• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
От мобилни телефони до цифрови камери
valqk - специалист
SithLurker написа:
Правилно ли разбирам че си пишеш някакъв вид собствен (custom) протокол за комуникация и интерпретатор на команди?
Аз много бях харесал PicoIP защото там за 40лв. получаваш контролерче на което можеш през SNMP да му управляваш IO-то. И си спестяваш писане на custom софтуер. valqk обаче нещо ме разколеба като казва че често забивало.
Забивало ли? Кога съм казал, че забива? Просто от време на време (сравнително рядко) губя връзка с него при рекуест. Примерно от 500 заявки 5-10 може да фейлнат. Губя пинг и т.н. до него. Има нещо общо според мен с опциите за мак филтръинг и броадкастите... не съм си играл. В момента си управлявам горелка, помпа и вентил на парното с такова и чератая графика (закачам) - смятай. Графиката е се чертае в момента с снмпгет компандата+rrdtool. Зависи за какво ще го ползваш, но в общия случай си работи без проблем.

kivanov написа:
1. MySQL репликацията на 1 база данни (или 1 таблица) е далеч по-лесно от това да правя backup-и на милион неща, а и ми се вижда как да кажа ... по-изисквано :)
2. За Memcached си прав от една страна, но идеята е да тествам и самия Framework как се държи(не че не знам де), но в същото време ще имам поне 5 устройства с по 5-6 датчика и прочитания на датчиците всеки 2-3 минути(това може да се окаже доста писане за джаджа като Pi(виж тестове на apache за response time на Pi и ще видиш, че трябва всичко да е максинално бързо) и понеже за самото queue има четене (и писане за промяна на статусите на командите) предпочитам да ползвам кеширане. Така изградената система гарантира лесно продължаване на работата при спиране на захранването.
3. Анализите за ИИ предполагам имаш предвид "Като стане 28 градуса и 70% влажност пусни климатика" това е нещо тривиално и ще го оставя за Pi-то(или каквото там глуповато устройство сложа там), но анализите за BI ще са си на някакъв сървър(desktop hardware)
1. Хм, май нещо са те наплашили с тея бекъпи. Бекъп+разпъване на базата на другата машина става с 1 ред (вярно - малко по-дълъг). Въпрос на избор е. Виждал съм такива бози с репликациите (примерно 2месеца изостанал слейв и понеже няма мониторинг - няма кой да види и такива), че бекъп на мастъра задължително трябва да има, освен репликата.
2. Какъв фреймуорк ползваш? На пхп ли ще е ядрото? Да разбирам, че мемкеша ще е прозрачен слой - още по-зле откъм ресурс - ама да, има памет - буай докат има :) Въпреки, че пхп-то има толкоз много лийк, че ще се видиш в чудо в един момент (особенно ако е пуснато като апач модул - както подозирам ще го правиш).
3. Това тривиалното твърд алгоритъм ли ще бъде или ще се самообучава на база избор от апито?

Прикачен файл

day.png
day.png (70.24 KиБ) Видяна 3802 пъти
kivanov - специалист
SithLurker написа:
Правилно ли разбирам че си пишеш някакъв вид собствен (custom) протокол за комуникация и интерпретатор на команди?
Аз много бях харесал PicoIP защото там за 40лв. получаваш контролерче на което можеш през SNMP да му управляваш IO-то. И си спестяваш писане на custom софтуер. valqk обаче нещо ме разколеба като казва че често забивало.

Каква е разликата между инстант команди и команди от списъка?
1. Протокол силно казано, полазва се HTTP протокол, аз само съм си измислим (пак силно казано) заявки + отговори на база на (JSON). За ардуино има готов JSON клас, но е доста смотан и ресурсоемък(+забелязах доста странно държание на LAN класа при импортнат JSON клас)
2. Пример:
1. Команди от списък(Този списък съдържа примерно 20 команди за 10 устройства(по 1 команда дай температура и 1 дай влажност за всяко устройство). Командите от този списък се изпълняват последователно и като се изпълнят 20те се изчакват 5 минути и започва изпълнение отново.
2. Instant командите са например "Пусни осветлението" и трябва да се изпълнят веднага. Когато обаче е в процес на обработка на команда от списъка трябва да се изчака с нейното изпълнение за да се изпълни следваща, а именно Instant командата.
valqk написа:
1. Хм, май нещо са те наплашили с тея бекъпи. Бекъп+разпъване на базата на другата машина става с 1 ред (вярно - малко по-дълъг). Въпрос на избор е. Виждал съм такива бози с репликациите (примерно 2месеца изостанал слейв и понеже няма мониторинг - няма кой да види и такива), че бекъп на мастъра задължително трябва да има, освен репликата.
2. Какъв фреймуорк ползваш? На пхп ли ще е ядрото? Да разбирам, че мемкеша ще е прозрачен слой - още по-зле откъм ресурс - ама да, има памет - буай докат има :) Въпреки, че пхп-то има толкоз много лийк, че ще се видиш в чудо в един момент (особенно ако е пуснато като апач модул - както подозирам ще го правиш).
3. Това тривиалното твърд алгоритъм ли ще бъде или ще се самообучава на база избор от апито?
1. Не са ме наплашили с бекъпи :). Просто харесвам елегантните и stock неща. В момента се използва Master - Slave репликация в един огромен проект и няма никакви проблеми.
2. Framework - моя версия доста бърза с идеи от нещо друго(повече не мога да кажа), Memcached е просто слой, който се използва за определен тип обекти(не за всички), като съответно не го пълним с ненужни неща и постоянно.
3. Ще експериментирам и най-вероятно ще е посредата ... с нещо твърдо :-D и нещо меко свързано с BI панела и статистичкеските данни(уж ще е твърдо ама и ще се учи). Ще е просто.
valqk - специалист
Супер! Ще е интересно да се види в действие!
Имаш ли идея защо не мога да поръчам от http://cubieboard.org/ - май са продали всичко, а :)
Ти от ранните си бил - предполагам :)
kivanov - специалист
valqk написа:
Имаш ли идея защо не мога да поръчам от http://cubieboard.org/ - май са продали всичко, а :)
Ами те са разпродали първите 1000 бройки(за които са събирали пари). Аз също не съм си поръчал. Имам дилема общо взето
1. Продават се VIA C7 CPU + MB в JAR (някакви останали бройки) за 46лв. x86 архитектура(слагаха ги в някакави нетбуци) Всичко както си трябва и ще е в пъти по-мощно от тия ARM за моите нужди, но си иска ATX захранване и вероятно ще си гори поне 30-40 вата и не ми се вижда зелено
2. Мисля да си купя някакви медиа боксове с Android(дал съм горе един пример) и да му сложа убунту + да накарам да си ползва периферията за някакви неща (с дистанционното му да го комадваш.. ба ли го.) Още го мисля
3. Из нета има алтернативи на 1 за по 50-60 долара, но си искат ток.
Имаш ли някакви идеи за други подобни low power и low cost решения?
Последна промяна от kivanov на вт ное 20, 2012 10:43 pm, променено общо 1 път.
valqk - специалист
kivanov написа:
valqk написа:
Ами те са разпродали първите 1000 бройки(за които са събирали пари). Аз също не съм си поръчал. Имам дилема общо взето
1. Продават се VIA C7 CPU + MB в JAR (някакви останали бройки) за 46лв. x86 архитектура(слагаха ги в някакави нетбуци) Всичко както си трябва и ще е в пъти по-мощно от тия ARM за моите нужди, но си иска ATX захранване и вероятно ще си гори поне 30-40 вата и не ми се вижда зелено
2. Мисля да си купя някакви медиа боксове с ардуино (дал съм горе един пример) и да му сложа убунту + да накарам да си ползва периферията за някакви неща (с дистанционното му да го комадваш.. ба ли го.) Още го мисля
3. Из нета има алтернативи на 1 за по 50-60 долара, но си искат ток.
Имаш ли някакви идеи за други подобни low power и low cost решения?
Я дай линкче плс към тея вайа? Аз ще си напляскам захранване от 12волта (то трява +3.3, +5, +12), че да мога да ползвам акумулатора. (аз си имам вкъщи със захранвания на неомонтана по лан-а 12волта с батерии, заряд и т.н.)
kivanov - специалист
valqk написа:
Я дай линкче плс към тея вайа? Аз ще си напляскам захранване от 12волта (то трява +3.3, +5, +12), че да мога да ползвам акумулатора. (аз си имам вкъщи със захранвания на неомонтана по лан-а 12волта с батерии, заряд и т.н.)
http://jarcomputers.com/l_bg/?m=7&i=543117
Ама си иска ATX, което значи, че няма как да е под 5-10W.

Из нета им подобни неща по $50-60, но пак казвам различно е като мощност(консумирана и изчислителна:).

Пък една груба сметка 24часах30дних10W ~ 1.5лв, 24часаx30дниx40W ~ 6лв. Не, че 6лв. са много, но това си е колкото хладилник, а и подобна мощност по-трудно се захравнва с акумулатор. При мен с акумулаторите е лесно(не че често ги сменям, но когато 100Ah акумулатор не става за колата то той е идеален за нещо подобно) :)
valqk - специалист
Мерси за линка!
Виж тук: http://resources.mini-box.com/online/po ... lator.html
Предполагам стойностите са подобни. около 1.5Ампера около 20вата + http://www.mini-box.com/s.nl/it.A/id.41 ... ategory=13
Аз засега си оставам с допотопния лаптоп PII 300mhz на който батерията му държи 2-3 часа (а е от 2001) и ми върши идеална работа.
Subsa - специалист
Мога да съм полезен с някои неща :)
kivanov - специалист
valqk написа:
Мерси за линка!
Виж тук: http://resources.mini-box.com/online/po ... lator.html
Предполагам стойностите са подобни. около 1.5Ампера около 20вата + http://www.mini-box.com/s.nl/it.A/id.41 ... ategory=13
Аз засега си оставам с допотопния лаптоп PII 300mhz на който батерията му държи 2-3 часа (а е от 2001) и ми върши идеална работа.
Като им гледам цената на тия играчки предпочитам май да дам пари за ток ;))). Събирам идеи все още. Разгледа ли това от jarcomputers?
Subsa написа:
Мога да съм полезен с някои неща :)
Дай ни жокери с какви въпроси да те залеем? :)
valqk - специалист
kivanov написа:
valqk написа:
Като им гледам цената на тия играчки предпочитам май да дам пари за ток ;))). Събирам идеи все още. Разгледа ли това от jarcomputers?
http://www.ebay.com/itm/Pico-PSU-12V-12 ... 5aeb1ac053
Говорех да се вземе това + жар-ската платка. Тя предполагам е подобна на тези ITX. Предполагам, че 20вата ще успее да се пусне... :)
Ама сега пари мисля да не давам - лаптопчето от 2001 върши идеална работа :)
300мхз 192рам 20г диск и батерия държаща час мисля е ОК за такова нещо :-P
Да не забравяме МНОГО ценната екстра - екран и клавиатура :)
Отделно, че е 10'' и заема малко място. Може би трябва да премеря консумацията все пак, ама за без пари :)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Home automation - домашна автоматизация" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: