• 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 103
Всичко за този вид строителство.
8180 - майстор
AntonBM написа:
По-горе сложих таблицата, която съм приложил в моят файл. По-долу е оригинала от Приложение 3 на Наредба 7. Както виждаш няма грешка. Не е U а R и разликата между 1 и 30 см въздух е само 23%.
ОК!
Ще разгледам по-внимателно, а за съвпадение на Методиката при теб и Нар.7 съм известен, поради което не го приемам като доказателство за вярност.
Приведените R-ове съответстват на U от порядъка на 6-7, което е фрапиращо като абсолютни стойности, поне за мен. Хората търсят R-ове от този порядък!
С уважение, да подчертая. :)

П.П. Бих го приел спокойно (дори на доверие) за Ламбда, като при Цилков, но тогава пък размерността тотално ми боде очите. Опитвах се да не я споменавам пак.
Да видим Цилков какво ще изкара.
AntonBM - специалист
Немският хич не го разбирам, но на такъв език имам EN ISO 6946. В него стойностите не се различават много от приложението на Наредба 7 (не че я защитавам).
Все пак и на мен ми е интересно как се смятат нещата в софтуера на Цилков.

Прикачен файл

DE_air.JPG
П.П. От всичко което пише в тази таблица само Хоризонтал и милиметрите си превеждам, така че може да съм качил и нещо грешно.
DE_air.JPG (64.98 KиБ) Видяна 2787 пъти
valio2007 - специалист
AntonBM написа:
Вальо, 1,7 си е добро число. Постига се със стандартен троен стъклопакет без екстри или с двоен, но с нискоемисионно стъкло и инертен газ.
Няма ли опасност от конденз при U=1.7W/m2K?
valio2007 - специалист
AntonBM написа:
Tsilkov написа:
valio2007 написа:
Във файла на Антон за термомостове от ВИК не се говори.
Не знам как не те досрамя да го кажеш след като изръси пак прибързано това изказване :lol: :
Не те е излъгал. Моят файл стриктно се придържа към методиката в Наредба 7. Там за термомостовете се позовават на стандартите EN ISO 14683 и 13789. В тях ВиК термомостове няма.
Има ли шанс някой проектант в България да проектира по друга наредба , а не по Наредба 7 и проектите да минат? Защото Цилков твърди , че има 7 сгради вече проектирани и две от тях в строеж, но очевидно не си спомня какво пише в наредбата.
Tsilkov - майстор
8180 написа:
П.П. Бих го приел спокойно (дори на доверие) за Ламбда, като при Цилков, но тогава пък размерността тотално ми боде очите. Опитвах се да не я споменавам пак.
Да видим Цилков какво ще изкара.
R/съпортивление на топлопреминаване/=дебелина на слоя (в метри)/коефицент на топлопредване (ламбда). Ако разделиш от моята таблица дебелината(в метри!) на ламбдата ще получиш цифрите на Антон (за 30 и 50 мм R=0,18) което както добре забеляза е минимална стоиност и то при положение ,че въздуха е затворен. Ако е на вентилирума фасада мисля даже беше 0,06-0,1- просто се сменя Rext от 0,04 на 0,10-0,14.
AntonBM написа:
Все пак и на мен ми е интересно как се смятат нещата в софтуера на Цилков.
Ако ми остане време ще отключа скритите редове и ще погледна, ама просто не виждам смисъла :? . Важното е, че въздушната междина е минимална топлоизолация равняваща се на 6-9 мм. вата. Статията която намерих в нета, моите и твоите изчисления го доказват, само Фло го гонят нови закони на физиката и току виж някои му повярвал и зел да прави същите простотии. Дори в Англия правят двоините стени на отстояние 50-75 мм. ,но там целта е "дрениране" на влажния въздух. То ако беше вярно това с въздуха нямаше да се мъчим с това пусто топлопреминаване , ама за жалост и живота на земята не би съществувал :lol:
valio2007 написа:
Но с тези подробности само разводняваме темата. Исках да покажа до къде свършва икономическия смисъл на начинанието. Затова съм и правил тези изчисления, а не да ти взема хляба.
Не само че разводняваме,но ми е и тежест да ти проверявам грешните изчисления - че са грешни го разбрах от краините ти стоиности. Та за икономическия смисъл просто си сгрешил стабилно в сметките: в реалното топлопреминаване (бетон, магазин, инсталации....), слънчевите печалби (без засенчване и соларен фактор на стъклото са) и КОП-а на машините. Това е обаче само грешката в изчислителната част. По лошото е ,че не си даваш сметката ,че тая отоплителна система с тези параметри е доста сериозна като пари и донякъде поддръжка ,а се опитваш да и избиеш цената от най-евтиното нещо - топлоизолацията. Освен това една сграда не е купчина материали - иска си баланс и то не само в топлопреминаването :idea:
Хляба със сметки няма как да ми го вземеш понеже не съм инженер и не ми е това основната дейност :-D . Даже както виждаш свободно пускам синтезирани формули за които съм давал пари да ги науча.

P.S.Имаш грешка и в разликата на печалбите от промяна на дебелината на стените. Можеш да погледнеш формулите дето съм пуснал и да си я сметнеш сам. Ако си ентусиаст можеш да направиш и една екселска таблица коя дебелина на стената за колко време си връща инвестицията и т.н.
valio2007 написа:
Има ли шанс някой проектант в България да проектира по друга наредба , а не по Наредба 7 и проектите да минат?
Има стотици такива начини :lol: . Предполгам обаче те интересува какво става ако смяташ с PHPP - то е на същата основа като Наредба 7 само ,че с повече детайли и изисквания.Една къща сметната с PHPP минава през изискванията на Наредба 7 с лекота. Къщите които на PHPP ми излизат с 50 kWh/m2a по Наредба 7 излизат под 40 kWh/m2a и то при условие ,че съм дал предоволно информация на проектанта и докладчика по ЕЕ (Обикновенно колегите архитекти не го правят и резултатите излизат мноого оптимистични).
valio2007 - специалист
А и аз съм такъв дървен философ (смятам, смятам и после поръчвам "на проектанта и докладчика по ЕЕ", така че няма страшно....
idunno - специалист
Тази тема става все по- забавна.Не е лошо за всички да почнат да правят разлика между софртуер за пасивни къщи като PHPP и Наредба 7,(включая глупавата методика), която е общо взето лош превод на DIN EN 12831.(Антон, жалко е, че не говориш немски- понякога помага.)
Сметката е много проста - трябва да проектирате пасивна къща - използвате PHPP, за всички други случаи се използва Наредба 7, която определено в оригиналният се вариант търпи промени в последно време ,но не е грешна в оригиналния си вид.
За феноветв на пасивните къщи ето малко практика - къща 500м2 с 10 см изолация и петкамерна дограма с термопомпа вода-вода докарва нещата до 1лв/м2 разход за отопление.Електромерът никога не лъже :-D :-D .
И още нещо - когато човек ползва софтуер е добре да знае малко повече за уравненийцата зад софтуеъра, че иначе може да изпадне в много комични ситуации.
valio2007 - специалист
idunno написа:
За феноветв на пасивните къщи ето малко практика - къща 500м2 с 10 см изолация и петкамерна дограма с термопомпа вода-вода докарва нещата до 1лв/м2 разход за отопление.Електромерът никога не лъже :-D :-D .
Еееееее, ти направо салюти направи тука.... може да бъркаме някъде ,но чак пък 6 пъти? Дай нещо по-подробно, че стана интересно. Тези 10см изолация да не са от тази вакуумната?

Всъщност и аз точно това съм изкарал... грешката е моя.
BobyB - специалист
idunno написа:
Тази тема става все по- забавна.Не е лошо за всички да почнат да правят разлика между софртуер за пасивни къщи като PHPP и Наредба 7,(включая глупавата методика), която е общо взето лош превод на DIN EN 12831.(Антон, жалко е, че не говориш немски- понякога помага.)
Сметката е много проста - трябва да проектирате пасивна къща - използвате PHPP, за всички други случаи се използва Наредба 7, която определено в оригиналният се вариант търпи промени в последно време ,но не е грешна в оригиналния си вид.
И още нещо - когато човек ползва софтуер е добре да знае малко повече за уравненийцата зад софтуеъра, че иначе може да изпадне в много комични ситуации.
500 отопляеми ли са? И 1 лв/м2 за кой месец?
Tsilkov - майстор
idunno написа:
- къща 500м2 с 10 см изолация и петкамерна дограма с термопомпа вода-вода докарва нещата до 1лв/м2 разход за отопление.Електромерът никога не лъже :-D :-D .
Дай малко повече инфо ,че стана като заглавие на вестник :-D .Каква къща - етажи, къде ,цялата ли се отоплява и на колко градуса, постоянна ли се обитава? Тая изолация на покрива ли е , на стената ли на пода ли? Термопомпата сондаж в земята или воден източник - щото за второто се плаща допълнително? Колко пари излезна цялата инсталация за отопление? Като казваш електромер да разбирам ли че термопомпата е за отопление само (без гореща вода) и си и забил електромер на нея?
BobyB написа:
И 1 лв/м2 за кой месец?
Щом не казва месец би трябвало да е за година :?
  • 1
  • 67
  • 68
  • 69
  • 70
  • 71
  • 103

Тема "Пасивна къща? Има ли почва у нас?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: