Всичко за дърводелството
r4ptor - напреднал
Здравейте,
разгледах форума, използвах търсачката, но не открих тема в която да е засегнат въпроса ми. Затова реших да отворя темата.
Занимавам се с производство на мебели от ПДЧ неофициално. Искам да регистрирам обаче едно ЕООД. За целта обаче предполагам че трябва да имам цех или работилница. Все пак ако недай си боже някой орган иска да провери къде работя, да съм изряден. Големите стационарни машини вътре ще са форматен циркуляр, кантираща машина и други ръчни инструменти (оберфреза, дрелки, винтоверти и т.н.). Мога ли въпросната работилница да я направя в съществъваща вече сграда в двора ми на село. Ясно ми е че хале под наем (или собсвено) в някоя индустриална зона е точния начин, но двор голям - постройки много. Не знам има ли изисквания за отстояние от съседни жилищни сгради? В селото има 3-4 автосервиза и мисля че евентуалния шум който има при тях е на един кантар с шума от евентуална дърводелска работилница.
В някакъв сайт четох за някакви 25м от жилищна сграда?! Дали е вярно не знам. Ако е така, няма ли някаква вратичка за да ползвам постройката в двора ми, например да си регистрирам дейноста САМО ЗА МОНТАЖ НА МЕБЕЛИ, а не за производство?
Фло - специалист
Мисля,че трябва да провериш в местното РИОКОЗ /ХЕИ/.Има си една наредба ,май беше №7 МЗ за отстоянията на стопанските обекти от жилищни сгради.Регистрираш си там обекта срещу 34 лв.доколкото помня.Последно чух,че няма да ти искат статут на помещението/документ за въвеждане в експлоатация/,но най-вероятно ще трябва да го посети инспектор да съобрази отстоянията на око.Добре е да си регистрираш работилницата ,щото зъл съсед може да направи оплакване за шум от незаконна дейност и да се стигне до глоби. Глобите,които са предвидени за ЕООД са двойно по-големи от ЕТ по принцип.Ако имаш назначен работник нещата стават сложни откъм агенцията по труда с куп документи,ако пък те лепнат с неназначен глобата е 15 бона.Така,че умната с начинанието.
Между другото не е задължително като имаш фирма непременно да имаш и работилница,както и обратното,но като имаш фирма ще ти трябва счетоводител,касов апарат, кочан с фактури и месечни разходи за тези неща плюс осигуровки.
r4ptor - напреднал
Фло написа:
Мисля,че трябва да провериш в местното РИОКОЗ /ХЕИ/.Има си една наредба ,май беше №7 МЗ за отстоянията на стопанските обекти от жилищни сгради.Регистрираш си там обекта срещу 34 лв.доколкото помня.Последно чух,че няма да ти искат статут на помещението/документ за въвеждане в експлоатация/,но най-вероятно ще трябва да го посети инспектор да съобрази отстоянията на око.Добре е да си регистрираш работилницата ,щото зъл съсед може да направи оплакване за шум от незаконна дейност и да се стигне до глоби. Глобите,които са предвидени за ЕООД са двойно по-големи от ЕТ по принцип.Ако имаш назначен работник нещата стават сложни откъм агенцията по труда с куп документи,ако пък те лепнат с неназначен глобата е 15 бона.Така,че умната с начинанието.
Между другото не е задължително като имаш фирма непременно да имаш и работилница,както и обратното,но като имаш фирма ще ти трябва счетоводител,касов апарат, кочан с фактури и месечни разходи за тези неща плюс осигуровки.
БЛАГОДАРЯ! Ще проверя в РИОКОЗ з отстоянията и изискванията. Работниците сме само аз и брат ми. Фирмата най-вероятно ще е ООД. Счетоводител, касов апарат и кочан по добре, отколкото някой да ме натопи и да ме пернат че работя в сивия сектор. Досега не съм чул за такъв, но по закона на Мърфи ще съм първия :)
Казваш не е задължително да имам работилница, ами как тогава ще ги произвеждам?! :)
Фло - специалист
r4ptor написа:
Казваш не е задължително да имам работилница, ами как тогава ще ги произвеждам?! :)
По смисъла на Търговския закон ти си търговец,няма значение дали произвеждаш или не това ,с което търгуваш.За мебели пък въобще не трябва да се притесняваш,може да кажеш ,че ги правиш на ишлеме в някой цех ,където плащаш само труда,пък материалите и моделите са от тебе,ако някой пририта да те пита и е толкова важно.Обаче не си задължен да даваш такава информация на никой, пък и не виждам законово основание някой да ти иска такава информация къде си правиш мебелите. Данъчните ги интересува какви пари си дал за материали,труд и други присъщи разходи по документи и колко си взел от продажбата на готовата мебел,за да ти обложат и платиш разликата пак по документи.Сега има и едно изключение май се сещам ,и това е продукцията ,предназначена за деца.Там държавата има регулации и ,ако тръгнеш в такава посока трябва да се запознаеш със стандартите и изискванията.Моят съвет е засега да не правиш фирма до изборите догодина,ако можеш да си докарваш някакъв доход така или иначе.
shadowman - майстор
Изисквания от към работилницата няма как да няма, пожарогасители и там подобни, освен това ще трябва да мине и службата за безопастност на здравето и труда които замерват тока и шума, осветление (което е още няколко лева назад). Може и без тях, но ако искаш да си изряден ще трябва да ги потърсиш.
Фло - специалист
shadowman написа:
Изисквания от към работилницата няма как да няма, пожарогасители и там подобни, освен това ще трябва да мине и службата за безопастност на здравето и труда които замерват тока и шума, осветление (което е още няколко лева назад). Може и без тях, но ако искаш да си изряден ще трябва да ги потърсиш.
Това е така,ако има регистриран в НАП наемен работник .Щом работи с брат си няма отношения с агенцията по труда. При него има вариант да си работи и без фирма, през регистрация в Камарата на занаятчиите като физическо лице -майстор
виж:http://southwest-business.com/content/v ... /lang,bgr/
rum_sz - специалист
http://www.ecomedia.bg/laws/baseline-laws/law/100

Точка 237а

На сто метра край теб ,събери подписи от съседите ,че са съгласни да си построиш работилничка,това нещо да се завери при кмета или адвокат.После си затрай. :wink:

Енерго - отделна партида
План на работилницата от архитект,строителен надзор при строежа.
Околна среда
Пожарна итттттттттттттт на сто метра край теб трябва да има пожарен кран.
Охрана на труда
Замервания на земно
r4ptor - напреднал
за съжаление няма бутон "Благодаря" като в други форуми, затова ще го кажа - БЛАГОДАРЯ на всички за съветите и инфото!
r4ptor - напреднал
rum_sz написа:
http://www.ecomedia.bg/laws/baseline-laws/law/100

Точка 237а

На сто метра край теб ,събери подписи от съседите ,че са съгласни да си построиш работилничка,това нещо да се завери при кмета или адвокат.После си затрай. :wink:

Енерго - отделна партида
План на работилницата от архитект,строителен надзор при строежа.
Околна среда
Пожарна итттттттттттттт на сто метра край теб трябва да има пожарен кран.
Охрана на труда
Замервания на земно
в точка 237а пише 50м, но 50м от контура на самата сграда, която е работилница, до двора на комшията, или до самата жилищна сграда в двора на комшията? според вас как да го тълкувам?
dyaneff - майстор
Добре, обаче наредба 7 е отменена от май 2011г.

Тема "Изисквания за дърводелска работилница?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: