-D . На времето ми предлагаха един да го купя, но се отказах щото задвишващия ремък се оказа кожен каиш :shock: (невероятно но факт). В последствие един стругар ми каза, че съм изпуснал добър струг, а каиша лесно се заменял с няколко ремъка и малко доработка.
Разводних темата, но дадох жокер за да се сетим за модела на малкия струг. Сигурно го има някъде в някое мазе на някой техникум :-D .
tsenkov - специалист
Четох някъде за устроиство за отвеждане на ножа при нарязване на резба. Да не е нещо такова? А и да попитам мога да закупя АВ 25 почти нов но таблото му е пипнато от предполагам уволнен работник. Някои да има схема ,инструкция за работа ит.н. Цангите лесно ли се намират за да си купя. Отзиви за машината.
STEPER - специалист
Ето тук може би ще бъде по ясно за какво иде реч - лоста
който се върти за преместване на супорта.
Моделите са - Zbrojovka SV-18R и SV-18RA

Прикачен файл

SV-18RA (Medium).jpg
SV-18RA (Medium).jpg (63.38 KиБ) Видяна 5343 пъти

Прикачен файл

SV-1 8RA (Medium).jpg
SV-1 8RA (Medium).jpg (46.05 KиБ) Видяна 5343 пъти

Прикачен файл

B (Medium).jpg
B (Medium).jpg (74.06 KиБ) Видяна 5343 пъти

Прикачен файл

A (Medium).jpg
A (Medium).jpg (55.83 KиБ) Видяна 5343 пъти
iavor - специалист
Освен стругове С-11 има и С-8 които са доста добри.
Срещал съм обяви на доста приемливи цени от 800-1500 лв. и поне на снимките изглеждаха добри.
Лошото е,че за разлика от "хобитата" транспорта и крана ги оскъпява много.
Но пък ще имате струг а не играчка.
Лично мнение с което не искам да засегна който и да било тук.
STEPER - специалист
Разбирам преимуществата и качествата на С11 и на С8 и какво искате да ме посъветвате.
Но аз не разполагам с помещение специализирано за работилница а живея
в апартамент като много други а и струга няма да ползвам за професионални цели.
Предложете ми нещо такова пък макар и играчка :wink:
А по-възрастните във форума занят,че на времето имаше и едно ХОБИ българско стругче
и което с удоволствие бих го купил :-D

Прикачен файл

img4 (Small).JPG
img4 (Small).JPG (61.47 KиБ) Видяна 5267 пъти

Прикачен файл

img1 (Small).jpg
img1 (Small).jpg (34.56 KиБ) Видяна 5267 пъти
iavor - специалист
STEPER написа:
Разбирам преимуществата и качествата на С11 и на С8 и какво искате да ме посъветвате.
Но аз не разполагам с помещение специализирано за работилница а живея
в апартамент като много други а и струга няма да ползвам за професионални цели.
Предложете ми нещо такова пък макар и играчка :wink:
А по-възрастните във форума занят,че на времето имаше и едно ХОБИ българско стругче
и което с удоволствие бих го купил :-D

Разбирам.Не знаех,че живеете в апартамент.В такъв случай нямате друг избор. Като гледам снимките втория вариант е по-добър най-вече заради зъбните колела на нортоновата кутия тъй като ми изглеждат,че са стоманени а не пластмасови,бакелит или т.н.
sek.1 - специалист
Търси по обявите TOS или се разходи до Полимета да видиш техните машини .
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Курс за стругарство" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: